Érdemes megnézni!

2024.01.21. 19:05

A tévé országosan ismertté tette a gyöngyösi Mátra Múzeum régészeti kiállítását + videó

Az M1 televízió műsorában Tóth Zoltán, az egri Dobó István Vármúzeum régésze mutatta be a tárlatot a tévénézőknek.

Szabó István

Tóth Zoltán szakvezetése a kiállításon a 2023. októberi megnyitón

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Immár országos ismertségnek örvend a gyöngyösi Mátra Múzeum március 15-ig megtekinthető időszaki tárlata, amely a Gyöngyösön és környékén az elmúlt évtizedekben feltárt kora középkori leleteket mutatja be. Az M1 televízió az elmúlt héten mutatta be a kiállítást Tóth Zoltán, az egri Dobó István Vármúzeum régésze segítségével. A múzeum tárlata az elmúlt tíz év gyöngyöspüspöki kutatásainak, illetve az abasári ásatásnak a leleteit mutatja be.

Tóth Zoltán a tavaly októberi megnyitón az általa feltárt gyöngyöspüspöki leletekkel kapcsolatban arról beszélt portálunknak, hogy összességében nem a honfoglaláskori temető megléte itt az igazán érdekes, hanem az, hogy folyamatosan használatban volt. 

– Gyöngyös körül ugyanis vannak honfoglaláskori feltárt területeink. Gyöngyöspüspökin a X. század közepétől van temető, és nyilván, akkor lakosságnak is kell lenni a környezetében. Ez azt jelenti, hogy a X. századtól folyamatosan élnek itt  emberek napjainkig. Egy nagyon korai megtelepülést tudtunk itt kimutatni, ez az egyik nagy jelentősége a feltárásnak. A környék sok más települése a tatárjárás idején elpusztult, máshol építkeztek újra az emberek. Viszont Gyöngyöspüspökin a folyamatos jelenlét a mongol pusztítás ellenére is igazolható – összegezte akkor Tóth Zoltán.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában