Hírek

2006.06.11. 16:51

Merénylők várnak bevetésre

Lapértesülés szerint önkéntes iszlámista merénylők százai várnak bevetési parancsra saját hazájukban és Európában.

Csák Elemér

[caption id="" align="alignleft" width="220"] Az iraki Bakubában kórházi dolgozó is áldozatul esett vasárnap, amikor ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak civilekre.
[/caption]Több száz szélsőségest toborzott és képzett ki Abu Muszab az-Zarkávi, a minap megölt jordániai terrorista. Az önkéntesek a The New York Times vasárnapi száma szerint csak az utasításra várnak, hogy merényletet kövessenek el hazájukban. A lap a jordániai titkosszolgálat magas beosztású tisztségviselőire hivatkozva 300-ra tette azon iszlámisták számát, akik Zarkávi hívására Irakban összegyűltek, kiképzésen estek át, s aztán hazatértek. A lap idézi Steven Simont, az amerikai nemzetbiztonsági tanács egykori munkatársát is, aki szerint a következő lépés az lesz, hogy ezen önkénteshálózat mozgásba lendül, s támadásokat követ el európaiak ellen.

Fenyegető levél jelent meg vasárnap egy iszlámista honlapon is. Az üzenet szerint az al-Kaida vezetőinek csoportja „megújította hűségét” Oszama bin Laden iránt, folytatja a „szent háborút” és „komoly csapásokra” készül. A levél alján aláírás nem szerepel, a hírközlő szervek csak találgatják, hiteles-e illetve valós-e fenyegetés. „Azok számára, akik al-Zarkavi nevében folytatták a szent háborút, al-Zarkavi halott. De azok számára, akik az Isten nevében harcolnak, az Isten él és örökkévaló” - idézi a nyilatkozatot a CNN hírtelevízió.

Irányítás az űrből

Al-Zarkavi likvidálásához az amerikai légierő a globális helymeghatározó rendszert használta. A terrorista utolsó búvóhelyét kétféle hadianyaggal bombázták, ezek egyike volt a GPS-vezérelt GBU-38 JDAM (Joint Direct Attack Munition), ami kulcsszerepet játszott az akció sikerében, nyilatkozott Donald Alston tábornok, az Űrparancsnokság légi és űrhadműveletekért felelős igazgatója.

A kommunikációtól kezdve a navigáción, az időzítéseken, a hírszerzésen és a megfigyelésen, valamint a felderítésen át egészen a rakéták irányításáig szinte minden a világűrbe telepített műholdak bevetésével zajlott. A feladatot szerda éjjel hajtották végre, amikor két F16-os lebombázott egy házat egy Bagdadtól északra fekvő faluban. Zarkavihoz a légierő jelentése szerint saját hálózatának tagjai vezettek el még másfél hónappal ezelőtt, azóta követték nyomon az iraki al-Kaida vezetőt, akinek fejére 25 millió dollár vérdíjat tűztek ki.

A kommunikációtól kezdve a navigáción, az időzítéseken, a hírszerzésen és a megfigyelésen, valamint a felderítésen át egészen a rakéták irányításáig szinte minden a világűrbe telepített műholdak bevetésével zajlott. A feladatot szerda éjjel hajtották végre, amikor két F16-os lebombázott egy házat egy Bagdadtól északra fekvő faluban. Zarkavihoz a légierő jelentése szerint saját hálózatának tagjai vezettek el még másfél hónappal ezelőtt, azóta követték nyomon az iraki al-Kaida vezetőt, akinek fejére 25 millió dollár vérdíjat tűztek ki. Bagdadtól északra, Bakubában kórházi dolgozó is áldozatul esett vasárnap, amikor ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak civilekre. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!