A születés csodái és az állattartók félelmei

2009. szeptember 21. 11:49

A kisnyulakat napjában csak egyszer eteti az anyjuk, ám kéthetes korukban már a takarmányt is elkezdik kóstolgatni. Fotó: AS-Archív

Állatvilág | Az állatkölykök születése általában öröm a családban. De kedvenceik még a tapasztalt gazdiknak is okozhatnak aggodalmakat. Olvasson velünk a jelekből!

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Dr. Varga Éva, a FEVA-VET Állatgyógyászati Bt. állatorvosa ezúttal abban segített, hogy megtanuljuk a leendő állatmamák jeleit értelmezni, s felkészültek lehessünk a kölykök érkezésére.

A kutyáknak gyakran segítség kell
A négylábú kedvencek esetében általában a 62. vagy a 63. napon jönnek világra a csöppségek. Persze ez az átlag, a vemhesség véget érhet 60 nap alatt, de akár 65-re is kitolódhat. Az 58. nap előtti fialásnál inkább vetélésről beszélünk, hisz ilyenkor a kölykök életben maradására, fejletlenségük miatt nem sok az esély. Ha még csak most szeretnénk egy blökit örökbe fogadni, akkor jó, ha tudjuk: a kutyáknál a testük mérete és a fajta nagyban meghatározó az utódlásnál. Így a nagytestű ebeknél akár egy tucatnyi kölyökre is számíthat a gazdi, míg például a csivavák esetében általában négy a felső határ. A kevés magzatot (1-2) magukban hordó kutyák jellemzője az is, hogy a vemhesség elhúzódhat, a fialás előjelei nem olyan intenzívek, illetve a kevés számú magzat mérete nagyobb lehet az átlagosnál, ezért ellési komplikáció léphet fel.

Vannak bizonyos fajták, amelyeknél a kutyamama egyedül nem is boldogul a kicsik világra hozásával. Ennek okai a fajtára jellemző tulajdonságokban keresendők, mint például az angol és a francia bulldog esetében a nagy és kerek fej, a hordó formájú mellkas nehezíti a szülést. Az ilyen kutyákat tartó gazdiknak tehát érdemes előre felkészülni arra, hogy a kölyköket császármetszéssel kell majd világra segíteni. Ha az anyakutyánál megindul a szülés, de nem jut időben orvosi ellátáshoz, akkor az első kiskutya a szülőcsatornában megfulladhat, a többit pedig azért pusztul el, mert a szukának már nem marad ereje világra hozni őket. Ha a műtétet nem kezdik el időben, akkor annak sikerére is csökkennek az esélyek. A bulldogoknál gyakori az ödémás, fejlődési rendellenességgel bíró magzat is.

A nehezen szülő kutyák közé tartozik még a mopsz és a csivava is. Gondot okozhat az is, ha a szülők között nagy a méretbeli különbség. Ekkor a kölykök is vegyes méretűek lehetnek, így szintén célszerű orvosi segítséget igénybe venni. A császármetszéshez a gazdiknak is elő kell készülniük. Fontos, hogy amíg zajlik a műtét, addig is legyen valaki, aki a már világra segített kölykök ellátásáról gondoskodik. Vigyünk magunkkal egy kosarat is, amibe a kicsiket el tudjuk helyezni. Az, hogy természetes úton vagy operációval születnek meg a kiskutyák, anyjuk ösztöneit egyáltalán nem befolyásolja. Így miután magához tér az altatásból, el is kezdi gondozni őket. A gazdi dolga azonban, hogy a műtéti sebet tisztán tartsa, vigyázzon rá, hogy a kiskutyák minél kevésbé sértsék fel a tülekedésükkel.

Ha a kutyamama nem tartozik a nehezen szülő fajták közé, de órákkal a tolófájások beindulása vagy a magzatvíz elfolyása után sem jön világra az első kölyök, akkor mindenképpen értesítsük az állatorvost. Ha akadály nélkül megszületnek a kicsik, akkor sem árt egy orvosi vizsgálat a fertőzések, későbbi szövődmények elkerülése érdekében.

A kicsiknél az ivaréretté válásnál is meghatározó a fajta. A nagyobb testű kutyáknál korábban észlelhető ez a jelenség: 6-8 hónapos korban már tüzelnek, és ha a gazdi nem vigyáz, vemhessé válhatnak. A korai vemhesség nem túl szerencsés, hiszen ekkor még maguk a kölykök is növésben vannak. A kisebb termetű ebek inkább csak egy éves koruk körül kezdenek el tüzelni. A különbség okát nem tudni, de vélhetően közrejátszik benne az is, hogy a kisebb kutyák jobban ragaszkodnak a gazdájukhoz, nincsenek annyit a falkatársaik között, nem hat rájuk az a falkára jellemző jelenség, hogy egy falkában lévő kutyák általában egyszerre ivarzanak, melyben szerepe van az őket érő feromonhatásnak. Tenyészkutyák esetében a tenyésztésbe vétel optimális ideje a 2-3. tüzelés.

Nem minden állat bírja a műtéteket

A nyulak és a tengerimalacok betegségei esetén nemcsak maga a műtét, de annak körülményei is nehézséget okoznak. Ezeknek az állatoknak ugyanis úgy működik az anyagcseréjük, hogy nem bírják az éhezést. Így míg más jószágokat éhgyomorra operálnak, addig ez esetükben nem kivitelezhető. A táplálék megvonása miatt rendellenes folyamatok indulhatnak meg az emésztőrendszerben, amelyek májelfajuláshoz, elhulláshoz is vezethetnek. Az altatás másik kockázata az, hogy álmukban ezek a házi kedvencek nem tudják fenntartani a testhőmérsékletüket, így könnyen kihűlhetnek az operáció alatt, amely végzetes következménnyel járhat.

A macskák jó anyák
A cicákat nagyon erős anyai ösztönökkel áldotta meg a természet. Ezért van az is, hogy ha úgy érzik, az alom nincs biztonságban, vagy túl sokan nyüzsögnek a kölykök körül (például kisgyerekes családok esetén), akkor egyszerűen elköltöztetik csemetéiket. A kiscicák általában 63 napi fejlődés után születnek meg, s két hétig még vakok és süketek. A sziámik jellegzetessége, hogy 5-6 nappal tovább hordják a magzatokat.

A macskák már féléves koruktól ivarzanak, ám egyfajta védekezésként a 2,5 kilogramm alatti példányok nem esnek teherbe. Az alacsony súly ugyanis azt jelenti, hogy nem lennének képesek egészséges utódoknak életet adni. Az ivarzás idején növekedő petefészkeken lévő tüszők felrepedéséhez szükség van a kandúr jelenlétére és beavatkozására. Ha a párzás után nem következik vemhesség, vagy nem történt párzás, a következő ivarzás 2-3 hét múlva újra indul. Ez a két fő ivarzási szezonban, télvégén és nyár végén gyakori, főleg a lakásban, a kandúroktól elkülönítetten tartott nőstény macskákban.

Egy alomban általában 4-5 kiscica születik, de akár a hetet is elérheti a számuk. A szülésnél általában a kerek fejű, nyomott orrú fajtáknál adódhat nehézség, esetükben a kutyáknál már említett császármetszés lehet a megoldás. Ha a macska nem tudja kölykeit megfialni, - mivel elrejtőzködnek fialáskor – gyakrabban fordul elő az, hogy a műtét alkalmával már csak halott magzatokat sikerül eltávolítani a császármetszéskor.

Elérhetőségek: Eger, Ankli J. u. 13., Eger, Cifrakapu u. 158. Elérhetőségek: Eger, Ankli J. u. 13., Eger, Cifrakapu u. 158.

A kisnyulak nem esznek sokat
A nyulat sokan tartják hobbiállatként. Erre a célra általában a törpenyulakat választják, de vannak, akik inkább házi rokonaikra voksolnak. A házinyulak és törpe fajtáik vemhességi ideje 28-32 nap, míg az üregi nyúlnak 42 napig fejlődnek a méhében a magzatok. A vemhesség jelei a második héttől láthatóak. A nagyobb testű házi nyulak 5-10, a törpenyulak 2-4 utódot hoznak világra. A kicsik szőrtelenek, így melegre van szükségük. A nyuszimama ezért a szőréből készít nekik fészket. Lényeges, hogy rögtön anyatejhez jussanak. A gazdik gyakori aggodalma, hogy az anyaállat nem törődik a kicsikkel, nem eteti őket, a nyulak esetében sokszor alaptalan, hiszen a kisnyulak naponta egyszer szopnak. A második héten már nem csak tejet fogyasztanak, de elkezdik kóstolgatni a mama takarmányát is. Hathetesen el lehet őket választani az anyjuktól. Három-négy hónapos korban már ivarérettek, de a magzatok kihordására öthónapos koruk előtt nem alkalmasak.

Válaszol az állatorvos

Kérdése van? Tegye fel Ön is hozzászólás formájában, vagy írja meg a heol@heol.hu email-címre!

A tengerimalac sírással jelzi, ha gond van
A tengerimalac a vemhesség 59-73 napja között hozza világra 3-5 kicsinyét. Érdekesség, hogy akár már két órával a szülést követően ismét teherbe eshet a friss anyuka. Ha párban tartjuk őket, ezért célszerű elkülöníteni a hímet, hiszen egy már meglévő és egy érkező alom óriási terhelés lenne a kis kedvenc számára. A szülés általában 45 perc alatt lezajlik. Nem kell meglepődnünk azonban akkor sem, ha egy-két kölyök után csak órákkal érkezik meg a következő. Ez normális folyamatnak számít, ám ha az állat sír, nyugtalan, akkor azonnal keressünk állatorvost, mert valami gond van. A kis tengerimalacoknak és az anyjuknak is nyugalomra van szükségük, így lehetőleg ne nagyon háborgassuk őket.

A tengerimalac 5-6 hónaposan már ivarérett, s míg a többi állatnál azt említettük meg, hogy mely időpont után érdemes az utódokon gondolkodni, addig náluk egy bizonyos időpont előtt célszerű világra hozni az első almot. Ez pedig a 8-10. hónap. Ha ugyanis eddig nem születnek kicsinyei, a tengerimalac medencecsontja összecsontosodik, ami nehézséget jelent az ellésnél. Olyannyira, hogy ha egy éves korukig nem születik meg az első alom, az állat érdekében célszerű inkább lemondani szaporításukról.

A vadászgörényeknél hormonproblémák jelentkezhetnek
A görények általában három hétig ivarzanak márciusban. Az ovulációhoz párzásra van szükség, s ha ez nem történik meg, annak kellemetlen következményei lehetnek. Az állat állandó ivarzóvá válik, a sokáig fennálló magas ösztrogén hormont szint pedig következményesen vérszegénységet, szőrhullást okozhat. Normális esetben a vadászgörény 5-6 kölyöknek ad életet, 38-44 napi vemhesség után. A kicsiket hathetes korban már el lehet választani.

Vannak, akik csuklyás patkányt tartanak kedvencként. Ők viszonylag sok, 9-11 kölyökre számíthatnak almonként. A kicsik a 21-23. nap körül születnek meg, ám csak a tizedik naptól növesztenek szőrt, s csak két hét után nyílik ki a szemük. A hörcsögöknél 4-5 utód születik 18-21 nap után. A kicsik két hét után már elkezdik enni a takarmányt. Négyhetesen leválaszthatók, három hónaposan pedig már tenyészthetőek. Két-három hónapos korban már az egerek is tenyészhetőek, s akár 5-6, 4-8 kölyökből álló alomnak is életet adhatnak egy évben.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
A születés csodái és az állattartók félelmei

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Olyan madár bukkant fel a Balatonon, amilyet Magyarországon még sosem láttak

A fehércsőrű búvárt a balatonföldvári mólónál figyelték meg december 3-án.

Ötször is megbírságolták a napok óta a volán mögött ülő halott férfit

Az autónak sötétített ablakai voltak, így egy parkolóőr sem vette észre, hogy a vezető már nem él.

Megvalósították mindenki álmát, (majdnem) az Ikeában éjszakáztak

Megvalósították mindenki álmát, (majdnem) az Ikeában éjszakáztak

Sajnos azonban csak félig sikerült a mutatvány.

Női kézi Eb: Magyarország–Csehország élőben az NSO-n!

A mieink megkezdik szereplésüket az Európa-bajnokságon. Eddig mindig megvertük a cseheket.

La Liga: egy patikának is köze lehet CR adóelkerüléséhez?

Újabb részletek derültek ki arról, hogy hol parkoltat 150 millió eurót CR és Jorge Mendes.

Egymást érik a váratlan változtatások a Ferencvárosnál

A Mezőkövesd a hét csapata, párját ritkító újpesti veretlenség, kilenc kispesti gól Győrben.

Női kézilabda: Siófokról érkezik Heidi Löke utódja

Női kézilabda: Siófokról érkezik Heidi Löke utódja

A tunéziai-magyar Aszma el-Gaui másfél éves szerződést kötött a Győri ETO-val.

NB I: ha már légiós, legyen ilyen! Újra remekelt a Videoton-csatár

Öt székesfehérvári játékos az álomcsapatban, de a „magyar Sneijder” lett a forduló legjobbja.

NB I: „Fradi volt, Fradi lesz” – Pintér Attila a futballunk jobbá tételéért is dolgozik

A volt szövetségi kapitány ismét megvallotta ferencvárosi kötődését és saját szerepéről is beszélt.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
 • A Vénusz pozitív hatására dinamikus, magabiztos, és bármilyen vállalkozásban megállja a helyét. Párkapcsolat terén vigyáznia kell, nehogy zűrzavarok keletkezzenek.
 • Sokat dolgozik. Ha fáradtságot érez, figyeljen oda magára, ne várja meg, amíg a kimerültség miatt lelassul. Baráti kapcsolatai és a szerelmi élete kedvezően alakul.
 • Jól kezdődik és jól is végződik a mai nap. Ha kellően odafigyel a pénzügyekre és az otthoni dolgaira, akkor nem kell semmilyen bonyodalomtól tartania.
 • Szorgalmasan és kitartóan dolgozik. Segítséget is kap egy fontos feladathoz. Számítson rá, hogy egész nap hajtania kell.
 • Egy peres ügyben csak veszíthet. Sokkal könnyebben kellene élnie. Családtagjai sokat segítenek abban, hogy lazábban fogja fel a problémákat.
 • Anyagi gondok nehezítik a helyzetét. Semmi sem úgy alakul, ahogyan remélte. Meggyűlhet a baja hanyag és nemtörődöm ügyintézőkkel.
 • Otthoni problémája egész nap gyötri. Tudja, hogy a dolognak minél hamarabb meg kell oldódnia, vagy pedig önnek kell orvosolnia valahogy. Ha nem kapkod, minden...
 • Tanulmányaiban kedvező fordulatra számíthat. Mindent elérhet, csak ki kell nyújtani érte a kezét. Ha vannak kapcsolatai, azt most remekül hasznosíthatja.
 • Bolygója kedvezően áll, s főként szakmai életében segíti. Legyen kezdeményező, ragadja meg a nagyszerű lehetőségeket! Pénzbevételre számíthat.
 • Szerelmi életét a Vénusz befolyásolja. Gyengédség, flört vagy hatalmas szenvedély, most mindegyikben bővelkedhet.
 • Bolygójának, a Jupiternek köszönhetően vidámság és nagyon aktív szakmai élet várható. Jó oka van a bizakodásra. Este lazítson, séta után olvasson egy könnyű...
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér