Közélet

2017.06.21. 17:17

Bővült a képzőhelyek száma a térségben

Tizenkilenc partner szervezettel írt alá együttműködési megállapodást a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara partnerségi keret-egyezménye nyomán a Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakképző Iskola.

H. É.

Fotó: CZIMER TAMAS

Ezentúl ezek a vállalatok, vállalkozások, szövetkezetek az intézmény képzési helyszínei lesznek. Román István, a tárca agrárszakképzésekért felelős helyettes államtitkára a rendezvényen kiemelte: az agrárágazat egyik hajtómotorja lett a hazánkban végbement gazdasági fejlődésnek.



2010-hez képest másfélszeresére nőtt a megtermelt javak értéke, 37,5 százalékkal nőtt az agrárexport és a 40 ezer 800-zal többen dolgoznak az ágazatban, mint hét éve. Képes lenne még több embert foglalkoztatni az agrárium, de ehhez szakképzett emberek kellenek – jelentette ki. Hozzátette, ez az együttműködés is segít ebben, s három fő területre terjed ki.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Megállapodást írnak alá az agrárgazdaság fejlesztéséért Fotó: Czímer Tamás
[/caption]

– Az elmúlt években egyre inkább kiszélesedett a duális képzés és a fiatalok gyakorlati idejüket gazdasági társaságoknál, gazdálkodóknál töltik, ezt tovább erősítenénk. A másik fontos része ennek a felnőttképzés terén való aktívabb együttműködés, illetve a pályaválasztás előtt álló fiatalok érdeklődésének megnyerése – sorolta Román István.

Karnis Pálné, a szakképző igazgatója beszédében szintén a duális képzés fontosságát emelte ki és elmondta, a térség hangsúlyos agrárgazdasági szereplői még inkább megerősítik a gyakorlatorientált iskolai képzést, de sikeres felnőttképzés is folyik az iskolában, ami a gazdák át-  és továbbképzését jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!