Megemlékezés

2024.03.12. 11:34

II. Rákóczi Ferenc 310 éve vonult be Egerbe

Sajtos Attila iskola igazgató szerint minden generációnak az a feladata, hogy a fiatalabbaknak átadják a múlt történeteit, hogy a hősök emléke, akik miattunk harcoltak, örökre fennmaradjanak. Egerben II. Rákóczi Ferenc szobra előtt tartottak megemlékezést.

Hornyák Réka

II. Rákóczi Ferenc fejedelem Egerbe érkezésének 310. évfordulójának alkalmából szerveztek megemlékezést Egerben. A hétfő délutáni koszorúzást a Rákóczi Szövetség két szervezete, a Cifra Hóstyai Kultúrkör és az Eventus Művészeti Szakgimnázium szervezte a Rákóczi úti emlékszoborhoz. 

HMM_0073
II. Rákóczi Ferenc szobra előtt tartottak megemlékezést
II. Rákóczi Ferenc szobra előtt tartottak megemlékezést
Forrás: Huszár Márk/ Heves Megyei Hírlap

Sajtos Attila Csaba, az Eventus Művészeti Szakgimnázium igazgatója elmondta, hogy harmadik alkalommal szervezték meg a megemlékezést. 

– Egy országnak történelme van, egy városnak, egy családnak pedig története van és minket, embereket ezek a történetek kötnek össze. Ezek mutatják meg nekünk, hogy honnan jövünk, kik vagyunk és miért vagyunk. Rákóczi Ferenc a nemzetért és a szabadságért köteleződött el, azért, hogy a mai napon is mi itt lehessünk és tovább vihessük a hőseink dicsőségét. Az emlékhelyek, amiket állítunk azért vannak, hogy útjaink során sose feledjük el, hogy honnan jövünk – hangzottak el Sajtos Attila gondolatai a köszöntő beszédében.  

A koszorúzás előtt beszédet mondott Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója is. Felidézte II. Rákóczi Ferenc Egerbe vonulásának történetét, valamint bemutatta az Egri Vár szerepét a szabadságharcban. Kiemelte, hogy azok, akik látni szeretnék a korabeli egri várost és a várat, azok megtekinthetik az várban az Eger és az Egri Vár, 1704 című kiállítást, ahol korabeli rajzokat és illusztrációkat is láthatnak. 

A megemlékezésen az Egri Fertálymesteri Testület Férfikórusának énekei csendültek fel, Hegyesi-Hudik Margit vezetésével. Az emlékszobornál koszorút helyezett el az Eventus Művészeti Szakgimnázium, a Rákóczi Szövetség, a Cifra Hóstyai Kultúrkör, az Egri Fertálymesteri Testület és a Nyugdíjasok Heves Megyei Szövetsége. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában