Magyar Falu Program

2023.09.27. 06:55

Több mint kétszázmilliót nyertek Heves vármegyei települések út- és járdafelújításra

Utcák, járdák újulnak meg Heves vármegyében a Magyar Falu programnak köszönhetően.

Molnár Helga

Egerben korábban már teljes rekonstrukción esett át a Kertész utca

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Ötmilliárd forint támogatást nyertek el kistelepülések önkormányzati tulajdonú utcák, kerékpárutak, hidak és járdák építésére, illetve felújítására a Magyar Falu Program keretében – jelentette be Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a napokban.

A politikus a pályázati eredmények ismertetésén elmondta, összesen 388 kistelepülés részesül az ötmilliárd forintos támogatásból. Utca, kerékpárút és híd fejlesztése kategóriában pályázónként legfeljebb 45 millió forintot lehetett igényelni, járdafejlesztésre pedig maximum 10 millió forintot kérhettek a települések. Gyopáros Alpár hangsúlyozta, az út- és járdafejlesztés az egyik legnépszerűbb támogatási célterület a Magyar falu programban, nem véletlen, hogy negyedik éve írnak ki pályázatokat ebben a témában. Az elmúlt időszak fejlesztési eredményeit összefoglalva közölte, hogy négy év alatt több mint háromezer útfelújítási pályázatot és csaknem másfélezer járdafelújítást támogattak országszerte a magyar falvakban. Hozzátette, az önkormányzati tulajdonú utak és járdák mellett az állami utakat, mellékutakat is folyamatosan fejleszti a kormány. Utóbbi kategóriában a – jellemzően alacsonyabb rendű összekötő utakat érintő – fejlesztések az idei év végére meghaladják a négyezer kilométer úthosszt. –  Utcafejlesztésekre, járdafejlesztésekre és az állami utak fejlesztésére 2019 óta több mint 360 milliárd forintot költött a kormány a Magyar Falu Program keretében – összegzett a kormánybiztos, aki jelezte azt is, hogy idén még várhatók további pályázati kiírások.

Megnéztük, vármegyénkben hányan nyertek. Bekölce 13 millió forintot, Boconád és Boldog tízet-tízet, Csány 6 milliót, Egerszalók nagy nyertesként 24 milliót, Gyöngyöspata 18 milliót kapott. Kiskörére is jut 8 millió forint, Magyar Csilla polgármester tudatta, a Május 1. úton járdaépítésre fordítják az összeget. Nagytályára 27 millió, Tarnaörsre 7 millió, míg Tarnaszentmiklósra 10 millió jut. Utóbbi település polgármestere Oláh Tamás jelezte, ebből az összegből a Gépállomás út szakaszos felújítása fog megvalósulni. Rózsaszentmárton 7 milliót, Szajla 13-at, Szilvásvárad 10-et, Szűcsi 7-et, Zaránk 8-at nyert.

Verpelét sem maradt ki a sorból, az önkormányzat 27 milliót nyert. Farkas Sándor polgármester közölte, ennek eredményeként a Dankó Pista út 180 méter hosszú szakaszát és a Nyár utat újítják fel pályaszerkezet javításával és kétrétegű teljes felületű aszfaltozással. 

– Jelenleg még csak a döntésről értesültünk, várjuk a támogatási szerződés kötést, amely után szeretnénk elkezdeni a kivitelezést még az idén. Ha a rossz idő beálltáig nem sikerül megkötni a támogatási szerződést, és a kivitelező kiválasztási eljárását lebonyolítani, akkor csak 2024. kora tavaszán tudjuk elkezdeni a fizikai megvalósítást. Ettől a beruházástól azt várjuk, hogy a Verpeléten talán a két legrosszabb állapotú út felújításával az ott lakók kényelmesebben tudnak közlekedni gépjárművel és gyalogosan – emelte ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!