MAI ÉVFORDULÓK
January 23. ezen a napon
MAI ÉVFORDULÓK January 23. ezen a napon
Meghalt Larry King, a CNN amerikai hírtelevízió műsorvezetője. (1 éve)

Covid fertőzés következtében hunyt el. A CNN egyik legnézettebb műsorának számító "Larry King Live"-val lett világhírű, amely 1985–2012 között futott milliós nézettséggel. Fontos események szereplői legtöbbször nála szólaltak meg először élőben. Vendége volt Putyin, Bill és Hillary Clinton, John F. Kennedy Jr., Donald Trump, a Beatles, számos színész és zenész, például Marlon Brando neki adta egyik utolsó interjúját.

1 éve
2021
Meghalt Péter Gábor kommunista politikus, az 1945 utáni koncepciós perek előkészítője. (29 éve)

Eredeti nevén: Eisenberger BenjáminAz ÁVO, majd az ÁVH vezetője volt 1945 és 1952 között. Főszerepet játszott az 1945-ös változásokat követő koncepciós perek előkészítésében és lebonyolításában. Később koncepciós perben őt is börtönbüntetésre ítélték.

29 éve
1993
Megszületett Ernie Kovacs komédiás (Bell, Book and Candle, Our Man in Havana, North to Alaska). (103 éve)

Trenton-ban (USA) született. A speciális effektek alkalmazásának úttörője volt a tévés világban.

103 éve
1919
Megszületett Édouard Manet francia festő, grafikus (Reggeli a szabadban). (190 éve)

A realizmus és az impresszionizmus határát jelentő korszak egyik legnagyobb alakja. A Reggeli a szabadban és Olympia című festményei jelentős hatással voltak a későbbi festőkre.

190 éve
1832
Mária Terézia "úrbérrendelettel" szabályozta a magyarországi jobbágyok helyzetét. (255 éve)

Az úrbéri rendelet célja a jobbágyok jobb állami adóképességének biztosítása volt. Az urbárium felváltotta az addig részben szokásjogon, részben helyről helyre változó módon írásban rögzített úrbéri előírásokat, szabályozta a jobbágyokat terhelő, földesurukat megillető szolgáltatásokat. Az egész telekkel rendelkező jobbágy évi 52 nap igás, vagy 104 nap kézi robot végzésére volt köteles. A rendelet a birodalom legtöbb részén enyhítette a korábbi jobbágyterheket és csökkentette a jobbágyok kiszolgáltatottságát.

255 éve
1767