Hírek

2007.05.23. 06:00

Bőgetik a boltban a kemény rockot, joguk van hozzá?

Olvasónk egy kis csemegeüzletben szokott vásárolni. Nagyon zavarja, hogy amíg válogat a polcokról, hangos (és neki nem tetsző) zenét kell hallgatnia a boltban. Mit tehetne ez ellen?

BAMA

A kérdés nem jogi vagy fogyasztóvédelmi jellegű – mondták el szakértőink. Nincsen olyan jogszabály, amely megtiltaná, hogy egy kereskedelmi egységben zene szóljon. A megoldás az, hogy a kedves olvasó máshová megy vásárolni. Problémája egyébként nem egyedülálló. Nagy bevásárlóközpontokban is gyakran akkora hangerővel szól a muzsika, hogy az ember legszívesebben elmenekülne. Panaszunkat beírhatjuk a vásárlók könyvébe. Észrevételünkre a kereskedő köteles harminc napon belül válaszolni. Ha ezt nem teszi, az már fogyasztóvédelmi ügy lehet. A vizsgálat eredményeként bírsággal sújthatják a céget. De akkor sem a zenebömböltetés miatt, hanem mert nem válaszolt a bejegyzésre.

Más kérdés, ha a közelben, azaz a szomszédban lakókat irritálja a zaj. Az már a csendháborítás vétségét is kimerítheti. Hiszen senkinek sincs joga a szükségesnél nagyobb mértékben zavarni mások nyugalmát – így a jogász. A problémával a rendőrséghez vagy az önkormányzathoz fordulhatunk. A panaszt két tanú aláírásával nyújtsuk be. A hatóság hivatalból kivizsgálja az ügyet. Vita esetén helyszíni szemlét tarthatnak, sőt szakértővel zajszintfelmérést végeztethetnek. A szabálysértőt felszólíthatják, hogy szüntesse be a zajt okozó tevékenységet. Helyszíni vagy szabálysértési bírságot szintén kiszabhatnak rá. (Van önkormányzat, amely évente több milliót költ bizonyos vendéglátóipari helyiségek zajszint-mérésére. Pontosan a panaszáradat miatt.)

A jó kereskedő nem enged meg ilyesmit. Hiszen ha vásárlókat riaszt el, akkor a saját üzletét rontja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!