Hírek

2007.05.04. 18:58

Agyonlőtték a Széna téri bankrablót

A bankrablót lelőtték, két pénzintézeti munkatárs megsérült tegnap késő délután Budapesten, a Széna téri OTP-fiókban. A bankban délután három óra körül ejtett túszokat egy fegyveres férfi.

Tibay Gábor

Négy füstgránát robbant délután fél hatkor a Széna téri bankfiókban: a bejártanál egy órája guggoló kommandósok ekkor hatoltak be az épületbe. Több lövés dördült, a rabló életét vesztette, egy ember súlyosan, egy pedig könnyebben sérült meg.

Az eddig ismeretlen bankrabló tegnap délután három óra körül érkezett meg a fővárosi bankfiókhoz. Az alkalmazottakat a kasszában és a trezorban lévő pénz átadására próbálta kényszeríteni, miután a biztonsági őrtől elvette a fegyverét. Mondandója nyomatékosításául a plafonba is lőtt. A fiókban hét banki alkalmazott és 8-10 ügyfél is tartózkodott, a rabló először a földre fektette őket, majd valamivel később elengedte a civil túszokat. Közben a helyszínre érkezett a II. kerületi rendőrkapitányság járőre is, a rabló azonban nekik nem adta meg magát.

A környéken pillanatokon belül óriási közlekedési káosz alakult ki, miután a rendőrség több száz méteres körben lezárta a főváros egyik legforgalmasabb, Széna téri-Moszkva téri közlekedési csomópontját. Nem jártak a körúti villamosok sem: több szerelvényből vontak kordont a rendőrök a bank épülete körül. A rendőrség nagy erőkkel érkezett a helyszínre: tudósítónk délután négy óra tájban több mint 30 rohamkocsit, helyszínelőautókat és egy csapatszállítót számolt össze. Kivonultak a mentők és több tűzoltóautó is.

A közeli bevásárlóközpont tetejéről délután háromnegyed öt tájban azt láttuk, hogy egy ötfős, fekete ruhába és csuklyába öltözött, rövid csövű géppisztolyokkal felszerelt kommandóscsoport érkezett meg a bank bejáratához, és foglalt helyet az ajtó két oldalán. A tér másik végéből ezzel egyidőben egy nyolcfős kommandósegység érkezett, mely eltűnt a banknak otthont adó bérházba nyíló kapualjban. Ezzel közel egyidőben pszichológus és túsztárgyaló érkezett a fiókhoz, és megkezdték az egyezkedést a fegyveressel. Értesüléseink szerint a túsztárgyaló fél hatig adott határidőt a megadásra a túszejtőnek, közölve vele azt, hogy ezután kommandósakció következik.

Eddig nem ejtettek túszt bankokban

Magyarországon még nem volt túszejtés bankban – mondta el az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója a Független Hírügynökségnek. Garamvölgyi László hozzátette: két évtizede Balassagyarmaton egy lőfegyverrel felszerelkezett testvérpár ejtette túszul egy leánykollégium lakóit. Debrecenben egy kaszinóban, illetve Baján volt a közelmúltban túszejtés. A rendőrség minden esetben sikerrel szabadította ki a túszokat.

Az adott időpontot követően aztán hét fegyveres kommandós és egy faltörő kossal felszerelt rohamosztagos hatolt be az épületbe, fény- és hanggránátok robbanását és lövések hangját lehetett hallani. A bankfiókból sűrű fehér füst gomolygott ki.

A mentők néhány perccel ezt követően hozták ki a sebesülteket, akiket a mentők rendőri kísérettel vittek el a helyszínről, értesüléseink szerint a közeli János Kórházba: a közétvé híradója szerint egyikük a combján, másikuk a kézfején sérült meg. Egy sárga zsákba csomagolt testet egy álló mentőautóba emeltek be.

Az OTP Bank a történtek után közölte: a fiókban működött a csendes riasztási rendszer, ám az ilyen helyzetekre készülni szinte lehetetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!