Hírek

2007.02.21. 18:00

Paks három blokkal is nyereséges volt

Vida Tünde

A paksi atomerőmű adózás előtti eredménye jelentősen, 7,7 százalékkal meghaladta tavaly a tervezettet, annak ellenére, hogy a kettes blokk az elhárítás miatt 3 hónapig állt. Az eredmény – miként azt a vezérigazgató a Magyar Tudományos Akadémián tartott évértékelőjén mondta – a gazdasági hatékonyságnövelő programnak és a 4. blokk teljesítménynövelésének köszönhető. Kovács József hozzátette, a teljesítménynövelést folytatják, idén az egyes blokk kerül sorra, 2009-ig pedig mind a négy reaktor teljesítményét emelik 8 százalékkal, így azok egyenként 500 megawatt villamos-energiát termelnek.

Folyik az üzemidő-hosszabbítás előkészítése, megtartották az ehhez kapcsolódó közmeghallgatásokat, illetve megkapta a társaság a környezetvédelmi engedélyt. Emellett elvégezték a sérült fűtőanyag kiemelését, melyre – mint az elnök hangsúlyozta - az igazgatóság is különös figyelmet fordított.

Dr. Molnár Károly beszámolt arról is, hogy a múlt év jelentős feladatot jelentett a kölcsönadott munkaerő problémájának megoldásában is. „A paksi atomerőmű a tulajdonában lévő Atomix Kft.-től 800-1000 munkavállalót kölcsönzött, de e gyakorlatot a törvény megtiltotta. Az ő esetükben sikerült humánus megoldást találni" – fogalmazott. Kovács József kiemelte, az eddigi eredmények birtokában számíthatnak arra, hogy az idei év túlszárnyalja a tavalyit, hiszen a kettes blokk várhatóan egész évben termelni fog.

Beszélt arról is, hogy a cég felkészült a teljes árampiaci nyitásra. Mint mondta, ma a villamosenergia ára 11-15 forint kilowattonként, míg a paksi atomerőműben termelt áram ennél jóval olcsóbb, 8,69 forint. A társaság törekszik arra, hogy megőrizze versenyképességét, illetve részesedését a hazai termelésből, ami most 37,6 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!