Az S 404-es sír titka

2024.01.19. 19:55

Több mint 600 éve élt lányé lehetett az abasári ásatáson fellelt csontveretes öv

Zajlik az Aba Sámuel királyi központja feltárása során talált sírok leleteinek tudományos feldolgozása.

Szabó István

Zajlik az abasári Bolt-tetőn 2020 őszén kezdődött, Aba Sámuel királyi központját feltárni, illetve az uralkodó sírját megtalálni hivatott ásatás eddig feltárt, mintegy 1800 négyzetméteres lelőhelyrészének teljes körű tudományos feldolgozása a Magyarságkutató Intézet (MKI) szakemberei által. Portálunkon már beszámoltunk arról, hogy az intézet első lépésben a feltárt terület keleti, délkeleti részén elhelyezkedő temetőrészlet leleteit dolgozza fel. Dr. Horváth Ciprián, az MKI Régészeti Kutatóközpontjának igazgatója csütörtökön számolt be az intézet weboldalán arról, hogy a számos érdekes lelet közül az egyik az S 404-es számú sírból előkerült csontdíszes öv csatja és veretei.

– A sírban egy fiatal személy hanyatt fekvő, nyújtott helyzetű váza feküdt, akinek a temetése során jobb karját könyökben kissé behajlították. Sajnos, a temetőben a későbbiekben sűrűn megásott sírok ezt a temetkezést is megbolygatták, az elhunyt több csontját is megsemmisítve, illetve kimozdítva eredeti helyéről. A váz medence környéki részén és a medence alatt kerültek elő az öv veretei és csatja. A csat övhöz csatlakozó, valószínűleg középrészén bevágott, az abba becsúsztatott szerves anyagú szalag végét szegecsekkel rögzítő szíjszorító eleme hiányzott már a feltáráskor is, szerencsés módon megmaradt azonban a vas csattüske. Ezt az annak visszahajtásán áthaladó, kétoldalt a csat téglalap alakú tagjaiban rögzített vashuzal segítségével erősítették a helyére. Az ovális karikán a pecek megtámasztására egy ék alakú, kiemelkedő, faragott elem szolgált. A két veret némiképp különböző, az egyik megközelítőleg négyzet alakú, míg a másik téglalapot formáz. Széleiken 'V' alakú bevágások alkotta fogazott minta sorakozik, részben ezek kialakítása során készült el a sarkokban látható háromágú elem is. Mindkettő középrészén koncentrikus díszítésű, átfúrt, a veretek síkjából kiemelkedő díszítés található. Ezt a négyzetes veret esetében négy, a téglalap alakúnál pedig három lyuk övezi. Ezek között helyezkednek el a felerősítésre szolgáló szegecsek számára készült kisebb furatok – magyarázta dr. Horváth Ciprián. 

 

abasári ásatás, leletek
A veretek a típus legnagyobb számban ismert Kárpát-medencei csoportjába sorolhatók a XIV–XV. századból 
Forrás: mki.gov.hu

– A téglalap alakú veret hátoldalán megfigyelhetők a textil- vagy bőrövre történő felerősítés nyomai is: a vasszegecsek elkalapálása előtt azokra egy-egy bronzlemez alátétet helyeztek, így a szegecsek végeinek tömörítése után azok nagyobb felületen felfeküdve nem szakadtak ki az öv anyagából. A bronzlemez oxidációja során keletkezett zöld színű patina kerek nyomai ma is láthatók a veretek hátoldalán, továbbá kereszteződő, páhuzamos bekarcolt vonalak is. Mivel a sírt a temetés után bizonytalan nagyságú idő elteltével bolygatás érte, ezért nem zárható ki, hogy az egykor nagyobb számú csontdíszt – vagy további egyéb leleteket is – tartalmazott, hiszen a hasonló öveken több veret mellett még szíjvég és lyukvédő veretek is lehettek – részletezte dr. Horváth Ciprián.

Az övön alkalmazott hasonló vereteket és csatokat kedvező tulajdonságai miatt általában szarvasmarha lábszárcsontjából készítették el. A közepén lévő kerek elemeket esztergálással, a lyukakat fúrással, a széleken lévő fogazást pedig véséssel alakították ki, folytatta az igazgató.

– Ezeket az öveket az úgynevezett pártaövek csoportjába sorolhatjuk, amelyek a derekat díszítő, szélesebb vagy keskenyebb szalagszerű övek voltak. A hasonló viseleti elemeket főként a középkori templomok körüli temetőkben eltemetett fiatal nők, lányok és kislányok sírjaiból ismerjük. Mivel az ilyen leleteket tartalmazó sírok gyakorta a templom belső részében vagy a szentélyhez közel helyezkedtek el, ezért felmerült a lehetősége, hogy ez az övekkel eltemetett személyek esetében az adott társadalomban megfigyelhető különbségekre is utalhat – foglalta össze dr. Horváth Ciprián.

Az igazgató végül hozzátette: az abasári csontveretes övet tartalmazó sír pontosabb értékelése a temető teljes feldolgozásának elvégzése után válik majd lehetségessé. Annyi azonban már most is bizonyos, hogy a veretek a típus legnagyobb számban ismert Kárpát-medencei csoportjába sorolhatók, amelyek általános elterjedése a XIV–XV. századra tehető. Bizonyára ekkor élt az a fiatal személy is, akivel ezt Abasáron eltemették.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!