Hírek

2006.04.27. 07:00

Kiadták az adataimat, aprópénzzel kárpótolnának

ADATVÉDELEM Olvasónk személyes adatait nyilvánosságra hozta az egyik mobilszolgáltató. A telefontársaság elismerte, hogy hibázott, ám az úr kevesli a pénzt, amellyel kárpótolnák.

Rados Virág

Fogadja el a felajánlott összeget – tanácsolja a kedves olvasónak dr. Schneider Péter ügyvéd. Más eset persze, ha feketén-fehéren forintosítani tudja a kárt, amely a fentiek miatt őt érte. A jogász említ egy példát. Az úr mondjuk állásinterjúra jelentkezett, olyan helyre, ahol negyvenöt alatti férfiakat vártak. Ő negyvennyolc éves. Az állást meghirdető cég a mobiltársaság „jóvoltából” tudomást szerzett az úr koráról, és így már be sem hívta őt a beszélgetésre.


A fentihez hasonló helyzetek azonban ritkák – teszi hozzá a jogi szakember. Az olvasó sérelmével az adatvédelmi biztoshoz is fordulhat. Levelet írhat az ombudsmannak, aki kivizsgálja az esetet. Intézkedési joga azonban nincsen, csak ajánlásokat tehet a megfelelő szerveknél.
A személyes adatok hűtlen kezelése valóban törvénysértés. Bűncselekményről azonban itt nem beszélhetünk – reagált az ügyvéd az olvasó felvetésére. Büntetőjogi pert tehát nem akaszthat a kedves úr a telefontársaság nyakába. Nem mindegy ugyanis, milyen fokú törvénysértést követett el a másik fél. Tökéletesen érthető persze, hogy olvasónk fel van háborodva – sokan éreznének hasonlóan a történtek hatására. Joggal, hiszen a személyes adatok védelméről nem véletlenül született törvény. De gondoljunk arra: a társaság elismerte hibáját, és hajlandó minket kompenzálni. Ez sokat nyom a latban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!