Időjárás

2024.01.10. 09:15

Ilyen volt 2023 a bükki Mohos-töbörben

A legalacsonyabb hőmérséklet megközelítette a mínusz 30 Celsius fokot.

Molnár Helga

A Bükkben található Mohos-töbör hűs aktualitásairól időről időre beszámolunk, ám most más sajtóorgánum is felkapta a témát, s egy hosszabb anyagot készítettek a kutatókkal.

Mint írják, az egész Zsidó-rét és környezetének legmélyebb pontja a Mohos-töbör, ami a Bükk-fennsík legnagyobb töbre. Ez is szigorúan védett természeti érték, amit egyébként tilos megközelíteni. Itt végez méréseket Dobos András a Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézetével közösen. Eredményeiket, a legfrissebb híreket rendszeresen közzéteszik az erre a célra létrehozott Facebook-oldalon.
– 2023 ráirányította a figyelmet a lokális mikroklímaterületek jelentősségére, monitorozásuk szükségességére. A töbrök összetett mikroklímarendszere ugyanis nem feltétlenül igazodik a nagytérségi klímatrendekhez; a környezetükhöz képest nagyon hideg (akár több tízfokos különbségű) mikroklíma érvényesüléséhez optimális kisugárzási feltételek kellenek. Ennek egyik eleme a Mohos-töbör esetében, hogy a Zsidó-rét egy nagyon gyéren erdősült, égbolt felé nyitott terület, azonban a környező hegygerincek szélvédetté teszik – mutat rá Dobos András geográfust, a Miskolci Egyetem munkatársa.

A Zsidó-réti töbörben az egyetemi intézethez köthető mérések 2022 nyarán kezdődtek. A komplex kutatást András viszi, folyamatos kapcsolatot tartva az intézettel. A folyamatos meteorológiai monitoring egy állandó automata meteorológiai állomás és offline loggerek segítségével történik különböző felszín feletti magasságokban. Ennek oka, hogy a sztenderd meteorológiai adatokon kívül a töbör adottságaira specifikus adatokat is kapjanak. A mért adatok segítségével aztán igyekeznek modellezni a Mohos-töbör mikroklímarendszerének viselkedését. A felszínmodellek elkészítéséhez szükséges adatbázist drónok segítségével gyűjtötték be. A felszín hőmérsékletét az adott mikroklíma-eseményekkor hőkamerák segítségével vizsgálják.

András felhívja a figyelmet arra is, hogy a Bükk-fennsíkon egy másik, amatőr meteorológiai csapat is méréseket végez (önerőből). Ők Kerékgyártó Róbert és csapata. A nagymezői Vörösmeteor-töbörben (síházról felismerhető) folytatnak méréseket. András elmondása szerint előfordul, hogy összekeverik a két csapatot, azonban szoros kapcsolatban állnak egymással, együttműködnek.

Országos átlagban 1901 óta a legmelegebb éven vagyunk túl. Andrástól megtudjuk, hogy a Mohos-töbörben (a meteorológiai sztenderdeknek megfelelően, felszín felett 2 méteren mérve) 230 alkalommal fagyott 2023-ban. Ebből 115 alkalommal haladta meg a napi minimumhőmérséklet a mínusz 5 Celsius-fokot, és 55 alkalommal a mínusz 10 Celsius-fokot. 26 alkalommal mínusz 15, míg 8 alkalommal mínusz 20 Celsius fok alatt állt be a napi minimumhőmérséklet.

Az év leghidegebb hőmérsékletét február 10-én rögzítették, ekkor mínusz 28,2 Celsius-fokot mértek – ez az év nem hivatalos országos minimum-hőmérsékleti értéke is egyben, erről korábban már mi is írtunk.

András végül rámutat: a Bükk-fennsíkon található töbröket „bátran nevezhetjük” Magyarország hidegpólusainak. Hivatalos rekordot azonban egyik mért érték sem jelent, mert az állomás nem része a hivatalos meteorológiai mérőhálózatoknak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!