Hírek

2007.04.21. 15:09

Földet ért a Szojuz TMA-9 űrhajó

Sikeresen landolt a kijelölt térségben szombaton a Szojuz TMA-9 űrhajó visszatérő egysége, amellyel két profi űrhajós társaságában az amerikai-magyar űrturista, Charles Simonyi is hazatért a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) töltött saját 11 napos küldetéséből.

BAMA

A Moszkva melletti Repülésirányító központ közlése szerint az ejtőernyőkkel fékezett kabin a terveknek megfelelően közép-európai idő szerint délután fél három után néhány perccel ereszkedett le a kazahsztáni sztyeppére, Dzsezkazgantól mintegy 135 kilométernyire északra.

"A fedélzeten minden rendben van, a legénység közérzete jó - közölte a földet érés után a Szojuz TMA-9 űrhajó parancsnoka, az orosz Mihail Tyurin. A Moszkva melletti Repülésirányító központ közlése szerint az ejtőernyőkkel fékezett kabint már a levegőben felfedezték és kísérték az orosz kutató-mentő egységek. A legénység tagjait, Köztük Charles Simonyi amerikai-magyar űrturistát a visszatérő kapszulából való kilépésük után azonnal orvosi vizsgálatnak vetik alá, mielőtt a Moszkva melletti Cskalovszkij repülőtérre indulnak velük.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!