Hírek

2007.03.28. 16:44

Nem érdekeklik a szavazókat a március 15-ei események

A március 15-i események nem vittek el és nem hoztak új szavazókat a pártoknak

É. S.

A március 15-i események nem vittek el és nem hoztak új szavazókat a pártoknak, de sokféle hatást gyakoroltak a meglévő táborokra – derül ki a Szonda Ipsos március 16–22. között végzett felméréséből. Mind a Fidesz, mind az MSZP támogatói egységesebb képet mutatnak, mint korábban. Az előző hónaphoz képest valamennyire emelkedett aktivitásuk: az ellenzékieknél 73-ról 77-ra, a kormánypártiaknál 70-ről 73 százalékra bővült a magukat biztos választási résztvevőknek tartók aránya.

Némileg nőtt az önbizalmuk is, a fideszesek között 86-ról 88-ra, a szocialisták körében 37-ről 42 százalékra bővült a választási győzelmet remélők aránya. A legnagyobb ellenzéki párt híveinek körében 96 százalék gondolja úgy, hogy rossz irányba mennek az ország dolgai. A szocialista szimpatizánsok 40 százaléka véli úgy, hogy a dolgok jó irányban haladnak.

A március közepén tapasztalt felfokozott politikai hangulat következménye, hogy a jobboldali szavazók minden korábbinál hevesebb mértékben utasítják el a másik térfél szereplőit. A múlt hónapban a Fidesz támogatóinak 73, ezúttal 87 százaléka az MSZP-t nevezte meg a leginkább ellenszenves pártként. A szocialista szimpatizánsok Fideszhez való viszonya is erőteljesen negatív, 71 százalék számára a legelutasítottabb párt.

Ha most lennének a választások, az összes választókorú körében a Fideszre 32, az MSZP 23, az SZDSZ-re 3, az MDF-re 5 százalék szavazna. A biztos pártválasztók körében a Fidesz 52, az MSZP 35, az SZDSZ 5, az MDF 7 százalékot érne el a Szonda Ipsos szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!