Hírek

2007.03.07. 17:43

Gyurcsány szavazatán is múlik a jövő

A csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcstalálkozójukon döntenek az uniós tagországok kormányfői az Európai Unió klímapolitikájáról.

Vég M.

Az Európai Bizottság előterjesztése szerint a tagországoknak húsz százalékkal kellene csökkenteniük a széndioxid kibocsátását 2020-ig ahhoz, hogy a jövőben ne állandósuljanak a hómentes síszezonok, az áradások vagy éppen az aszályok.

Az ENSZ klímaváltozást vizsgáló tudóscsoportja és az Európai Parlament szerint ez kevés; nemrég ismertetett jelentéseikben leszögezik: világszerte 30 százalékos kibocsátás-csökkentésre lenne szükség a felmelegedés megállításához. Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter azonban kategorikusan kijelentette: semmi sem tántoríthatja el a kormányt az elhatározástól, mely szerint a brüsszeli célkitűzéseket támogatják.

„A készülő Nemzeti Klímavédelmi Stratégiában nemcsak a globális felmelegedés megelőzésére kell koncentrálni, hanem abban az elkerülhetetlen hatásokhoz való alkalmazkodásnak is ugyanakkora súllyal kell szerepelnie” – mondta szerdán Láng István. Az akadémikus hozzátette: hiába csökkentik a világ országai drasztikusan az üvegházhatást előidéző gázok kibocsátását, mert az éghajlatváltozás – amit már mi magyarok is érezhettünk az enyhe tél idején – legalább 40–50 évig éreztetni fogja hatásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!