Hírek

2007.05.01. 18:30

Itthon béke, Európában összecsapások

Itthon összecsapás nélkül, ám nem minden incidenstől mentesen ünnepelték május elsejét. Európa több nagyvárosában az ilyenkor szokásos utcai összecsapásokkal emlékeztek a munka ünnepére.

Europress-összeállítás

Ünnep, vagy ok az elégedetlenségre? Míg a nagyobbik kormánypárt hagyományos baloldali eseménynek minősítette és ünnepelte május elsejét – és ezzel együtt a munkát –, addig a szakszervezetek szerint éppen a bérből és fizetésből élőknek nincs okuk az ünneplésre. A romló életminőség és a megszorító intézkedések negatív hatásai ellen tiltakozott a Liga szakszervezeti szövetség és a Munkástanácsok Országos Szövetsége mintegy 500 tagja ezért a fővárosban.

A parlamenti ellenzék ígéretéhez híven nem szervezett központi programokat Budapesten, míg a szocialisták szokásos módon a Városligetbe vonultak ki: a közéri rendezvényeken nem csupán a munka ünnepére, de Magyarország uniós csatlakozásának harmadik évfordulójára is emlékeztek. „Erős baloldalt és erős Magyarországot teremtünk, ami sikerre viszi közös ügyünket” – mondta Gyurcsány Ferenc az MSZP majálisán. A pártelnök-kormányfő hangsúlyozta: tisztességes és szolidáris politikát akar. Hozzátette: „előre megyünk és győzi fogunk”.

Gyurcsány Ferenc közölte: „meg kell mutatni az országnak, hogy a baloldalnak nem szállt inába a bátorsága”. Burány Sándor az MSZP budapesti elnöke a szocialisták majálisán azt mondta: kiderült, nem tudták elvenni a május 1-jét a baloldaltól.

Ha a baloldaltól nem is, koalíciós partnerétől azonban igen – állítja az SZDSZ. Elmaradt tudniillik a párt budapesti rendezvénye. A liberálisok és a nemzeti radikális Jobbik ugyanis egyazon helyszínre, a budapesti Hajógyári szigetre terveztek szabadtéri rendezvényt, és már a hétfői előkészületek kapcsán kiderült, a két párt és szimpatizánsaik fizikailag sem bírják egymás közelségét.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese tegnap a távirati irodát így tájékoztatta: hétfőn „a Hajógyári-szigeten két rendezvény résztvevői szóváltásba keveredtek, ezért a rendőrség a közrend fenntartása érdekében megfelelő számban jelent meg a helyszínen. Elfogásra, előállításra nem került sor.”

A részletekre a két oldal természetesen másként emlékszik. Az SZDSZ közleményében az alábbiakat írta: Az SZDSZ azt tervezte, a liberálisokat idén is a Hajógyári-szigeten várja május elsején közös ünneplésre. Mivel azonban már az előkészületek során a Jobbik közeli rendezvényéről érkező garázdák késsel fenyegették munkatársainkat (azt kifogásolva, hogy nálunk romák is dolgoznak), idén a liberális majális elmarad. Nem kívánjuk munkatársainkat és szimpatizánsaikat késsel fenyegetőző, szélsőjobboldali bűnözők áldozatává tenni.”

A fentiekre a Jobbik szintén közleményben így reagált: „A Jobbik rendezvényétől háromszáz méterre lévő SZDSZ sátorhoz átsétált egy férfi, aki szóváltásba keveredett a liberális párt cigány származású büféseivel, akik, talán a csekély forgalomból fakadó dühükben, késekkel és baltákkal kergették el őt. (...) A Jobbik nagyon sajnálja a történteket, és a maga részéről továbbra is mindent megtesz a rendezvény nyugodt körülményeinek biztosításáért. Arra kérjük az SZDSZ-t, ha a jövőben ünnepelni akar, akkor jobban válogassa meg saját munkatársait!”

Európa több pontján csaptak össze a tüntetők tegnap a rendfenntartókkal a május elsejei ünnepségek kapcsán. émetországban szinte hagyomány, hogy elsején utcai harcokkal „emlékeznek meg” szélsőségesek a munka ünnepéről. A hatóságok keddre virradóra több mint hatvan randalírozó fiatalt vettek őrizetbe, akik üvegpalackokkal és kövekkel dobálták meg a kivezényelt rendőröket Berlin Friedrichshain negyedében.

Vízágyúkkal és könnygázzal oszlatta fel kedden délután a cseh rendőrség a neonáci Nemzeti Ellenállás korábban engedélyezett, később betiltott utcai felvonulását a dél-morvaországi Brnóban. Az összecsapásokban többen megsebesültek, a rendőrség számos tüntetőt letartóztatott.
Az isztambuli rendőrség könnygázt vetett be a május elsejei tüntetők ellen, akik egy korábbi, halálos áldozatokkal járó menetről akartak megemlékezni.

A török hatóságok zárt övezetnek minősítették azt a teret, ahol 1977-ben ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak a több ezer május elsejei felvonulóra. Néhány török szakszervezeti vezetőnek engedélyezték, hogy koszorúkat helyezzen el a téren, de a tömeget nem engedték oda, hanem könnygázgránátokkal szétkergették. Az összecsapásban egy ember súlyosan megsebesült, kilencszáz személyt előállítottak.

Százezer ember vett részt a szervezők szerint kedden Torinóban a három legnagyobb olasz szakszervezet szervezte május elsejei felvonuláson. Oroszországban szintén több százezren vonultak utcára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!