Hírek

2006.12.22. 06:12

Hernádi, a végzet asszonya

Nem panaszkodhat Hernádi Judit a rendezőkre. Eddigi pályája során elhalmozták karakteres szerepekkel, és egyre-másra „bújhatott” olyan lányok, asszonyok bőrébe, akik nem vádolhatók hétköznapisággal.

Szabó Zoltán Attila

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Hernádi Judit megtiszteltetésnek érzi, hogy egy fiatal szerző éppen rá gondolva írta meg első vígjátékát – fotó: Schmidt János
[/caption]Amióta 1978-ban lediplomázott, volt ő Candy Starr a Kakukkfészekben, Ducket nővér A 22-es csapdájában, Marlene Dietrich, Ninocska, Osztrigás Mici vagy éppen Dolly. Ám olyasféle kellemes meglepetés mindeddig nem érte, mint mostanság. Baráthy György, a Vidám Színpad dramaturgja ugyanis rá szabta zenés vígjátéka főszerepét.

A darab szerint a szóban forgó hölgy a harmincas évek Berlinjében él, és a német nagyváros mulatóinak ünnepelt dívája. Rita Argot névre hallgat. A szerző így jellemzi: „a végzet legkedvesebb asszonya”. Aki azonban évekig eltartó egyeduralkodás után meg kell tudja, milyen kegyetlen érzés, ha egy ifjú vamp színre lép. Ez tehát a rövid története a szilveszter este bemutatásra kerülő produkciónak. Hernádi Judit nem titkolja: megtiszteltetésnek érzi, hogy Baráthy éppen rá gondolt műve megírásakor. „Mindig úgy éreztem, hogy a fiataloknak segíteni illik. Amikor tehát felhívott a szerző, hogy olvassam el az általa írt szinopszist, azonnal igent mondtam. Nem csalódtam benne” – említi a színésznő. Hernádi és a színészcsapat, amelyben megtalálhatjuk a megújult Vidám Színpad olyan játékosait, mint Schlanger András, Verebély Iván vagy Fodor Annamária, ez idő tájt is keményen készül az évzáróra. A bemutató időpontja, ha lehet, még nagyobb kihívás számukra, mint egy hétközi(?) premier. „Teljesen prózai, földhöz ragadt apróságok izgatnak – meséli Hernádi.

– A szilveszteri időpont azért is zavaró, mert nem tudom, mikor induljak el majd otthonról, hogy beérjek a színházba, s azon is rágódom, le tudok-e parkolni a Révay utcában, vagy hogy időben elkészülnek-e a színpadi ruháim.”

Hernádi Judit

1956. április 11-én született.

1978-ban végezte el a Színművészeti Főiskolát. Még ugyanebben az évben lett a Vígszínház tagja.

1986-tól szabadúszó, bár

1992–1994 között feladta függetlenségét, és a Művész Színházhoz szerződött.

1994-től megint szabadúszó. Jelenleg a Nemzetiben, a Budapesti Kamaraszínházban, a Játékszínben és a Miskolci Nemzeti Színházban szerepel.

1978-ban végezte el a Színművészeti Főiskolát. Még ugyanebben az évben lett a Vígszínház tagja.

1986-tól szabadúszó, bár

1992–1994 között feladta függetlenségét, és a Művész Színházhoz szerződött.

1994-től megint szabadúszó. Jelenleg a Nemzetiben, a Budapesti Kamaraszínházban, a Játékszínben és a Miskolci Nemzeti Színházban szerepel. Hernádi Judit megtiszteltetésnek érzi, hogy egy fiatal szerző éppen rá gondolva írta meg első vígjátékát – fotó: Schmidt János -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!