Kutyahideg

2024.01.03. 13:47

Az év leghidegebb napján közel mínusz 30 Celsius volt a Bükkben

Sokszor fagyott a Mohos-töbörben még nyáron is.

Molnár Helga

A Miskolci Egyetem összegezte, hogyan alakult az időjárás a Mohos-töbörben. A Mohos-töbörben 230 alkalommal fagyott, ebből 115 alkalommal haladta meg a napi minimumhőmérséklet a -5°C-t és 55 alkalommal a -10°C-t. 26 alkalommal -15°C, míg 8 alkalommal -20°C alatt állt be a napi minimumhőmérséklet.

– A 2023-as év globálisan és országosan is a legmelegebb év volt 1901 óta. A töbrök összetett mikroklímarendszere azonban nem feltétlenül igazodik a klímatrendekhez, ahogy sok más típusú mikroklímarendszer sem. A Mohos-töbör mérései még nem zajlanak klimatikus távlatokban. Így következtetéseket csak a pillanatnyi hatótényezők fényében vonhatunk le. Egyértelmű, hogy a nagytérségi időjárási trendek átlagtól való eltérése még nem feltétlenül jelent azonos irányú eltérést a fennsík töbreiben. A szükséges paraméterek, tehát a derült, szélcsendes időjárás megléte esetén a Mohos-töbör mikroklímarendszere érvényesül a töbrön belül és az inverziós légretegződés kiépül. Ez jelenti a bükk-fennsík töbreinek hideg mikroklímájának jelenlétét. Ettől eltérő feltételek mellett, országosan hidegebb, de dinamikus időjárási periódusok esetén a töbrök mikroklímáját felülírják a nagytérségi légköri viszonyok – írják.

Az év leghidegebb hőmérsékletét 2023. február 10-én rögzítették, értéke -28,2°C volt. Ez az év nem hivatalos országos minimum hőmérsékleti értéke is egyben.  Az elmúlt év tavasza kifejezetten hideg, mikroklimatikus szempontból jó adottságú időszak volt a Mohos-töbörben. -19°C-os minimumérték (ez országos minimum is) mellé az évszakhoz képest nagyszámú (6 darab) -15°C és (17 darab) -10 alatti minimum hőmérséklettel társult, több esetben zavartalan görbék mellett. Mindhárom tavaszi hónap abszolút minimum hőmérséklete alacsonyabb volt mint -10°C.

2023 nyarán 16 fagyos napot regisztrált a Mohos-töbör mérőállomása. Érdekesség, hogy talajmentén (legalább) 35 alkalommal csökkent fagypont alá a Mohos-töbör felszínközeli légrétegeinek hőmérséklete. A nyári évszak minimum hőmérséklete -6,7°C felszínközelben -7,05°C volt.

A 2023-as ősz abszolút minimum hőmérséklete 19,9°C volt. A 2023/24-es téli szezon még javában tart. Eddig a decemberi hónap átlaghőmérséklete a vizsgált töbörben -1,2°C az 5 perces átlagok alapján. Abszolút minimum hőmérsékleti értéke -21,4°C. A 2023-as nyár dereka a Kerékgyártó Róbert által monitorozott Vörösmeteor-töbörben is történelmien alakult. A szélvédettebb nagymezői töbör alján -7,1°C-on "tetőzött" a fagy.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!