Nemzeti évforduló

2024.03.11. 08:28

Zarándokvonat is indul Rákóczi Ferenc születésnapján

A 80 fős vonat, termes, Bpmee típusú vasúti kocsikkal közlekedik. Budapesttől Sátoraljaújhelyig a Rákóczi jelmondatával díszített, 480 007 pályaszámú TRAXX villanymozdony vontatja a zarándokvonatot, onnan magyar M62 sorozatú dízelgép, majd tovább szlovák villanygép.

Hornyák Réka

II. Rákóczi Ferenc Nagyságos Fejedelem születésének 348. évfordulója lesz 2024. március 24-én. Az évforduló tiszteletére, a fejedelem szülőházában, a felújított borsi kastélyban szervez ünnepélyt a Borsi Rákóczi-kastély. Az eseményre II. Rákóczi Ferenc arcképével és jelmondatával díszített mozdonnyal külön zarándokvonat is indul. A vonattal utazók számára egész napos programsorozattal készülnek. 

Rákóczi zarándokvonat.
Zarándokvonat is indul Rákóczi Ferenc születésnapján
Forrás:  Facebook

Az esemény pontos programját a Borsi Rákóczi-kastély Facebook eseményben írja le. Reggel 6:45-kor indul a különjárat a Budapestről, a Keleti Pályaudvarról. 7:36 perckor lesz felszállási lehetőség Hatvanban, 7:53-kor Vámosgyörkön, 8:21-kor Füzesabonyban, 9:01 perckor Miskolcon, 9:48-kor Szerencsen, végül 10:48 perckor lesz érkezés Sátoraljaújhelyre. Onnan egy kisebb pihenő után, 11:10 perckor indul tovább a menet Újhelyre (Slovenské Nové Mesto) és onnan tovább Borsiba, ahova előrevárhatóan 11:30-ra érkezik majd a zarándokvonat. A vonaton zenészek kuruc dalokkal és népzenével szórakoztatják az utasokat. 

A zarándokvonat utasai egész napos programmal számolhatnak

A végállomáson egy kis vendégváróval várják a megérkezőket, az önkormányzat pogácsával készül, a borsi gyerekekek pedig saját készítésű képeslapokkal lepik majd meg az utazókat. A jó hangulatot a katonazenekar dallami fogják biztosítani, valamint az ünnepségre érkezők láthatnak hagyományőrző csoportokat és lovasok előadásait is.  

A Zarándokvonat résztvevőinek, 11:45-től 12:45-ig lesz lehetőségük ebédre. Ezt követően 12:45-ös kezdéssel indul el a felvonulás a kastélyhoz, ahova nagyjából 13:30-ig várják az érkezőket. A menetet 3 lovas, a katonazenekar, a szervezők fogják vezetni, utánuk a zarándokvonat utasai, a vendégek, és a hagyományőrzők, valamint a sorfalat álló gyerekek fognak menni, akik utólag csatlakoznak majd. A menetet, keretes szerkezetben 7 lovas zárja.

A megérkezés után, a kastélynál 13:30-tól kezdetét veszi az ünnepi műsor és beszéd. A megemlékezés fókuszában ezúttal a Rákóczi emlékezet áll. Szó esik arról, hogy miként vált legendává az első magyar szabadsághős, hogy hogyan jelenik meg az emléke a költészetben, az irodalomban és a zenében. A műsorban elhangoznak a legszebb Rákóczi-féle költemények Vörösmarty Mihály, Ady Endre, Arany János versei, a Rákóczi dallamok és kuruc nóták közismert zenekari feldolgozásai. A programot ismét a Rákóczi induló a fúvószenekari változata zárja majd, amely után az ünnepségen közreműködő 100 fős gyermek néptánccsoport a kezükben lévő zászlókkal, szalagokkal beborítják az emléktáblát és környékét. 

Délután kettő és három óra között az ünnepi koszorúzásra kerül majd sor. 14.10-től egész délután megtekinthetik a kiállítást a zarándokvonat utasai. A délután folyamán pedig zenekari koncertek biztosítják a jó hangulatot a Kastélyudvarban.

A Zarándokvonat 17:00-kor indul vissza Borsiból és a felszállási helyeken megállva, (Sátoraljaújhely 18:00, Szerencs 18:30, Miskolc 18:50, Füzesabony 19:55, Vámosgyörk 19:50) 21:20-kor érkezik meg Budapestre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában