Hírek

2007.03.08. 13:26

Népszavazás: három a hétből

Az Alkotmánybíróság döntése értelmében a Fidesz és a KDNP által kezdeményezett hét népszavazási kérdés közül három állja meg a helyét

BAMA

Az Alkotmánybíróság döntése értelmében a Fidesz és a KDNP által kezdeményezett hét népszavazási kérdés közül háromban: a termőfölddel, a kórházprivatizációval és a patikán belüli gyógyszerárusítással kapcsolatos népszavazási kezdeményezésekben megkezdődhet az aláírásgyűjtés - jelentette be Bihari Mihály. A vizitdíjról és a tandíjról újra kell döntenie az Országos Választási Bizottságnak (OVB).

Azokban a kérdésekben, amelyeket az Alkotmánybíróság a népszavazásra alkalmasnak talált, az Országos Választási Bizottság által hitelesített íveken meg lehet kezdeni az aláírásgyűjtést; azokban a témákban pedig, amelyekben az Országos Választási Bizottságot új eljárásra utasította, a kérdések jogszerűségét e testületnek kell újra megvizsgálnia.

Összességében tehát a Fidesz hét népszavazási kérdéséből kettő akadt fenn egyértelműen az Ab rostáján, hármat átengedett, kettővel kapcsolatban új eljárásra utasította az OVB-t.

A három átengedett kérdés:
- maradjanak-e állami kézben a kórházak,
- gyógyszereket továbbra is csak patikában lehessen árulni,
- elővásárlási joguk legyen-e a családi gazdálkodásoknak.

Nem lehet népszavazást tartani:
- a nyugdíjasok munkavállalásával kapcsolatban, illetve
- a speciális kormányzati felelősség ügyében.

Új eljárást kell indítani:
- vizitdíj,
- tandíj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!