MAI ÉVFORDULÓK
Március 3. ezen a napon
MAI ÉVFORDULÓK Március 3. ezen a napon
Megszületett Csortos Gyula színész. (Hyppolit, a lakáj; Meseautó) (141 éve)

Filmjei: A 111-es A Bercsényi huszárok A kegyelmes úr rokona A kuruzsló A leányvári boszorkány A megfagyott gyermek A szűz és a gödölye A tökéletes család Alkalom Áll a bál Álomkeringő András Az Aranyember Az ember néha téved Az ördög nem alszik Az utolsó Vereczkey Bűnös vagyok! Café Moszkva Csákó és kalap Csortos Gyula színészmúzeum Dunaparti randevú Egy asszony visszanéz Egy éj Velencében Egy lány elindul Egy pofon, egy csók Egy szoknya, egy nadrág Egy tál lencse Éjfélre kiderül Ember a híd alatt Én voltam - Vallomás Fekete gyémántok Futótűz Gentryfészek Havasi napsütés Hazafelé Hazajáró lélek Hét szilvafa Hyppolit, a lakáj Ítél a Balaton János vitéz Kerek Ferkó Két fogoly Két lány az utcán Külvárosi őrszoba Légy jó mindhalálig Liliom Maga lesz a férjem! Mária két éjszakája Méltóságos kisasszony Orient expressz

141 éve
1883
Meghalt Paál László festőművész (Út a fontainebleau-i erdőben). (145 éve)

Munkácsy Mihály közeli barátja volt. Kedvelt motívumai az erdei utak, csöndes, kicsit misztikus hangulatú erdőbelsők. Képeit a szabadban festette. Paál neve és művészete csak az 1902-ben, a Nemzeti Szalonban megrendezett életmű-kiállításával lett ismert a magyarországi nagyközönség előtt. Kedvelt motívumai az erdei utak, csöndes, kicsit misztikus hangulatú erdőbelsők. Képeit a szabadban festette.

145 éve
1879
Megszületett Chorin Ferenc gyár- és bányatulajdonos, a Horthy-rendszer egyik legbefolyásosabb üzletembere. (145 éve)

Jómódú zsidó származású magyar családba született Budapesten. 1901-ben jogi doktori, 1904-ben ügyvédi végzettséget szerzett. 1919-ben megkeresztelkedett. 1928-tól 1942-ig a Gyáriparosok Országos Szövetségének  elnöke volt. 1925-ben ő alapította meg a Munkaadó Központot, melynek első elnöki pozícióját is ő látta el. 1927-ben a felsőház tagja lett. Az 1944 márciusában bekövetkező német megszállás után vagyonát kénytelen volt átadni a németeknek, melynek fejében a Gestapo közreműködésével elhagyhatta Magyarországot. A második világháború után anyagilag segítette a Portugáliában élő, hatalmát és egzisztenciáját vesztett Horthy Miklós kormányzót. 1947-ben New York-ban telepedett le, ahol számos üzleti vállalkozást alapított, emellett a Magyar Nemzeti Bizottmány társelnöki pozícióját is ellátta. 1964. november 5-én hunyt el New York-ban.

145 éve
1879
Megszületett Manno Miltiades görög származású magyar grafikus, festő- és szobrászművész, sportoló, aki az FTC turulmadaras jelvényét tervezte. (145 éve)

Sportolóként úszott, futott, válogatott evezős, atléta, labdarúgó, kerékpáros, síelő. Középcsatárként 1901-ben 17 gólt lőtt 6 mérkőzésen, ami azóta is rekord. 1898-ban, az akkor legjelentősebb hazai kerékpárverseny, a siófok–budapesti versenyen első lett.Művészként leggyakoribb témája a sport volt. Karikaturistaként dolgozott a korabeli élclapokban, festőként portrékat, egész alakos figurákat festett, szobrászként (Birkózók) is maradandót alkotott, 1932-ben a Los Angeles-i olimpián szobrászat kategóriában ezüstérmet nyert. Plakátokat is készített (Megnyílt a Nemzeti Sportuszoda).Politikai állásfoglalása (Horthy Miklóst népszerűsítő plakát), szókimondó rajzai miatt élete végén mellőzték.

145 éve
1879
Párizsban, az Opéra Comique-ben bemutatták Georges Bizet Carmen című négyfelvonásos operáját. (149 éve)

Párizsban, az Opéra Comique-ben bemutatták Georges Bizet Carmen című négyfelvonásos operáját.

149 éve
1875
Megszületett Maróczy Géza mérnök, sakkozó nagymester, sakkolimpiai bajnok, aki a világ egyik legjobbja volt. (154 éve)

Szeged, 1870. március 3. – Budapest, 1951. május 29.A chessmetrics módszer teljesítmény-számításai szerint 1904 és 1907 eleje közt a világ legjobb játékosa volt.

154 éve
1870
Megszületett Sztraka Ernő építészmérnök, aki a mai Békéscsaba városrendezését és jelentős épületeit tervezte. (194 éve)

A mai Békéscsaba elődje, az akkor község Csaba építésze volt. Kidolgozta Csaba város építészeti rendszabályait a megszerkeszette a városrendezési térképét. Létrehozta a Széchenyi ligetet, az ő terve volt a romantikus stílusban épített városháza, a neoklasszicista stílusú Hotel Fiume, a járásbíróság, a ligeti vashíd, a mai Széchenyi István Közgazdasági és Külkereskedelmi Szakközépiskola, a Békéscsabai Jókai Színház, a Rudolf Főgimnázium épülete és a régi kórház. Fontos szerepe volt az 1888-as árvíz idején a védvonalak, gátak erősítésével, a védekezés megszervezésében.

194 éve
1830