A születés csodái és az állattartók félelmei

2009. szeptember 21. 11:49

A kisnyulakat napjában csak egyszer eteti az anyjuk, ám kéthetes korukban már a takarmányt is elkezdik kóstolgatni. Fotó: AS-Archív

Állatvilág | Az állatkölykök születése általában öröm a családban. De kedvenceik még a tapasztalt gazdiknak is okozhatnak aggodalmakat. Olvasson velünk a jelekből!

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Dr. Varga Éva, a FEVA-VET Állatgyógyászati Bt. állatorvosa ezúttal abban segített, hogy megtanuljuk a leendő állatmamák jeleit értelmezni, s felkészültek lehessünk a kölykök érkezésére.

A kutyáknak gyakran segítség kell
A négylábú kedvencek esetében általában a 62. vagy a 63. napon jönnek világra a csöppségek. Persze ez az átlag, a vemhesség véget érhet 60 nap alatt, de akár 65-re is kitolódhat. Az 58. nap előtti fialásnál inkább vetélésről beszélünk, hisz ilyenkor a kölykök életben maradására, fejletlenségük miatt nem sok az esély. Ha még csak most szeretnénk egy blökit örökbe fogadni, akkor jó, ha tudjuk: a kutyáknál a testük mérete és a fajta nagyban meghatározó az utódlásnál. Így a nagytestű ebeknél akár egy tucatnyi kölyökre is számíthat a gazdi, míg például a csivavák esetében általában négy a felső határ. A kevés magzatot (1-2) magukban hordó kutyák jellemzője az is, hogy a vemhesség elhúzódhat, a fialás előjelei nem olyan intenzívek, illetve a kevés számú magzat mérete nagyobb lehet az átlagosnál, ezért ellési komplikáció léphet fel.

Vannak bizonyos fajták, amelyeknél a kutyamama egyedül nem is boldogul a kicsik világra hozásával. Ennek okai a fajtára jellemző tulajdonságokban keresendők, mint például az angol és a francia bulldog esetében a nagy és kerek fej, a hordó formájú mellkas nehezíti a szülést. Az ilyen kutyákat tartó gazdiknak tehát érdemes előre felkészülni arra, hogy a kölyköket császármetszéssel kell majd világra segíteni. Ha az anyakutyánál megindul a szülés, de nem jut időben orvosi ellátáshoz, akkor az első kiskutya a szülőcsatornában megfulladhat, a többit pedig azért pusztul el, mert a szukának már nem marad ereje világra hozni őket. Ha a műtétet nem kezdik el időben, akkor annak sikerére is csökkennek az esélyek. A bulldogoknál gyakori az ödémás, fejlődési rendellenességgel bíró magzat is.

A nehezen szülő kutyák közé tartozik még a mopsz és a csivava is. Gondot okozhat az is, ha a szülők között nagy a méretbeli különbség. Ekkor a kölykök is vegyes méretűek lehetnek, így szintén célszerű orvosi segítséget igénybe venni. A császármetszéshez a gazdiknak is elő kell készülniük. Fontos, hogy amíg zajlik a műtét, addig is legyen valaki, aki a már világra segített kölykök ellátásáról gondoskodik. Vigyünk magunkkal egy kosarat is, amibe a kicsiket el tudjuk helyezni. Az, hogy természetes úton vagy operációval születnek meg a kiskutyák, anyjuk ösztöneit egyáltalán nem befolyásolja. Így miután magához tér az altatásból, el is kezdi gondozni őket. A gazdi dolga azonban, hogy a műtéti sebet tisztán tartsa, vigyázzon rá, hogy a kiskutyák minél kevésbé sértsék fel a tülekedésükkel.

Ha a kutyamama nem tartozik a nehezen szülő fajták közé, de órákkal a tolófájások beindulása vagy a magzatvíz elfolyása után sem jön világra az első kölyök, akkor mindenképpen értesítsük az állatorvost. Ha akadály nélkül megszületnek a kicsik, akkor sem árt egy orvosi vizsgálat a fertőzések, későbbi szövődmények elkerülése érdekében.

A kicsiknél az ivaréretté válásnál is meghatározó a fajta. A nagyobb testű kutyáknál korábban észlelhető ez a jelenség: 6-8 hónapos korban már tüzelnek, és ha a gazdi nem vigyáz, vemhessé válhatnak. A korai vemhesség nem túl szerencsés, hiszen ekkor még maguk a kölykök is növésben vannak. A kisebb termetű ebek inkább csak egy éves koruk körül kezdenek el tüzelni. A különbség okát nem tudni, de vélhetően közrejátszik benne az is, hogy a kisebb kutyák jobban ragaszkodnak a gazdájukhoz, nincsenek annyit a falkatársaik között, nem hat rájuk az a falkára jellemző jelenség, hogy egy falkában lévő kutyák általában egyszerre ivarzanak, melyben szerepe van az őket érő feromonhatásnak. Tenyészkutyák esetében a tenyésztésbe vétel optimális ideje a 2-3. tüzelés.

Nem minden állat bírja a műtéteket

A nyulak és a tengerimalacok betegségei esetén nemcsak maga a műtét, de annak körülményei is nehézséget okoznak. Ezeknek az állatoknak ugyanis úgy működik az anyagcseréjük, hogy nem bírják az éhezést. Így míg más jószágokat éhgyomorra operálnak, addig ez esetükben nem kivitelezhető. A táplálék megvonása miatt rendellenes folyamatok indulhatnak meg az emésztőrendszerben, amelyek májelfajuláshoz, elhulláshoz is vezethetnek. Az altatás másik kockázata az, hogy álmukban ezek a házi kedvencek nem tudják fenntartani a testhőmérsékletüket, így könnyen kihűlhetnek az operáció alatt, amely végzetes következménnyel járhat.

A macskák jó anyák
A cicákat nagyon erős anyai ösztönökkel áldotta meg a természet. Ezért van az is, hogy ha úgy érzik, az alom nincs biztonságban, vagy túl sokan nyüzsögnek a kölykök körül (például kisgyerekes családok esetén), akkor egyszerűen elköltöztetik csemetéiket. A kiscicák általában 63 napi fejlődés után születnek meg, s két hétig még vakok és süketek. A sziámik jellegzetessége, hogy 5-6 nappal tovább hordják a magzatokat.

A macskák már féléves koruktól ivarzanak, ám egyfajta védekezésként a 2,5 kilogramm alatti példányok nem esnek teherbe. Az alacsony súly ugyanis azt jelenti, hogy nem lennének képesek egészséges utódoknak életet adni. Az ivarzás idején növekedő petefészkeken lévő tüszők felrepedéséhez szükség van a kandúr jelenlétére és beavatkozására. Ha a párzás után nem következik vemhesség, vagy nem történt párzás, a következő ivarzás 2-3 hét múlva újra indul. Ez a két fő ivarzási szezonban, télvégén és nyár végén gyakori, főleg a lakásban, a kandúroktól elkülönítetten tartott nőstény macskákban.

Egy alomban általában 4-5 kiscica születik, de akár a hetet is elérheti a számuk. A szülésnél általában a kerek fejű, nyomott orrú fajtáknál adódhat nehézség, esetükben a kutyáknál már említett császármetszés lehet a megoldás. Ha a macska nem tudja kölykeit megfialni, - mivel elrejtőzködnek fialáskor – gyakrabban fordul elő az, hogy a műtét alkalmával már csak halott magzatokat sikerül eltávolítani a császármetszéskor.

Elérhetőségek: Eger, Ankli J. u. 13., Eger, Cifrakapu u. 158. Elérhetőségek: Eger, Ankli J. u. 13., Eger, Cifrakapu u. 158.

A kisnyulak nem esznek sokat
A nyulat sokan tartják hobbiállatként. Erre a célra általában a törpenyulakat választják, de vannak, akik inkább házi rokonaikra voksolnak. A házinyulak és törpe fajtáik vemhességi ideje 28-32 nap, míg az üregi nyúlnak 42 napig fejlődnek a méhében a magzatok. A vemhesség jelei a második héttől láthatóak. A nagyobb testű házi nyulak 5-10, a törpenyulak 2-4 utódot hoznak világra. A kicsik szőrtelenek, így melegre van szükségük. A nyuszimama ezért a szőréből készít nekik fészket. Lényeges, hogy rögtön anyatejhez jussanak. A gazdik gyakori aggodalma, hogy az anyaállat nem törődik a kicsikkel, nem eteti őket, a nyulak esetében sokszor alaptalan, hiszen a kisnyulak naponta egyszer szopnak. A második héten már nem csak tejet fogyasztanak, de elkezdik kóstolgatni a mama takarmányát is. Hathetesen el lehet őket választani az anyjuktól. Három-négy hónapos korban már ivarérettek, de a magzatok kihordására öthónapos koruk előtt nem alkalmasak.

Válaszol az állatorvos

Kérdése van? Tegye fel Ön is hozzászólás formájában, vagy írja meg a heol@heol.hu email-címre!

A tengerimalac sírással jelzi, ha gond van
A tengerimalac a vemhesség 59-73 napja között hozza világra 3-5 kicsinyét. Érdekesség, hogy akár már két órával a szülést követően ismét teherbe eshet a friss anyuka. Ha párban tartjuk őket, ezért célszerű elkülöníteni a hímet, hiszen egy már meglévő és egy érkező alom óriási terhelés lenne a kis kedvenc számára. A szülés általában 45 perc alatt lezajlik. Nem kell meglepődnünk azonban akkor sem, ha egy-két kölyök után csak órákkal érkezik meg a következő. Ez normális folyamatnak számít, ám ha az állat sír, nyugtalan, akkor azonnal keressünk állatorvost, mert valami gond van. A kis tengerimalacoknak és az anyjuknak is nyugalomra van szükségük, így lehetőleg ne nagyon háborgassuk őket.

A tengerimalac 5-6 hónaposan már ivarérett, s míg a többi állatnál azt említettük meg, hogy mely időpont után érdemes az utódokon gondolkodni, addig náluk egy bizonyos időpont előtt célszerű világra hozni az első almot. Ez pedig a 8-10. hónap. Ha ugyanis eddig nem születnek kicsinyei, a tengerimalac medencecsontja összecsontosodik, ami nehézséget jelent az ellésnél. Olyannyira, hogy ha egy éves korukig nem születik meg az első alom, az állat érdekében célszerű inkább lemondani szaporításukról.

A vadászgörényeknél hormonproblémák jelentkezhetnek
A görények általában három hétig ivarzanak márciusban. Az ovulációhoz párzásra van szükség, s ha ez nem történik meg, annak kellemetlen következményei lehetnek. Az állat állandó ivarzóvá válik, a sokáig fennálló magas ösztrogén hormont szint pedig következményesen vérszegénységet, szőrhullást okozhat. Normális esetben a vadászgörény 5-6 kölyöknek ad életet, 38-44 napi vemhesség után. A kicsiket hathetes korban már el lehet választani.

Vannak, akik csuklyás patkányt tartanak kedvencként. Ők viszonylag sok, 9-11 kölyökre számíthatnak almonként. A kicsik a 21-23. nap körül születnek meg, ám csak a tizedik naptól növesztenek szőrt, s csak két hét után nyílik ki a szemük. A hörcsögöknél 4-5 utód születik 18-21 nap után. A kicsik két hét után már elkezdik enni a takarmányt. Négyhetesen leválaszthatók, három hónaposan pedig már tenyészthetőek. Két-három hónapos korban már az egerek is tenyészhetőek, s akár 5-6, 4-8 kölyökből álló alomnak is életet adhatnak egy évben.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
A születés csodái és az állattartók félelmei

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Orbánt megalázták, bosszúból dupla vagy semmit játszik

nol.hu Clintonnal már úgysem lehetne rosszabb a viszony – így magyarázzák a kormányoldalon a miniszterelnök Trump melletti kiállását.

Eltévedt a Szombathely-Budapest Intercity-vonat

nol.hu Répcelak helyett Sárvárra futott be, a GySEV vizsgálatot indított.

Kínából jöhet a következő Banksy

Kínából jöhet a következő Banksy

A Graffiti Man néven alkotó férfi 3D-s alkotásaival hívta fel magára a figyelmet Pekingben.

Hogy jön össze Mozart és a kalligráfia?

Seb Lester segítségével. A művész ezúttal egy kis zenei aláfestéssel az ABC néhány betűjét rajzolta le.

Trumpot is jó messzire küldi az amerikai zenészvilág

Sok politikus engedély nélkül használt dalokat kampányában, ebből lett elege többek között Ushernek és Cindy Laupernek.

Bursaspor: az elnök megegyezett Dzsudzsák áráról – sajtóhír

Bursaspor: az elnök megegyezett Dzsudzsák áráról – sajtóhír

A szélsőért 2.5+1 millió eurót kapna a török klub. Mesés fizetéssel csábítják a labdarúgót.

BL: megint Nikolics! A Legia összes gólját a magyar szerzi

Négyből négy – a szlovák bajnok ellen is betalált a válogatott támadó. Előnyben várják a hazai visszavágót.

Újpest: bosszankodhat a FIFA, a CAS kijelölte a tárgyalást

A lila-fehérek így sem örülhetnek: nyáron biztosan nem igazolhatnak új játékost.

Juve: tánc vagy mi? Evra így reagált Higuaín szerződtetésére

Nézze meg a francia spontán vagy éppen nem annyira spontán reakcióját.

A válogatott edzője, aki szerint mosoly nélkül semmit sem ér a gyakorlat

„Túl komor az élet ahhoz, hogy ne legyünk játékosak” • „Az ingyen mosolyoknak nagy az ereje.”

FTC: „Adjatok egy esélyt” – Doll videón üzent a szurkolóknak

„Nagyon örülnénk, ha kilátogatnátok a Groupama Arénába, és támogatnátok bennünket.”

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
 • A Vénusz pozitív hatására dinamikus, magabiztos, és bármilyen vállalkozásban megállja a helyét. Párkapcsolat terén vigyáznia kell, nehogy zűrzavarok keletkezzenek.
 • Sokat dolgozik. Ha fáradtságot érez, figyeljen oda magára, ne várja meg, amíg a kimerültség miatt lelassul. Baráti kapcsolatai és a szerelmi élete kedvezően alakul.
 • Jól kezdődik és jól is végződik a mai nap. Ha kellően odafigyel a pénzügyekre és az otthoni dolgaira, akkor nem kell semmilyen bonyodalomtól tartania.
 • Szorgalmasan és kitartóan dolgozik. Segítséget is kap egy fontos feladathoz. Számítson rá, hogy egész nap hajtania kell.
 • Egy peres ügyben csak veszíthet. Sokkal könnyebben kellene élnie. Családtagjai sokat segítenek abban, hogy lazábban fogja fel a problémákat.
 • Anyagi gondok nehezítik a helyzetét. Semmi sem úgy alakul, ahogyan remélte. Meggyűlhet a baja hanyag és nemtörődöm ügyintézőkkel.
 • Otthoni problémája egész nap gyötri. Tudja, hogy a dolognak minél hamarabb meg kell oldódnia, vagy pedig önnek kell orvosolnia valahogy. Ha nem kapkod, minden...
 • Tanulmányaiban kedvező fordulatra számíthat. Mindent elérhet, csak ki kell nyújtani érte a kezét. Ha vannak kapcsolatai, azt most remekül hasznosíthatja.
 • Bolygója kedvezően áll, s főként szakmai életében segíti. Legyen kezdeményező, ragadja meg a nagyszerű lehetőségeket! Pénzbevételre számíthat.
 • Szerelmi életét a Vénusz befolyásolja. Gyengédség, flört vagy hatalmas szenvedély, most mindegyikben bővelkedhet.
 • Bolygójának, a Jupiternek köszönhetően vidámság és nagyon aktív szakmai élet várható. Jó oka van a bizakodásra. Este lazítson, séta után olvasson egy könnyű...
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér