Hírek

2006.05.29. 12:13

Gyurcsány: nemzeti kormány alakul

Aláírta az MSZP és az SZDSZ közötti koalíciós megállapodást hétfőn a Parlamentben Gyurcsány Ferenc ügyvezető és kijelölt miniszterelnök, Hiller István, a Magyar Szocialista Párt és Kuncze Gábor, a Szabad Demokraták Szövetsége elnöke.

BAMA

"A második Gyurcsány-kormány nemzeti kormány lesz" - mondta az aláírást követően Gyurcsány Ferenc, aki kérdésre válaszolva közölte: csak az SZDSZ által delegált miniszterjelöltek és Gráf József agrárminiszter-jelölt nevét tudja megerősíteni alakuló kormányával kapcsoltban. Hangsúlyozta: a kormány felelőssége minden magyarra kiterjed. Hozzátette: tízmillió magyar nevében, de tizenötmillió érdekében fognak kormányozni, és olyan új Magyarországot szeretnének, ahol nemcsak jó, hanem könnyű magyarnak lenni. Értékelvű lesz a kormányzás - emelte ki a miniszterelnök hozzátéve, hogy reformkormányzás, reformok sora következik.

Gyurcsány Ferenc elmondta: május 30-án beterjesztik az Országgyűlésnek a kormányprogramot, június 9-én megalakulhat a kabinet. Kitért arra, hogy számos törvényjavaslatot már a múlt hét végén a Ház elé terjesztettek. Arra a kérdésre, hogy az SZDSZ-es Horn Gábor marad-e a koalíciós egyeztetésért felelős államtitkár, a kijelölt miniszterelnök azt válaszolta: a politikus más megnevezéssel, de "lényegében egyező tartalommal" részt fog venni a kormány munkájában. Egy másik kérdés kapcsán azt mondta, hogy az adók, járulékok és a közteherviselés rendszere átalakul, ez pedig érinti a középtávú adóprogramot, de a nyugdíjprogramot nem.

Hiller István és Kuncze Gábor egyaránt jó kompromisszumként értékelte a koalíciós megállapodást, kiemelve, hogy az MSZP és az SZDSZ elkötelezett a reformok mellett. Az MSZP elnöke szerint az aláírt koalíciós megállapodás jó kompromisszum. "Jó megoldás, mert az ország érdekében áll" - fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy az MSZP elkötelezett az országreform végigvitelében és a kormányprogram végrehajtásában, ezért írták alá a megállapodást az SZDSZ-szel. „A most aláírt koalíciós megállapodás és a mögötte lévő kormányprogram a felelősség felismerésén, vállalásán és a kölcsönös bizalmon alapul" - mondta Kuncze Gábor.

Kuncze szerint vállalják a felelősségét annak, hogy Magyarország költségvetési pozícióját rendezzék, és Magyarországot elindítsák egy hosszú távú fejlődési pályán, aminek igazi nyertesei az utódaink lesznek. A kölcsönös bizalom pedig azt jelenti, mindkét fél biztos abban, hogy a másik elkötelezett ennek a programnak a végrehajtásában, a szükséges reformok elindításában, megvalósításában - fűzte hozzá.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!