Hírek

2007.04.19. 17:49

Kisebb kedvezmény, drágább jegy és bérlet

BAMA

A tavaly decemberben meghirdetett közlekedési reform második lépéseként május elsejétől ismét megdrágulnak a vonat- és buszjegyek, változnak a kedvezményes jogosultságok, illetve egységesítik a vasúton, autóbuszon, HÉV-en utazók jegy- és bérletkedvezményeit.

A buszon váltott jegyek átlagosan 4, a vasútiak ára 17 százalékkal növekednek. Hivatalosan nem értesítették a társaságokat, pedig egy árváltozás esetében is több hétig tartanak az előkészületetek, most pedig a kedvezmények egységesítésére is fel kell készülniük. Május elsejétől ötven százalékos kedvezményt kapnak a nappali, az esti és a levelező tagozatos közép- és felsőfokú  intézményben tanuló magyar vagy magyarigazolvánnyal rendelkező diákok és a 6-14 év közötti gyerekek.

A nyugdíjas utalvánnyal rendelkezők évente 16, a 6-65 év közötti magyarigazolvánnyal rendelkező külföldiek pedig évente 4 alkalommal vehetik igénybe ezt a típusú kedvezményt. A fogyatékkal élők és kísérőik bérletvásárláskor 90 százalékos kedvezményt kapnak. Ez illeti meg a nappalis középiskolai diákokat is, ha lakóhelyük és az iskola között utaznak, más esetben 67,5 százalékos jegyre jogosultak. A nappalis és esti hallgatóknak és tanulóknak is 67,5 százalék jár. Az állami költségvetési szerveknél dolgozók 50 százalékos kedvezményt évi 12 alkalommal használhatják fel. Az uniós képviselők helyközi ingyenes utazását pedig eltörlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!