Kisnána

2017.10.15. 15:24

Máig megélik a szlovák őseik hagyományait

A helyi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat immár hatodik alkalommal szervezte meg a nemzetiségi napot, amelyre több felvidéki településről is érkeztek látogatók.

Szlovák-magyar ünnepi szentmisével kezdődött az idén is a Szlovákok napja rendezvény a községben.

– Ez már a hatodik alkalom – tájékoztatta a Hírlapot Cseh Józsefné. A Nemzetiségi Önkormányzat helyi vezetője elárulta, ezúttal is több felvidéki hagyományőrző csoport ellátogatott hozzájuk, hogy fellépéseikkel színesítsék a nemzetiségi napot.

– Tavaly a település Emlékparkjába állíttattuk azt a kopjafát – tette hozzá –, amelyet az idén több intézmény, szervezet is megkoszorúzott. A helyi általános iskolások színvonalas műsorral készültek, a Nánai Sólymos Vitézek pedig puskalövéssel tisztelegtek, ezután a várban mutatkoztak be a néptánccsoportok.

A háromszáz éve idetelepült szlovák ősök emlékére állított mementónál a helység polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket. Paulenka László az együttélés és az emlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet. A Szent Imre Általános Iskola igazgatója pedig a hagyományok tiszteletéről szólt. Szlama Tiborné beszédében kiemelte, a hagyományt nem ápolni kell, hiszen nem beteg, nem őrizni, mert nem rab, hanem megélni. A gyerekek itt pedig nemcsak tanulják, hanem mindennapjaik része is a szlovák hagyományok megélése.

H. É.

Címkék#Kisnána

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában