Hírek

2006.12.11. 13:44

Lassú folyamat a szerkezetváltás

Az uniós csatlakozás óta hazánkban is szükségszerűvé vált az agráriumban dolgozók alkalmazkodása az európai piac követelményeihez.

Bugány János

– Bár a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv ösztönzi az agrár-szerkezetváltást, és hathatós segítséget nyújt ennek megvalósításához, ma már látjuk: megyénkben még hosszú időt fog igénybe venni ez a folyamat – állítja a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltségének vezetője. Péter Gábor szerint mindez alapvetően az Alföld adottságaira épülő hagyományokból fakad. Nem véletlen, hogy a hivatal által kezelt, immár negyvennél is több támogatási jogcím közül a területalapú támogatások feldolgozása és ellenőrzése, illetve a gabonaintervencióval kapcsolatos teendők adják a legtöbb munkát.

Az elmúlt három esztendő alatt vált mindannyiunk számára nyilvánvalóvá, hogy mennyire fontos a gazdálkodókkal való személyes kapcsolattartás, és a lehetőségeikre, illetve kötelezettségeikre – köztük a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében nyújtott támogatásokra – vonatkozó információk hatékony célba juttatása. Nyugodt lelkiismerettel mondhatom: ez már nálunk is gördülékenyen zajlik. Ennek is tulajdonítható, hogy kirendeltségünk – bár megyénk a mezőgazdasággal foglalkozók számát tekintve a középmezőnybe sorolható – a hasonló hivatalok rangsorának első harmadában foglal helyet.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei MVH is időről időre újabb kihívások előtt áll. Az elmúlt két évben ilyen volt az intervenciós felvásárlásra felajánlott és megvásárolt mintegy 760 ezer tonna gabona elhelyezése. Idén pedig a tavaszi ár- és belvíz okozta terméskiesés, amely miatt a napokban e szervezetnek kell a legtöbb utólagos adategyeztetést elvégeznie a falugazdászok bevonásával. Akiknél a kontroll mindent rendben talál, azok a támogatási igényeket szabályosan benyújtókhoz hasonlóan még idén hozzájutnak a pénzükhöz – ígérte Péter Gábor, aki azonban egy eleddig szokatlan jelenségre is felhívta a figyelmet.

– Most először kerestek meg néhányan azzal a kéréssel, hogy – ha mód lenne rá – nem e hónap folyamán, hanem 2007-ben vennék igénybe a nekik járó támogatást. Mindez örömteli visszajelzés számunkra, hiszen arra utal: az érintettek a korábbi szűkös esztendők után végre biztos gazdasági háttérrel rendelkeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!