Jubileum

2024.03.27. 06:55

Tízéves lett a hatvani országos vadászati múzeum + fotók

Éppen tíz esztendeje, hogy Hatvanban Áder János akkori köztársasági elnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Szabó Zsolt honatya, a város polgármestere felavatta a Grassalkovich-kastélyban létesült Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumot. Kedden erre emlékeztek a Grassalkovich-kastélyban működő vadászati múzeumban.

Tari Ottó

– „Csend kell ahhoz, hogy megérezzük a mindenséget” – ezzel a Széchenyi Zsigmond-idézettel kezdte beszédét Áder János akkori államfő 2014 március 29-én a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum megnyitása alkalmából tartott ünnepségen a műemléképület gyönyörűen rendbe tett udvarában. Mondandójának fő vonulata a természet tisztelete és szeretete volt; mint fogalmazott, a természetben minden az együttműködésre épül, amelynek egyik láncszeme az ember. Vigyáznunk kell, hogy ne mi legyünk a leggyengébb láncszem – jelentette ki. Hozzátette: a természet megismerésének méltó terepe a hatvani létesítmény, amellyel nemcsak a város, de az egész ország is gazdagabb lett. Ezzel a kiállítással közelebb kerültünk a csendhez – zárta szavait.

Semlyén Zsolt miniszterelnök-helyettes említette a magyar vadászat hagyományait is a vadászati múzeum jubileumi ünnepségén
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes említette a magyar vadászat hagyományait is a vadászati múzeum jubileumi ünnepségén
Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Csaknem napra pontosan tíz év elteltével, kedden az azóta eltelt időszakot ünnepelni jöttek össze illusztris személyiségek az intézménynek helyet adó Grassalkovich-kastélyban. Az eseményen jelen volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke, Bajdik Péter, a Magyar Vadászati Kamara főtitkára, Szabó Zsolt országgyűlési képviselő és számos más vendég, köztük sokak örömére Reviczky Gábor színművész is.

Az ilyenkor hagyományosan felharsanó kürtszó után Áder János tíz évvel ezelőtt elmondott szavaihoz csatlakozott Semjén Zsolt, kiemelve a magyar vadászati hagyományok jelentőségét, majd felelevenítette azt az időszakot, amikor Szabó Zsoltnak – aki akkor Hatvan polgármester is volt – felvetette az országos létesítmény létrehozásának lehetőségét, a település első embere pedig úgy nyilatkozott: a négy évtizede kihasználatlan, romos, a város közepén álló kastély tökéletesen megfelelne a feladatra. Miután sikerült meggyőzni mások mellett Matolcsy György akkori pénzügyminisztert is, zöld utat kapott a beruházás. A miniszterelnök-helyettes reményét fejezte ki, hogy a belátható jövőben minden városban, de akár a falvakban is, létesülhet vadászati szoba, ami emléket állítana a helyiek életében fontos szerepet játszó hungarikumnak.

Szabó Zsolt megemlékezett arról, hogy a Magyar Vadászati Védegyletet 1881 májusában gróf Nádasdy Ferenc elnökletével éppen Hatvanban alakította meg kétszáz vadász. Jó gazdái vagyunk az örökségnek – húzta alá. Bajdik Péter személyes emlékeiről is beszélt, amikor gyermekként sokszor láthatta a romos kastélyt, majd tanúja volt az átépítésnek is. – Sosem gondoltam volna, hogy az irodám Széchenyi Zsigmond és Fekete István szobája mellett kap helyet – mondta.

Az ünnepségen került sor a Mestervonás című dokumentumfilm premierjére is.

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában