Közélet

2017.06.27. 20:00

Vizsgálják, hol indulhat iskolai lövészszakkör

Lövészetet is tanulhatnának a diákok, ha az iskolaudvarokon lenne lehetőség gyakorlótér kialakítására. Megkérdeztük, ki miként vélekedik az ötletről.

Barta Katalin



Abban a korban nevelkedtem, amikor még javában működtek az MHSZ (Magyar Honvédelmi Szövetség) által fenntartott lőterek. Az iskolai akadályversenyek egyik kikerülhetetlen állomásai voltak a lövészetek. Mindenki kézbe kapta a légpuskát, felügyelet mellett megtanultuk megtölteni, majd célra tartani és lőni. Hogy mennyire volt ez hasznos ismeret? Évtizedek távlatából sem tudnám megmondani. Tény, hogy puska akkor volt utoljára a kezemben, s remélem, hátralévő életemben sem lesz már erre szükség.



Az én élményeimmel ellentétben férfi kollégám legkedvesebb gyerekkori emlékei közé tartozik a lőgyakorlat. Meséli, hogy Tarnamérán, az Almásy­kastélyban működött az iskola, amelynek alagsorában békésen megfért a klub, egyéb helyiségek, és egy biztonságosan kialakított kisebbfajta helyiség, ahol szakköri foglalkozások keretében lehetett a lövészetet elsajátítani, gyakorolni egy gyöngyösi tiszt segítségével. A fiúk között rendkívül népszerű volt a foglalkozás. Akkoriban számos kis településen is működött hasonló keretek között lövészszakkör. Baleset soha nem történt.

Mindez annak kapcsán jutott eszembe, hogy a napokban valamennyi, a Klebelsberg központ által fenntartott iskolába megérkezett a körlevél, amelyben arra kérik az igazgatókat, hogy mérjék fel, kialakítható-e lőtér az intézményben vagy annak udvarán. Azt írták, hogy ehhez hat méterszer tizenöt méteres elkeríthető területre lenne szükség, amely ellátható minden lőtávolságból biztos fedezékkel.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A lövészet megfelelően ellenőrzött körülmények között biztonságos Fotó: Shutterstock
[/caption]

A lehetőségről már márciusban beszéltek a politikusok. Akkor többen megfogalmazták, hogy a szabadon választható katonai alapismeretek tárgy mellett a testnevelés is kiegészülne a lövészet lehetőségével. Megkérdeztünk néhány település- és intézményvezetőt, miként vélekednek az ötletről, s hogy azt megvalósíthatónak tartják-e.

Tuza Gábor polgármester semmi kivetnivalót nem talál a kezdeményezésben, sőt. Úgy fogalmaz, a honvédelmi nevelés nyugodtan kiegészülhet a lövészeti szakkör bevezetésével, ha az megfelelően kontrollált, biztonságos helyen és felügyelet mellett zajlik. A Siroki Ipari Parkban működik a Ruag Ammotec Magyarországi Zrt., hazánk egyetlen kiskaliberű lőszereket gyártó vállalata, amely bizonyosan partner lenne egy ilyen helyi kezdeményezésben, és az alkalmas helyszínt is megtalálnák erre a célra.

Nagy Sándor, Recsk polgármestere azonban igencsak megütközött a terv hallatán. Véleménye szerint elképesztő gondolat általános iskolás gyerekek kezébe bármilyen lőfegyvert adni.

– Kiemelkedően veszélyes sportról van szó, aminek semmi keresnivalója az általános iskolák környékén – fogalmazott, hozzátéve: a középiskolás korosztálynál elképzelhetőnek tartja az ilyen szakkörökben való részvételt, de az is nagy felelősséggel jár.

Végh Istvántól, a Pétervásárai Tamási Áron Általános Iskola igazgatójától megtudtuk, hogy a körlevelet ők is megkapták, azonban a kérdésről érdemben egyelőre nem tárgyaltak. Számukra az lenne egyelőre a legfontosabb, hogy megépülhessen végre a tornaterem, amelyre évek óta hiába pályáztak. Erre most ígéretet is kaptak a térség országgyűlési képviselőjétől, tehát lőtérben most nem gondolkoznak.

Felmérik, miként alakíthatók ki az iskolai lövészet feltételei

A kormány nemrég jelentette be, hogy 27 milliárd forintból 197 új lőteret létesítenek az országban. Lázár János Miniszter­elnökséget vezető miniszter már tavaly közölte: a lőterek között lesznek 25, 50 és 100 méteresek is, az utóbbiak a megyei jogú városokban. Mivel több kormánypárti politikus is beszélt arról, hogy a szabadon választható katonai alapismeretek tárgy mellett a testnevelés is kiegészülne a lövészet lehetőségével, a kon­cepció is hamarosan elkészülhet a feltételek megteremtésére. A terv szerint az iskolák területén alakíthatnák ki a lövészetre alkalmas pályákat. Az egészet szabályozó kerettanterv már ebben a hónapban elkészülhet, az általános bevezetés azonban a Nemzeti Alaptanterv 2019-es módosítását követően várható.

Barta Katalin Felmérik, miként alakíthatók ki az iskolai lövészet feltételei A kormány nemrég jelentette be, hogy 27 milliárd forintból 197 új lőteret létesítenek az országban. Lázár János Miniszter­elnökséget vezető miniszter már tavaly közölte: a lőterek között lesznek 25, 50 és 100 méteresek is, az utóbbiak a megyei jogú városokban. Mivel több kormánypárti politikus is beszélt arról, hogy a szabadon választható katonai alapismeretek tárgy mellett a testnevelés is kiegészülne a lövészet lehetőségével, a kon­cepció is hamarosan elkészülhet a feltételek megteremtésére. A terv szerint az iskolák területén alakíthatnák ki a lövészetre alkalmas pályákat. Az egészet szabályozó kerettanterv már ebben a hónapban elkészülhet, az általános bevezetés azonban a Nemzeti Alaptanterv 2019-es módosítását követően várható. A lövészet megfelelően ellenőrzött körülmények között biztonságos Fotó: Shutterstock -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!