Hírek

2007.05.16. 06:10

Álláslesen az érettségi után

Idén 125 ezer fiatal teszi le érettségi vizsgáját. Sokan a felsőoktatásban folytatják, ám vannak, akiket a munkapiac vár. Főként recepciósként, eladóként vagy adminisztrátorként.

Takács Zoltán

A középiskolai tanulók 85–90 százaléka csak a továbbtanulás előszobájaként fogja fel a középiskolát – áll a Felsőoktatási Kutatóintézet felmérésében. Ám vannak, akiket nem vesznek fel elsőre, vagy egyelőre nem is akarnak egyetlen egyetem vagy főiskola hallgatói sem lenni. Jó részük így jobb híján álláshely után néz.

Kiss Mariann, a Munkanélküli Fiatalok Tanácsadó Irodájának munkatársa szerint középfokú végzettséggel nem egyszerű elhelyezkedni manapság. Az érettségizett fiataloknak leginkább recepciós, titkárnői, adminisztrátori, esetleg biztosítási- vagy ingatlanközvetítői állást ajánlanak az állásközvetítők. Sok helyütt azonban vállalkozói igazolvány az elhelyezkedés feltétele, ráadásul a munkáltatók nem fizetnek sokkal többet a minimálbérnél. Nagy előnyt jelent az elhelyezkedésnél és a fizetés mértékében az, ha valaki pénzügyi, gazdasági területen szerzett középfokú bizonyítványt – mondta Sallós Valéria, az egyik fővárosi munkaerő-közvetítő iroda munkatársa. Hozzátette: amennyiben az ilyen érettségizett kommunikációképes angoltudással is rendelkezik, akkor egy-egy magasabban jegyzett cégnél akár 150 ezer forintos bruttó fizetésre is számíthat. A munkáltatónak azonban számítani kell arra is, hogy akik alkalmasak az ilyen munkakörök betöltésére, azok valószínűleg előbb-utóbb már a továbbtanuláson is elgondolkodnak.

A legtöbb friss érettségivel rendelkező csak olyan munkahelyeken próbálhat szerencsét, ahol még a középfokú tanintézményben szerzett tudását sem kell kamatoztatnia. Ilyenek a különféle gyorséttermek, vendéglátóhelyek és más kereskedelmi egységek eladói, árufeltöltői vagy éppen pénztárosi álláshelyei. Ezekben a munkakörökben az átlagos fizetés nem éri el még a bruttó hetvenezer forintot sem.

A Munkanélküli Fiatalok Tanácsadó Irodájának tapasztalatai szerint a frissen érettségizettek közül sokan úgy döntenek, hogy inkább külföldön próbálnak szerencsét. A legnagyobb kínálat a bébiszitter álláshelyek között található a számukra, a legkedveltebb úticél pedig – nyilván a nyelvtanulás miatt – Nagy-Britannia. Az ilyen álláshelyek iránt július és szeptember között – azaz éppen az érettségi vizsgákat követő időszakban – akár tízszeresére is nőhet az érdeklődés. Nem véletlenül, hiszen a külföldön munkát vállaló fiatalok átlagban mintegy 100 ezer forint körül kereshetnek és a szállást, valamint az étkezést is a munkaadó család biztosítja.

A karriertanácsadók szerint sem rossz ötlet, ha valaki inkább érettségi után próbál szerencsét a nagyvilágban, hiszen a diplomaszerzésben még nem gondolkodóknak is érdemes nyelvet tanulniuk a későbbi jobb elhelyezkedés megkönnyítésére. E mellett az általános gimnáziumban végzetteknek egy szakma megtanulása és a számítógépes ismereteik bővítése is növeli a munkához jutási esélyüket.

Támogatott munkaügyi képzések

A frissen érettségizettek egy része számba veszi a munkaügyi központok által nyújtott képzési lehetőségeket is. A tanfolyamokra minden munkanélküliként regisztrált személy jelentkezhet, s az egyévesnél nem hosszabb képzések legnagyobb részét támogatják. A tanfolyamok időtartama alatt a minimálbér összegének megfelelő keresetpótló támogatás is jár a munkanélkülieknek. Az informatikai és nyelvi képzések a legnépszerűbbek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!