Szilvásvárad, Nagyvisnyó

2018.06.11. 19:50

Ilyen még nem volt: hatalmas károkat okozott a pusztító vihar – Videókkal

Hatalmas eső esett hétfőn hajnalban a Bükkben, Nagyvisnyón embereket is mentettek a házaikból.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Komoly károkat okozott a hétfő hajnali, reggeli árvíz Szilvásváradon és Nagyvisnyón, utóbbi településen embereket is kellett menteni.

- Negyvennyolc éve lakom itt, még nem volt soha ilyen – mondta Vass Béla, aki a falu elején lakik, s hajnal háromkor ébredt a viharra, a villámok miatt nappali fény volt a településen. A villany viszont elment. – Hajnalban kimentem, amikor elállt az eső, akkor a híd aljáig volt a Szilvás-patak. Meg kellene csinálni, hogy ne jönne itt be, a kerítésen dőlt be a víz, a szerszámaim, az anyagaim eláztak itt elől, de a hátsó pince is tele van. A ház alatti pincében nyolcvan centi víz volt, a másik nyakig van. Nem tudom még, mekkora a kár. Biztosításom van, de még sosem intéztem ilyet – mondta. Hozzátette, eddig szárazság volt, várták az esőt, de ilyet nem.

- Éjszaka egy óra körül kezdődött a vihar, hatalmas dörgés, villámlás volt, hatalmas esővel. Ez tartott egy óráig. Öt perc szünet után újrakezdődött, az esőtől nem lehetett látni, olyan volt, mintha sötét köd borította volna a tájat, s mindez nagyon nagy széllel jött – mondta egy helybéli asszony, nézve a vízesésként zubogó Szalajka-patakot. – Nem messze lakunk a főúttól laknak, nálunk az utcán hömpölygött a víz. Az árok előttünk ki volt tisztítva, ahol nem, és a füvet sem vágták le, ott viszont megrekedt, s kifolyt az útra. Jó volna, ha ezzel is foglalkoznának, nem csak a főutcával. Laikus vagyok, de nem szimpatikus a patak-beruházás, nem hiszem, hogy olyan állapotban volt a meder, hogy ilyen munkát kellett volna végezni. Másra kellene a pénz, megfelelő autóútra például nagyobb szüksége lenne a falunak, ha már vendégeket várunk – jegyezte meg az asszony.

Szilvásváradon nagyon sok volt a kiránduló hétfőn, komplett iskolás osztályok is érkeztek, de családok is érkeztek pihenni, bár nem pont katasztrófaturizmusra vágytak.

Fotó: Tóth Balázs

- Vasárnap délután jöttünk három napra. Hallottuk éjszaka, hogy nagyon dörög, csattog, de nem gondoltuk volna, hogy ennyire elárasztott mindent a víz. Első körben a Millenniumi kilátóra szerettünk volna felmenni, de rájöttünk, hogy hétfőn és kedden nincs nyitva, akkor a kisvasutat akartuk, de mondták, hogy elvitte a víz a síneket. Most sétálunk a faluban, délután próbálunk gyalog felmenni a vízeséshez, szerdán felmegyünk a kilátóba. A szállodában is van program – mondta Körömi Józsefné, aki családjával Tiszaújvárosból látogatott Szilvásváradra. Tavaly is voltak itt egyébként.

- Tavasszal, pont amikor kidőltek a fák. Nagyon megrázó volt látni, ahogyan ki voltak dőlve. Úgy látszik, Szilvásváraddal így járunk. Ettől azért még jól fogjuk érezni magunkat – mondta Körömi Józsefné.

Nem csak a főutca volt látványos, hiszen a völgyben is lehetett gázolni a máskor nem látott vízfolyásokban és a Fátyol vízesés is intenzívebben folyik a szokásosnál. A falu másik végén, a vasúti hídnál is nagy áradások voltak, a Béke utcánál és a Vasút utcánál az aszfaltot is felszakította a víz. Az itt lakók arra panaszkodtak, hogy a völgyből érkező vízelvezető árkot folyamatosan betöltik, hogy autóval lehessen közlekedni rajta.

Lementünk a Patak utcába is, ahol reggel több elszabadult autót is bemosott a patak. Hócza László szerint egy ennél kisebb áradás már volt 1973-ban, de az nem okozott ekkora kárt. Most egy óra körül égszakadás-földindulás kezdődött és óriási eső szakadt a településre, ami reggel három-négyig folytatódott.

- Fel voltam amikor kezdődött, csak nem gondoltam, hogy ekkora víz le fog esni. Az égiháború még rendben van, de aztán az égi áldás eleredt, s menet közben nem tudtunk védekezni. Most szivattyúztunk, rendben leszünk. A kézi szerszámok, a hűtő is elázott, méteres víz volt a pincében, de szerencsére van biztosításom. A patak az úttal egy magasságban volt, elvitte az aszfaltot, három körül pedig átcsapott a hidakon és a Patak utca folyóvá alakult – idézte föl a történteket Hócza László.

Tóbiásné Molnár Erzsébet szerint jégeső is esett, miközben dézsából öntötték az esőt. Amikor hajnal három után kinézett az ablakon, már az utcán álló autók kerekét nem lehetett látni. A fiáéknál több milliós lehet a kár, a pincében a két nagy puffertartály, a vadiúj gázkazán, a másik kazán, a mosógép, egyebek is benne áztak. A tűzoltók három órán keresztül szivattyúztak.

Fotó: Tóth Balázs

- A házat most építették újjá a gyerekek, katasztrofális, ilyen még nem volt a faluban. Volt, hogy színig volt a meder, de ki nem öntött a patak – mondta Tóbiásné.

Amikor látta, mi történik, telefonálta lányának, menyének. Hallotta, hogy viszi a víz a kocsikat, akkor jött ki, akkor már dolgoztak a tűzoltók.

- Belülről nézve a vihart nem féltünk, de amikor kijöttem az útra, félelem érzésem volt, ilyet még nem éltem meg. Időseket is kérdeztem, ők is mondták, ilyen még nem volt. A víz szétvitte a patakból a betonelemeket, az abc elől elvitte a hidat, a fedett lovaspályából ömlött kifelé a víz, ki volt nyitva az ajtó. Turisztikai szempontból rosszat tett a nyárnak ez az eső, ki tudja, mikor lesznek helyreállítva a dolgok – sorolta a károkat Tóbiásné Molnár Erzsébet.

 

Szaniszló László polgármester szerint hajnal 1:20 és 1:40 közt kisebb vihar volt, bár esett rendesen, aztán kettőtől négyig ömlött a víz, hogy nem láttak semmit.

- Mentem a tűzoltó szertárba, s akit elértem, hívtam, a katasztrófavédelmi ügyelet nem hitte el, mi van nálunk. A legsúlyosabb a helyzet az alsó részen, 40-50 háztartás vár szivattyúzásra, egri, szilvásváradi, bélapátfalvi és környékbeli tűzoltók is segítenek – magyarázta kora délután a polgármester.

Elárulta, a ménesgazdaságnál 106, a pisztrángosnál 181 milliméter csapadékot mértek, ezt nem bírta el a rendszer. Ha készen lett volna a patak, talán ott nincs baj, de a falu alját akkor is viszi. Hozzátette, volt Horváth László, Csontos Ambrus, Jung László is. Személyi sérülésről nincs információjuk, de az anyagi kár tetemes, több mint száz helyre ment be a víz.

Nagyvisnyón két helyen is helyzet volt, egyrészt a faluközpontban, másrészt a település kenderes részén, amelynek a felét elárasztotta az ár.

- Reggel négy után érkezett az első telefonhívás, de akkor még amiatt, mert a Nagy-völgyi-patak öntött ki a település központjában. A Május 1 utcát árasztotta el, riasztottam a helyi katasztrófavédőket és nyúlgátat húztunk. Szaniszló László ötkor riasztott, hogy a Szilvási-patakon még nagyobb árhullám lesz, jött is, a hídnál egy kétgyermekes családot kellett kimenteni, illetve csónakkal mentünk be egy idős asszonyhoz, mert mellig érő víz volt. Szerencse, hogy az egyik katasztrófavédelmisünk pecás és van csónakja – mondta Csőgér Bálint, Nagyvisnyó polgármestere. Hozzátette, egy méhésznek száz kaptára lett oda, s megfulladt egy póni is. Sok helyre bement a víz, garázsokba, pincékbe, több millió forintos károkat okozva.

A 2012-es árvízvédelmi beruházás hasznos volt, kérdés, hogy a védművek mennyire bírták jól a terhelést. A faluban 50 milliméter esett, Bánkúton 110 milliméter.

Fotó: Tóth Balázs

Dobosné Pásztor Éva szerint fél hat körül ért el hozzájuk az ár, s öt perc alatt kiöntött a patak.

- Nagy sodrása volt a víznek, a kerítés kőlábazata fölött bukott ki az utcára. Ott találtuk meg a vakondunkat is – mondta. Felidézte, több mint tíz éve volt már árvíz, de ennél kisebb. Azóta kimélyítették a patakmedret, ami most 4-5 méter mély és így kis kiöntött a víz, hogy combig ért az udvaron. Elvitte az utcájuk végéről a kis gyaloghidat, rombolta a kerítést, eláztak az autóik is, az egyik a garázsban volt, a másik előtte.

Egyelőre nem jár a kisvasút

Megrongálódott a kisvasút pályája is. Vígh Ilona, az Egererdő kommunikációs és közjóléti vezetője elmondta, a kisvasúton üzemszünet van, mert a halastó megálló alatt a víz kimosta a töltést, s öt méter mély szakadék keletkezett, a talpfák és a földkábelek is kimosódtak. Remélik, hétvégére helyreállítják az eredeti állapotot. Szerinte a lehullott 180 millimétere hatalmas mennyiség, a Szalajka-völgyben 1000 milliméter esik egy évben, ez több mint másfél havi mennyiség. Ha nem rongálódott volna meg tavaly az erdő, akkor is lett volna áradás. Mivel felázott a talaj, így a hókidőléssel érintett részeken lehetségesek további fakidőlések. Elárulta, munkatársaik fölmérik az infrastruktúrában és erdőállományban esett kárt a völgyben és Nagyvisnyón is.

A vonat sem járt hétfőn

Több helyen is ráomlott a rézsű a vasúti sínekre Szilvásváradon. Bélapátfalva és Szilvásvárad között, mintegy háromméteres szakaszon a löszfal a sínekre omlott. Az arra haladó, Egerből Szilvásváradra 6:38-kor elindult vonat időben meg tudott állni, közölte a MÁV.

A leomlott talaj eltávolításáig és a löszfal vizsgálatának befejezéséig szünetel a vonatforgalom ezen a szakaszon. Bélapátfalva és Szilvásvárad között pótlóbusz szállítja az utasokat. Az átszállások miatt 10-20 perccel nőhet a menetidő. A busz nem tud feljutni a szilvásváradi vasútállomásig, ezért kicsit lejjebb tudnak fel-, illetve leszállni az utasok. Várhatóan kedden fejeződik be a helyreállítás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában