Ásatás

2023.12.29. 20:58

Aba Sámuel sírjának nyomába eredt a Kossuth Rádió is Abasáron

Ez a hely épp olyan fontos emlékhely lehetne, mint a székesfehérvári, hangzott el a műsorban.

Szabó István

Az abasári ásatás eredményei könnyen átírhatják a magyarság eredetét is

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A Kossuth Rádió A hely című műsorának készítői Abasáron jártak a napokban, hogy Aba Sámuel királyunk sírjának nagy lendületet vett kutatásával foglalkozzanak. 

– Folytatjuk Aba Sámuel temetkezőhelyeinek bemutatását, ezúttal Abasáron, ahova azt követően szállították át harmadik királyunkat Feldebrőről, hogy az Árpád-házi királyoknak már fontosabb lett István király tisztelete, így Sámuel kultusza a család monostorában folytatódhatott. A feltárást a Magyarságkutató Intézet végezte, amelynek régészei biztosan az ő személyéhez kötött csontokat nem találtak, de temetkezési helyszínt igen. Pedig nem volt könnyű dolguk a megrongált terepen, amit nem csak a tatár-török pusztított. A helybeliek ugyan tiszteletben tartották az ősi temetkezőhelyet, amire a XX. sz. közepén egy téeszelnök lila családi házat épített, szétdúlva a rotundát, meg hatalmas föld alatti bortárolót, és ha ez nem volna elég, ott terpeszkedik egy omló-romló kultúrház a régészeti területen. Pedig ez a hely épp olyan fontos emlékhely lehetne, mint a székesfehérvári – olvasható a mediaklikk.hu oldalon, ahol a szerdán elhangzott adás visszahallgatható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában