Metszenek

2024.02.25. 07:00

Jól haladnak a mátraalji szőlőültetvényeken a munkák, bár egy kis fagy jöhetne még

A lassan hátunk mögött hagyott tél nem volt kifejezetten zimankós. Azok, akik szőlőtermesztéssel foglalkoztak örültek volna annak, ha vannak huzamosabb ideig tartó fagyos időszakok, hogy a hideg megnehezítse a szőlő kártevőinek áttelelését.

 A legfontosabb munka télen természetesen a metszés, amelyről Nyilas Ilona, a Mátrai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke portálunknak azt mondta: jól haladnak a munkák az ország területileg második legnagyobb, mintegy hatezer hektáron gazdálkodó borvidéken.

A szakember szavai szerint egészen jól haladnak a metszéssel, annak ellenére, hogy a gyakori csapadék hátráltatta a munkát, ami még mindig az a része a szőlőtermesztésnek, mely gépi megoldással nem kiváltható. Vannak ugyan már előmetsző gépek, illetve könnyítést hozó félautomata és automata metszőollók, de kell hozzá a munkás, aki ezeket kezeli. Az előmetsző gépekhez egyébként úgy kell az ültetvényt előkészíteni – támrendszerét például – hogy a gép "boldogulni" tudjon.

Nyilas Ilona szerint a sok csapadék főként a fiatal ültetvényekre jelent veszélyt, mert azoknak még nem olyan erős a gyökérzete. A nagyobb fagyok hiánya pedig azt jelenti, hogy a kórokozók könnyebben átteleltek, így minden jel szerint növényvédelmi munkákkal kell kezdeni a tavaszt. Hacsak nem lesz még fagy... Az jó lenne nagyon! Persze nem áprilisban, ne adj' Isten május elején, mert akkorra már véget ér a növény nyugalmi állapota és bizony súlyos károkat szenvedhetnének.

A hegyközségi tanács elnöke elmondta azt is, hogy szakmai előadássorozatot indítottak, amelynek második előadását február 26-án tartják a gyöngyössolymosi Nyilasbirtokon délután fél öttől. Itt dr. Lukácsy György tart előadást a metszésről. A rendezvény lehetőséget biztosít arra, hogy résztvevői tájékozódjanak a legújabb technológiákról, innovációról. S aki ebben segítségükre van, az a témában rendkívül jártas szakember.

(Főoldali képünk 2023-ban készült az EKKE élményszüretén, forrás: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap)
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában