Első benyomás

2024.03.26. 13:55

Kihívásokról, generációs különbségekről is beszéltek az egri egyetem karriernapján

Karriernapot tartott az egri egyetem ahol a hallgatóik majd' két tucat munkaadó képviselőivel találkozhattak, beszélgethettek. A pedagógus szakma kihívásairól, innovációról és digitális oktatási eszközökről is beszélgettek a szakértők, valamint arról is, hogy a kényszer nagy úr, ha változásról van szó.

Szabadi Martina Laura

A karriernapon a hallgatóknak lehetőségük volt több munkáltató képviselőjével is beszélni.

Forrás: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

– Az egyetemi évek a tudás és a készségek megszerzésének időszaka, de fontos lehetőséget biztosítani az ismerkedésre, a találkozásokra. A mai esemény azért is fontos, hogy inspirációt nyújtsunk a hallgatóknak, segítsük őket – mondta dr. Váczy Kálmán általános rektorhelyettes az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem karriernapján kedden az Egészségház utcai B épületben. Kiemelte, az egyetem képzési kínálata egyre szélesebb.

 Dr. Váczy Kálmán Zoltán, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Általános rektorhelyettese az egri egyetem karriernapján
 Dr. Váczy Kálmán Zoltán, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Általános rektorhelyettese az egri egyetem karriernapján
Forrás:   Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Megjelennek a potenciális munkaadók, izgalmas találkozások helyszíne lehet a karriernap. Megismerkedhettek a munkaerő-piaci trendekkel, hasznos kompetenciákat erősíthettek – mondta a diákoknak.

Az eseményen több mint 20 cég képviseltette magát, de kerekasztal-beszélgetések és előadások is színesítették a programot. Jelen volt többek között az Agria Térségfejlesztési Nonprofit Kft., a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság, a Camp Leaders amely az egyesült államokba szervezett nyári gyerektáboraival nyújt tapasztalatszerzési lehetőséget a diákoknak, az egri óvodák, az SBS Kft. a vármegyei gyermekvédelem, a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, az OTP, a ZF, a maklári Bosch de a Sanatmetal, vagy a NAV is. Egy portálunk által megkérdezett végzős hallgató kiemelte, habár manapság már szinte minden intézhető online, az ilyen alkalmakat fontosnak tartják barátaikkal, hiszen a személyes találkozással jó benyomást tehetnek akár jövendő munkaadóikra is. ez pedig nem kevésbé lehet beszédes, nyomhat annyit a latba mint a jó tanulmányi eredmények vagy egy szuper önéletrajz.

Az első kerekasztal beszélgetésen a pedagógus szakma kihívásairól volt szó, de beszéltek a karrierépítésről, a munkaerőpiaci trendekről, valamint a nemzetközi protokoll és a mestersége intelligencia témaköre is terítékre került. A beszélgetésen részt vett dr. Németh Zoltán osztályvezető, Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóságtól, Hollóné Bódi Katalin, a Komplex Alapprogram Országos Pedagógusképző és -továbbképző Központ igazgatója, Ballagó Zoltán, az Egri Tankerületi Központ igazgatója, Gál Judit óvodavezető valamint Balázsné Csuha Mária, a Heves Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója. A résztvevők ismertették munkahelyeiket. Ballagó Zoltán elmondta, 11 ezer diákjuk, és nagyjából 2 ezer foglalkoztatottjuk van.

– Ebből közel 1400 pedagógus, 200 nevelő és oktató munkát segítő munkatárs. Tavaly elfogadták az új pedagógus életpálya modellt bevezető törvényt. A pályakezdőknek ez jelentős lehetőségeket tartogat. Az idei béremelésen kívül még ebben az évben lesz egy emelkedés. Jövőre ezen felül további 20 százalékos emelés várható. Mi is várjuk a fiatalokat, vannak nyitott pedagógus álláshelyek. Elsősorban tanítókat keresünk, de természettudományos tantárgyakat oktató kollégákat, illetve angol nyelv és gyógypedagógiai területre is, akár utolsó éveseket is – mondta a hallgatóknak.

Gál Judit kiemelte, hogy 71 csoportban több mint 300 kollégával dolgoznak.

– A fiataloknak mi is lehetőséget tudunk adni, immár 30-40 százalékban dolgoznak nálunk. A gyakorlati idő alatt megtapasztalják nálunk a munkát, eger óvodái országosan is kiemelkedő pedagógiai programokkal dolgoznak, lehetőség van az alternatív, modern módszerekkel is megismerkedni. Sok sajátos nevelési igényű gyermek integrálódik a csoportjainkba, fontos megtanulniuk ennek a módszertanát is – ismertette. Hangsúlyozta, a 3-6 éves korosztály nevelésében elengedhetetlenül fontos a jó szakemberek alkalmazása.

Németh Zoltán kiemelte, a főegyházmegye 3 megyében van jelen, 58 önálló katolikus intézménnyel. Főként általános iskolák, de óvodát és gimnáziumot is tartanak fenn.

– Nálunk is vannak nyitott pozíciók számos településen, a honlapunkon elérhetőek. Az esélyteremtési illetményrész az alapbér 20 százaléka lehet, ez bizonyos településeken elérhető, ahol nehezebb körülmények között élnek a gyermekek. Nagyon várjuk iskoláinkba a fiatalokat, ti képviselitek az innovációt  – fogalmazott.

Balázsné Csuha Mária kiemelte, a szagszolgálat és az egyetem szoros kapcsolatot ápol.

– Mi vagyunk a köznevelés segítő intézménye gyakorlatilag minden vármegyében és a fővárosban. A legkülönbözőbb problémákkal küzdő gyermekek és szüleik fordulnak hozzánk, 0-23 korig foglalkozunk gyermekekkel, gyógytestneveléssel, korai fejlesztéssel, kiemelten tehetséges tanulók fejlesztésével is többek között. Nálunk pszichológusok, gyógypedagógusok, konduktorok dolgoznak – részletezte.

Hollóné Bódi Katalin ismertette a komplex alapprogram már nem csak a gyakorló pedagógusok továbbképzésében vesz részt, de a hallgatók között is megjelennek a képzések, ez pedig bérkiegészítést is jelenthet.

A digitális eszközök alkalmazása az oktatási munkában témájában is megosztották tapasztalataikat. Kiemelték, a generációs különbségek a nevelőtestületekben jó lehetőséget nyújtanak egymás tudásának gazdagítására. Balázsné Csuha Mária a pandémia miatti lezárást egyfajta előrevivő traumaként jellemezte szakmai szempontból, mikor is gyakorlatilag egy hét alatt meg kellett tanulni másképp végezni a munkát.

– Meg kellett tanulni például a korai fejlesztésben, a logopédiában a munkát átvinni az online térbe, de nem kiváltani a személyességet. A szakterület továbbra is erre épül, de fölfedeztünk számos olyan elemet, melyet be lehet építeni a napi munkába, időt, energiát utazást spórolva a páciensnek. Módszertani elemekkel gazdagított a járvány, ennek a beépítéséről elemzés készült – mesélte. A generációs különbségeket is erősen tapasztalják, a fiatal kollégák már mindent okoseszközzel oldanak meg, mobilon jegyzetelnek például, mely sokszor elsőre furcsa az idősebb munkatársaknak. Mint mondta, a fiatalok tudását megtanulták megbecsülni, hiszen ez is gazdagítja a munkát a csoportokban.

– A generációs különbség egy eltérő, más irányú tudást is hoz, amit egy elég jó munkahely kihasznál, kölcsönös fejlődés lehet ennek az eredménye – emelte ki.

Ballagó Zoltán azt mondta, évtizedes kérdés már az okoseszközök, „kütyük”  használata az oktatásban.

– Elképesztően gyorsan reagáltak a kollégák, mondhatni egy hétvége alatt találták ki. Persze volt olyan terület ahol könnyebb volt vagy épp nehezebb. Együttműködtek és egymást segítették a munkatársak, a fiatalok segítették az időseket akik olyan új módszereket tanultak meg amelyek gazdagították a pedagógiai munka eszköztárát. Az egész tanúsága az, hogy a digitális eszközfejlesztés mellett, de megtapasztaltuk, a személyes jelenlét nem pótolható. A helyes arányt kell megtalálni – mondta.

Gál Judit kiemelte, már óvodás korban is jellemző, hogy akár egy kikapcsolt telefon is vonzza a gyermekeket. Ösztönösen odamennek hozzá.

– Az óvodai életbe is beférkőzött a digitalizáció, nagyon fontos a kapcsolattartás szempontjából. A covid nálunk is komoly kihívás volt, segíteni próbáltuk a szülőket az online térben. Nehézség, hogy a szülő úgy érzi, ha okoseszköz a televízió leköti a gyermeket, de a gyermeket gyermeknek kell tekinteni. Nagyon fontos a természeti nevelés. A sajátos nevelési igényű gyermekek például a szabadban egészen másképpen kezelhetőek mint egy teremben. Nagyobb biztonságban érzik magukat és az önszabályozási rendszer is jobban ki tud alakulni – mondta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában