Hírek

2007.03.09. 17:22

Egyre gazdagabb a milliárdosok klubja

Majdnem ezren élnek a földön, akiknek vagyona eléri az egymilliárd dollárt – derül ki a Forbes magazin most közzétett éves listájából.

Gyükeri Mercédesz

Összesen 946-an vannak, átlagéletkoruk 62 év, együtt összesen 3600 milliárd dollár (685 ezer milliárd forint), vagyis az Egyesült Államok költségvetésének majdnem másfélszerese felett rendelkeznek. Ők a Forbes magazinnak a világ dollármilliárdosait felvonultató idei listájának szereplői.

Az idén huszadik alkalommal készített lista élén nincs meglepetés: 13-szor is Bill Gates, a Microsoft alapítója áll az élen. Az 51 éves milliárdos vagyonának több mint felét azonban a szoftveróriáson kívül érdemes keresni, elsősorban a jótékony céllal létrehozott Bill és Melinda Gates Alapítvány bankszámláin. A világ legnagyobb magánalapítványának vagyonát tavaly a lista „örök” második helyezettje, Warren Buffett duplázta meg. A részvénybefektetőként működő, 76 éves üzletember nyáron vagyona négyötödét jótékony célra ajánlotta fel, ennek legnagyobb részét, 30,7 milliárd dollárt az alapítvány kapta, azzal a kikötéssel, hogy a Gates házaspár az élén marad.

Magánalapítvány élén áll Európa leggazdagabb embere, a svéd Ingvar Kamprad is. Az Ikea lakberendezési üzletlánc alapítójáról ma is azt beszélik, turistaosztályon repül, olcsó éttermekbe jár, és lakását is saját cége bútoraival rendezte be. Vagyonának növeléséhez azonban minden bizonnyal hozzájárult, hogy családjával átláthatatlan cégcsoportot üzemeltet, benne a már említett, Hollandiában bejegyzett Ingka Alapítvánnyal, amely nem annyira emberbaráti cselekedetekre, hanem olcsó bútorok fejlesztésére költi dollármilliárdjait.

Kampradhoz, Gateshez és Buffetthez hasonlóan a semmiből építette fel vagyonát Carlos Slim Helú. A mexikói telefoncsászár, aki a Forbes számításai szerint a föld harmadik leggazdagabb embere, tavaly 19 milliárd dollárral növelte vagyonát. Nem számít kivételesnek a négy első példája: a listán szereplők majdnem kétharmada – a Forbes kifejezésével élve – összekaparta milliárdjait. Nem kevesen igencsak találékonyan. Az internetes siker – például a világ első számú keresőjének számító Google-é, vagy az internetes könyvesboltok legnagyobbikáé, az Amazoné – már nem is számít kivételesnek. Érdekes azonban, hogy az olasz Ferrero család tízmilliárdot hozott össze mogyorókrémmel és pralinékkal, a német Riegeléknek 1,5 milliárdot hozott gumicukormacijuk, míg az ugyancsak olasz Mario Moretti Polegato hárommilliárd dollárt keresett azzal, hogy sikeressé tette a talpukon apró lyukakkal ellátott lábbeliket.

Magyarokat még mindig nem találunk a listán. Csányi Sándor OTP-elnök vagyonát tavaly év végén a Magyar Hírlap 90 milliárd forintra, a Népszabadság 55 milliárdra becsülte, míg Demján Sándorét mindkét lap 80 milliárdra – ez távol van még az egymilliárd dollártól, amely napi árfolyamon nagyjából 190,5 milliárd forintnak felel meg.

Egy román és egy szerb üzletember azonban most először felkerült a Forbes-listára. Romániából 1,1 milliárd dolláros vagyonával Ion Tiriac érte el az álomhatárt, a volt teniszbajnok a rendszerváltás után alapított első román magánbank tulajdonosa. Ugyancsak sportolóként vált ismertté az első szerb milliárdos. Miroslav Miskovic 1990-ben alapította meg a biztosítással, pénzügyi szolgáltatásokkal és szupermarketek üzemeltetésével foglalkozó Delta M-t. Miskovicot hat éve elrabolták – egy nappal később 10 millió dollár kifizetése után szabadon távozhatott.

Régiónk legvagyonosabb embereit Oroszországban találhatjuk – igaz, többen távoztak hazájukból az elmúlt években. Ilyen az olajüzletben meggazdagodott, ma Londonban élő Roman Abramovics is, aki 18,7 milliárdos vagyonával 16. helyre került az amerikai magazin legfrissebb számában közölt listán.

A Forbes-lista húsz éve

Cucumi Josiaki 20 milliárd dolláros vagyonra tett szert 1987-re az ingatlanüzletben. Húsz éve ezzel a világ legvagyonosabb emberének számított az üzleti magazin szerint, idén kiesett a listáról. Cucumi vagyonánál jóval kevesebb pénz, 12,9 milliárd dollár is elég volt ahhoz, hogy Bill Gates először a Forbes-lista élére kerüljön. Ez 1995-ben történt, Gates elsőségét azóta sem sikerült senkinek túlszárnyalnia. Vagyona azonban komolyan hullámzott az azóta eltelt 12 évben: összegét a technológiai szárnyalás idején, 2000-ben 100 milliárd dollárra becsülték. Egy évvel korábban fordult elő először, hogy a milliárdosok vagyona együttesen meghaladta az ezermilliárd dollárt, ez ma ennek több mint háromszorosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!