Hírek

2007.02.15. 16:56

Halasztást kérnek a vizitdíjra

A vártnál nyugodtabban indult el a vizitdíj fizetés rendszere Molnár Lajos szerint

BAMA

A vártnál nyugodtabban indult el a vizitdíj fizetés rendszere a mai napon – ez Molnár Lajos egészségügyi miniszter véleménye a sokak által az egészségügyi reform egyik legfájdalmasabb lépésének értékelt intézkedésről. A tárcavezető hozzátette: a délelőtt folyamán mintegy húsz intézmény vezetőjével beszélt, figyelték az információs vonalakat, és a kapott információk e vélekedést támasztják alá. Molnár Lajos szólt arról is, hogy folyamatosan értékelik a vizitdíjfizetés gyakorlatát, a tapasztalatokat pedig egy hónap múlva összegzik.

Molnár Lajos közölte: a vizitdíjból mintegy húsz milliárd forint bevételre számítanak, amely teljes egészében a háziorvosoknál, egészségügyi intézményeknél marad. A miniszter szerint az így befolyó pénz a háziorvosi praxisok fejlesztését, a dolgozók bérének rendezését is lehetetlenné teszi.

A Magyarországi Praktizáló Orvosok Szövetsége (MAPOSZ) két hónapos moratóriumot kér a vizitdíj bevezetésére. A Kollai Balázs elnök és Beh József alelnök írta levél a kért halasztásról szólva így indokol: „számtalan bizonytalanság és konkrét jogszabályi rendezetlenség miatt a vizitdíj rendszere jelen formájában meg fog bukni, és ezzel jó időre  elveszítünk egy fontos reformlépést”. Egyébként MAPOSZ egyetért a vizitdíj bevezetésével és támogatja azt.

A Fidesz szerint a vizitdíj bevezetésének egyetlen nyertese Kóka János gazdasági miniszter volt cége, amely szoftvereket szállít majd egyes vizitdíj-automatákhoz: ezzel kommentálta Pokorni Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke a tegnapi változásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!