Hírek

2007.04.15. 16:03

Szerdán nevezhetik meg Molnár Lajos utódját

BAMA

Szinte bizonyos, hogy szerdánál előbb nem nevezi meg egészségügyiminiszter-jelöltjét az SZDSZ, mert csak aznap este tanácskozik ismét a kisebbik koalíciós párt ügyvivői testülete. Eddig körülbelül egy tucat név hangzott el a sajtóban, mint a váratlanul lemondott Molnár Lajos utódja. Kóka János, az SZDSZ elnöke azonban csak a szerdai ülésen fogja először ismertetni javaslatát, amelyet előbb az ügyvivői testületnek, majd Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek is el kell fogadnia.

Ha ez a forgatókönyv valósul meg, akkor jövő héten pénteken a jelöltet meghallgathatja a parlament egészségügyi bizottsága. Mivel ez az alkalmassági vizsga gyakorlatilag csak formalitás, így az új kormánytag valószínűleg április 23-án teheti le az esküjét.

Jó esélye van a miniszeri posztra Horváth Ágnes jelenlegi államtitkárnak, akit szakmailag elfogadnak a pártban, de kérdéses, hogy a kormány minden erős tagjával szemben képviselni tudná-e az SZDSZ álláspontját. Ugyanis jelenleg egyedül a liberális párt kötelezte el magát a több-biztosítós modell mellett, az MSZP pedig kevésbé támogatja a sietős reformot. Valamint továbbra sem dőlt el, hogy Fodor Gábornak végül felajánlják-e a környezetvédelmi tárcát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!