Kék hírek, bulvár

2017.06.23. 17:22

Nem etette, nem is fürösztötte, hagyta koszban, fekáliában

Az egri kórházban 2015. június 11-én meghalt egy 74 éves asszony. Haláláért előbb a vádhatóság, pénteken pedig az elsőfokú bíróság is a fiát tette felelőssé.

Sike Sándor



A cselekményért a vádlott 12 év fegyházbüntetést kapott. A Heves Megyei Főügyészség azonban súlyosításért fellebbezett. A Debreceni Ítélőtábla  dönt majd az ügyben másodfokon.



Második alkalommal fordul elő munkatársunk bírósági tudósításai során, hogy valaki szabadlábon védekezve 12 év fegyházbüntetést kap, s ott nyomban az ítélet kihirdetését követően letartóztatják. Külön érdekesség, hogy mindkét vádlott az édesanyja sérelmére követett el emberölést különös kegyetlenséggel. A két eset között persze, több mint másfél évtized telt el, s az előbbi ügy elítéltje időközben öngyilkos lett a szegedi Csillagban.

Ami a mai tárgyaláson kihirdetett verdiktet illeti: az Egri Törvényszék a szabadlábon lévő F. Sándor vádlottat különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt marasztalta el az említett tartamú fegyházbüntetésre, egyúttal tíz évre a közügyek gyakorlásától is eltiltotta. A terheltnek meg kell fizetnie közel félmillió forint bűnügyi költséget is.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Az ítélet kihirdetése előtt a vádlott még szabadlábon védekezett a tárgyaláson Fotó: Sike Sándor
[/caption]

A pénteki ítélethirdetés előtt az Egri Törvényszék dr. Jávori Tünde vezette tanácsa az iratismertetéssel lezárta a bizonyítást, majd a perbeszédek következtek. Dr. Kovács Katalin a Heves Megyei Főügyészség képviseletében arra helyezte a hangsúlyt, hogy bár a halálhoz vezető folyamat közvetlen elindítója a sértett balesete volt, ez nem jelenti azt, hogy a vádlottnak ne lett volna közrehatása a sértett halálában. A cselekményét pedig többszörösen minősülő módon követte el.

A kirendelt védő elsősorban azt hozta fel a terhelt mentségére, hogy F. a szellemi és egyéb képességei folytán nem is fogta fel, hogy az édesanyja halálához vezet mindaz, amit nem tesz, egyébként pedig szerette az anyját.

Az ítélet ellen az ügyész a kiszabott büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője enyhítés érdekében fellebbezést jelentett be. A bíróság a szabadságvesztés tartamára figyelemmel a másodfokú eljárás jogerős befejezéséig elrendelte a vádlott előzetes letartóztatását. A végzés ellen a vádlott és védője fellebbezett.

Tevőlegessége a nemtevésben volt

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 74 éves édesanyja két esztendeje combnyaktöréssel kórházba került. Az intézményből – a hozzátartozóival történt előzetes egyeztetés után – 2015. május 12-én a vádlott domoszlói lakására szállították. A férfi vállalta a gondozását, ám ezen kötelezettségének egyáltalán nem tett eleget: az anyja táplálásáról, testi higiéniájáról három héten át nem gondoskodott. A terhelt annak ellenére, hogy anyja egyre romló egészségi állapotával tisztában volt, sem orvosi, sem szociális gondozói segítséget nem hívott. F. Sándor a magatehetetlen, földön fekvő hozzátartozójához – egyik ismerőse kérésére – csak június 7-én hívott mentőt. A sértett a kórházban június 11-én meghalt. Haláláig P. Gy.-nének jelentős testi és lelki fájdalmai, szenvedései voltak. Erről az ítélet indoklásában a tanácsvezető bíró hosszasan értekezett. Azt is megjegyezte: a történteket a vádlott meglehetős szenvtelenséggel fogadta.

Az ítélet kihirdetése előtt a vádlott még szabadlábon védekezett a tárgyaláson Fotó: Sike Sándor -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!