HERÉD

2017.09.15. 19:48

Milliárdos álmokkal hajszolják a sikert

A faluban töretlen a fejlődés, aminek eredményeként újabb és újabb fejlesztéseket fontolgatnak.

Tari Ottó

A közkonyha teljes egészében megújult, miként a felszerelés is

Fotó: Tari Ottó

Az utóbbi éveket tekintve bőven van miről beszámolni – mondta Kómár József polgármester, amikor a települést érintő kérdésekről faggattuk. – Összesen nyolc pályázatunk él, van, amelynek eredményeként már az átadást tervezzük, és akadnak, amelyek elbírálásra várnak. Szabó Zsolt államtitkár, országgyűlési ­képviselő mindenben segíti a törekvéseinket, így töretlen a fejlődés.

A községvezető sorolta: a futballpálya fejlesztésére – műfüves pályára – húszmillió forintot nyertek, amihez az önkormányzat hét és fél millió önerőt tett hozzá. A közkonyhát teljes egészében felújították az óvodában, új eszközöket vásároltak, ezekre tizenkétmilliót nyertek, s a szakhatósági követelmények miatt további ötmillióval kiegészítették az összeget. Az említetteket ünnepélyesen október 23-án adják majd át, az államtitkár jelenlétében.

Hamarosan átépítik a szennyvíztelepet is. Ez 550 millió forintos­ támogatásból valósulhat meg, jelenleg már a közbeszerzési eljárás zajlik, a munkálatok várhatóan még az idén elkezdődnek. A ­beruházásra azért van szükség, mert az 1990-es években alkalmazott, akkor újszerűnek számító technológia nem felelt meg az elvárásoknak.

Még ebben az évben elkezdődik a Rákóczi és a Kossuth utcák egy részének a ­felújítása – folytatta Kómár József. Erre­ tizenkétmillió forint pályázati összeg áll rendelkezésre. A hatvanhat férőhelyes urnafalat már átadták, s emellett önerőből korszerűsítik a közvilágítást is. – közölte a polgármester.

A közkonyha teljes egészében megújult, miként a felszerelés is
Fotós: Tari Ottó

 

Napelempark a szemétdomb helyén

Az idősebbek még emlékezhetnek arra, hogy az 1960-as, '70-es években a Lőrinci felől érkezőket óriási szemétdomb fogadta a község határában. Természetesen ezt már rég felszámolták, a terület most gondozott, ám az önkormányzat vezetése szerint észszerűen, sőt, nyereséget termelve is lehet hasznosítani a település ezen fertályát. Napelempark létesül itt, amelynek megvaló­sításáról már alá is írták a szerződést a Magyar Villamos Művek Zrt. illetékeseivel. A bérleti díjból félmillió forinthoz jut az önkormányzat, s a megtermelt energia után járó ipari adóval is számolhatnak. A 0,5 megawattos létesítmény építési munkálatai még ebben az évben elkezdődhetnek – tájékoztatott a polgármester­.

Az ipari park lenne a tervek koronája

– Merünk nagyokat álmodni, hiszen számos észszerű tervvel rendelkezünk – fogalmazott Kómár József, amikor az ipari park megvalósításának a lehetőségeiről kérdeztük. Elújságolta: a hír igaz, valóban szeretnék, ha a Lőrincibe vezető út mentén, a kőkereszt közelében megnyithatnák a létesítményt. Hatszázmillió forintra kandidáltak, s a pályázat már elbírálásra vár. Várhatóan még ebben az évben megszületik a döntés, ami a községbeliek reményei szerint pozitív lesz. A polgármester szerint mindent megtettek a siker érdekében, s bízik benne, hogy Szabó Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője – miként a korábbiakban – ez alkalommal is lobbizik majd az eredményesség érdekében.

Tari Ottó

Címkék#Heréd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában