Friss hírek

2006.01.03. 07:16

Változások a személyi igazolvánnyal kapcsolatban

2006. január 1-jétől bárki ellenőrizheti a neki felmutatott igazolvány valódiságát és érvényességét.

BAMA

Így egy kormányrendelet és egy törvény módosítása következtében újabb lépések illeszkednek a lakásmaffia tevékenységének visszaszorítását célzó intézkedések sorába. A kormány 2005 novemberében döntött a személyi igazolványok körözhetővé tételéről. Korábban a rendőrségnek nem volt tudomása arról, ha valaki elvesztette a személyi igazolványát, vagy ellopták azt; mivel ez a tény nem került be a körözési jegyzékbe.

Január elsejétől az elvesztett vagy ellopott igazolványok bejelentése után a jegyző automatikusan elrendeli azok körözését, és ez a rendőrség körözési jegyzékében szerepelni fog. A polgárok adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény tavaly decemberi módosítása szintén csökkenti a visszaélések lehetőségét, és biztonságosabbá teszi a különböző jogügyleteket.

Üzleti tranzakcióknál, vagy adás-vételi szerződések elkészítésénél ugyanis mostantól bárki ellenőrizheti a másik fél személyi igazolványának, vagy lakcímének hitelességét. Mindehhez elég lesz egy kérelemben megadni az igazolvány számát a BM Központi Hivatalánál, vagy az interneten, az ügyfélkapun keresztül. A választ a hivatal legkésőbb 30 napon belül megadja, és abból kiderül, hogy a szóban forgó igazolvány valódi-e.

A Belügyminisztérium csak a valódiságot, és érvényességet igazolja vissza, illetve azt, hogy elvesztett, vagy esetleg lopott igazolványról van-e szó, más személyes adatot nem ad ki, olvasható a Kormányszóvivői Iroda sajtóközleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!