Indul a szezon

2024.03.15. 14:40

Kerékpárszállító vasúti kocsik is közlekednek a Tisza-tó felé újra

A Tisza-tó északi és déli pontjai is elérhetőek lesznek vonattal azoknak, akik kerékpároznának a tó körül. A sima Bzmotokon két bicikli vihető, de üzembe állnak a kerékpárszállító vasúti kocsik is.

Tóth Balázs

Március 15-től lehet vonaton vinni a kerékpárokat a Tisza-tavi vonatokon. A MÁV szerint a Kál-Kápolna – Kisköre – Abádszalók – Kisújszállás járatokon a menetrendben kerékpár piktogrammal megjelölt vonatokon március 15-től november 3-ig közlekednek speciálisan kerékpárszállításra kialakított járművek. Jellemzően 3 óránként személyvonat közlekedik a vonalon, csúcsidőben plusz járatokkal. Kál-Kápolnáig Budapest-Keletiből és Egerből az Agria InterRégió vonatokkal lehet utazni, ahol csatlakozást biztosítanak, míg Kisújszállás Budapest-Nyugati és Debrecen felől a Cívis InterRégió vonatokkal érhető el, a csatlakozás itt is biztosított. A Kál-Kápolna felé közlekedő kerékpárszállító vasúti kocsikkal rendelkező vonatok többsége Kiskörén 54 percet tartózkodik, ezért érdemes Abádszalók és Kisköre-Tiszahíd helyett itt felszállni, elkerülendő a hosszas várakozást. A sima Bzmotokon kocsinként 2, vonatonként 2-4 kerékpár szállítható, míg a regionális kerékpárszállító kocsin, a poggyászteres BDzx kocsin 16 kerékpár vihető. Kerékpárszállítás a VOLÁNBUSZ távolsági járatain is lehetséges 2024. március 29. és október 27. között, korlátozott számban Budapest és egyes Tisza-tavi célállomások között.

Kerékpárszállító vasúti kocsik sebesvonaton, InterRégión

A Budapest-Keleti/)Eger – Füzesabony – Poroszló – Tiszafüred – Hortobágy – Balmazújváros – Debrecen vonalon is lehet biciklit vinni, itt is a menetrendben a kerékpár piktogrammot kell figyelni, azokon van speciális kocsi (Pakli kocsi), amelyekre 26-40 kerékpár is fölfér. A jelöletlen járatokon a motorvonat és a mellékkocsik előterében két-két bicaj szállítható.

A Tisza-tó sebesvonat március 15-től hétvégi napokon, május 21-től naponta közlekedik a Budapest-Keleti–Gödöllő–Hatvan–Füzesabony–Poroszló–Tiszafüred–Hortobágy–Balmazújváros útvonalon. Az InterRégió vonatok kétóránként indulnak Egerből Debrecenbe, Füzesabonyban csatlakozás van a Budapest felől érkező Tokaj InterCity vonatokhoz.

Az InterRégió és helyi személyvonatok közül az Uzsgyikon kettő, a Bzmotokon kocsinként kettő, vonatonként 2-6 kerékpár szállítható.

A MÁV fölhívta a figyelmet arra, hogy március 18-tól május 31-ig vágányzár miatt a Tisza-tó sebesvonat Budapest-Keleti felől csak Tiszafüredig közlekedik és onnan is indul vissza. Eger irányából történő utazás esetén Füzesabonyban át kell szállni. Debrecen és Balmazújváros között vonatpótló autóbuszok közlekednek, melyeken kerékpár nem szállítható. (Ebben az időszakban Debrecen felől kerékpárt szállítva Kisújszálláson át érhető el a Tisza-tó Abádszalók és Kisköre állomásokon.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában