Friss hírek

2006.12.11. 18:19

Itt az átcímkézett áruk vevőlistája

Már nem titok, mely áruházak vásároltak átcímkézett termékeket. A kereskedők szerint nagy hiba volt ezt közhírré tenni.

Europress-összeállítás

Kiderült, mely áruházláncok vásároltak a lejárt szavatosságú, átcímkézett élelmiszerekből. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) részletes számla- és forgalmi adatokat tett közzé a M. E. G.A. Trade cégcsoport 2006. október elseje és november 30. közötti, csaknem 1500 szállításáról.

A listáról kiderül, hogy szinte az összes nagyobb áruházlánc üzleteibe jutott a törökbálinti raktárban átcímkézett termékekből. Két hónap alatt a Spar bruttó 729, a CBA 271, a Tesco 213, az Auchan pedig 117 millió forint értékben vásárolt a raktárbázisról. Eközben a neten megjelent annak a négyszáz terméknek a listája, amelyet le kellett venni a polcokról. Ezek között vannak sajtok, mélyhűtött áruk, készételek, müzlik és húsételek is. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint óriási szakmai hiba volt, hogy az FVM kiadta a számlalistát. Mint mondta, a tárca ezzel – amellett, hogy megsértette az érintett cégek üzleti titkait – elbizonytalanít, mivel azt sugallja, hogy a magyar kereskedelem nem biztonságos.

Az érdekképviselet azokat a nyilatkozatokat is szerencsétlennek tartja, amelyek szerint nem kell minden esetben komolyan venni a fogyaszthatóság határidejét. Mint ismeretes, Süth Miklós országos főállatorvos szombaton azt nyilatkozta: a lejárt termékek nem jelentettek komoly egészségügyi kockázatot, mert ha az élelmiszer valóban romlott volt, azt valószínűleg nem fogyasztották el.

Az agrártárcához kerül a fogyasztóvédelem

A jövőben az agrárminiszter fogja összehangolni az élelmiszer-, növény- és állategészségügyi és fogyasztóvédelmi kérdéseket – jelentette be hétfőn Gyurcsány Ferenc kormányfő a parlamentben. Gráf József földművelésügyi miniszter a héten tárgyalni kíván az áruházláncokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!