Időjárás

2024.03.07. 07:57

Zord nap: Mínusz 11 Celsius fok és eső esett a Bükk-fennsíkon

Meteorológiailag különleges nap volt a Bükkben. Zord nap volt.

Molnár Helga

Egy kis meteorológiai ínyencség a Bükk-fennsíkról: mínusz 11 fok alatti hőmérséklet és zivatar ugyanazon a naptári napon, március 5-én a Mohos-töbörben – írták közösségi oldalukon. Zord nap volt a Bükkben.

Megmutatják, hogy is működik a töbör.
Zord nap: Mínusz 11 Celsius fok és eső esett a Bükk-fennsíkon. Képen a Mohos-töbör (Archív fotó)
Forrás: Csendes Pihenő/YouTube

Március 5-én éjjel szélcsend, a kora délutáni órákban nyugati-dél-nyugati irányú légáramlás jellemezte az Észak-magyarországi középhegység térségét. Ennek köszönhetően a Bükk-fennsíki töbrökben, így a Miskolci Egyetem-Földrajz-Geoinformatika Intézet által monitorozott Mohos-töbörben is kiépült a hőmérsékleti inverzió, köszönhetően az éjszaka során kedvezően alakuló kisugárzási körülményeknek.  A léghőmérsékleti görbe menete enyhén zavart (időszakos felhőzet általi visszasugárzás) kategóriába sorolható. A Mohos-töböraljban, felszín felett 2 méterrel rögzített léghőmérséklet -11,6 Celsius fokig süllyedt. 

A napfelkeltét követően 11 óra 30-kor +13,5 Celsius fokon állt be a napi maximum. Így ugyanazon a napon -10 Celsius fok alatti és +10 Celsius fok feletti tartományban ingadozott a Mohos-töbör léghőmérséklete. De itt még nem volt vége a napnak. A Bükk-hegység által a dél-nyugati irányból áramló légtömegekre kényszerített emelő hatásnak köszönhetően, a kora délutáni órákban zivatarcella pattant ki a fennsík felett. Ebből 5-10 milliméter csapadék hullott, a keleti-fennsíkon a nagyobb mennyiség. A zivataresemény közben több mint 10° Celsius fokot csökkent a hőmérséklet.

A zord-zivatar nap kombináció a fennsíkon több helyen is létrejött. Egy ilyen nap jól jellemzi, mennyire különleges hely a Bükk-fennsík és milyen markáns változások történhetnek egy napon belül a fennsík dolináiban.

Zord nap, ebből több volt 2023-ban is

Többször írtunk már arról, hogy a Mohos-töbör milyen különleges. 2023-ban a legalacsonyabb hőmérséklet megközelítette a mínusz 30 Celsius fokot. A Bükkben található Mohos-töbör hűs aktualitásairól időről időre beszámolunk, ám sok más sajtóorgánum is felkapta a témát.

Az egész Zsidó-rét és környezetének legmélyebb pontja a Mohos-töbör, ami a Bükk-fennsík legnagyobb töbre. Ez is szigorúan védett természeti érték, amit egyébként tilos megközelíteni. Itt végez méréseket Dobos András a Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézetével közösen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában