Hírek

2007.04.21. 15:13

Ismét megrongálták a pozsonyi Petőfi-szobrot

Egyértelműen szándékos pusztításnak látszik a pozsonyi Petőfi-szobor ellen elkövetett támadás: az ismeretlen tettesek valamilyen eszközzel levágták a költő és a múzsáját jelképező szoboralakok kezét, a március 15-iki koszorúkból pedig a szlovák nemzeti jelképet formáló kettőskeresztet építettek a szobor előtt.

BAMA

Egyes vélemények szerint az ismeretlen szoborrongálók Szili Katalin háromnapos felvidéki körutazásának óráira időzítették a szobor elleni támadást. Petőfi Sándor pozsonyi szobra csak az 1911-es felavatást követő évtizedben állhatott háborítatlanul a város központi terén. Csehszlovákia megalakulása után a szobrot bedeszkázták, évtizedekig egy istállóban hevert, majd az 1956-os magyar forradalom csehszlovákiai hatásait megelőzendő egy félreeső ligetben ismét felállították. Ezen a helyen a következő évtizedek alatt a szobor számos csonkolást és gyalázást ért meg, mígnem hat éve létrejött az emlékbizottság, amely az óvárosi önkormányzat hozzájárulásával kijárta, hogy a szobor új, védettebb helyre kerüljön.

Időközben Petőfi szobrát közadakozásból, szlovák és magyar kormányzati hozzájárulással felújították, a város egyik védett díszkertjében állították fel, ahol most az eddigi legsúlyosabb rongálást kellett elszenvednie. Az MTI értesülése szerint szombaton délben a rendőrség már a helyszínen vizsgálta a durva bűncselekmény körülményeit.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!