Szőlő rügyfakadás

2024.04.27. 16:01

A Szőlő Rügyfakadás Ünnepe idén is elérkezett Abasáron + fotók

Ilyenkor az abasáriak az Isten áldását kérik az idei szőlőtermésre. A szőlő mellett bor- és főzőverseny is a nap programja.

Szabó István

Abasáron szombaton elérkezett az idei Szőlő Rügyfakadás Ünnepe, amelyet immár 11. alkalommal tartottak községben. A jeles nap egyben – az Abasári Olaszrizling Borbarátok Egyesülete szervezésében – rendre a Boros Pörkölt Főzőverseny napja is. 

A Szőlő Rügyfakadás Ünnepe idén is elérkezett Abasáron
A Szőlő Rügyfakadás Ünnepe idén is elérkezett Abasáron
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Az egész napos program már délelőtt elkezdődött, amikor is légpuskás lövészet és gyepsí, az iskolaudvaron pedig kerékpáros ügyességi verseny, gördeszkázás, valamint focibajnokság várta a sportolni vágyókat. Kora délután hagyományosan a Szent János kápolnánál tartott ünnepi szentmisét Iváncsy Balázs, Abasár római katolikus plébánosa. A Bibliából Jézus szőlőtőről szóló példázatát olvasta fel a szabadtéri misén megjelent híveknek, majd a szőlősgazdákért imádkozott.

– Kérjük Istennek a kegyelmét, hogy segítse a szőlősgazdákat. Segítse az embereket, hogy a termés bőséges legyen. Fontos számunkra, mi hogyan tudunk szolgálni az Istennek, hogyan tudjuk a mi munkánkat elvégezni, hogy a termés bőséges legyen – fogalmazott Iváncsy Balázs.

A plébános ezután megáldotta a nemzeti színű szalagokkal átkötött szőlővesszőket.

Az abasári pincesoron közben már javában folyt a főzőverseny. A Dér- és a Kővágó Pince, a Molnár és Fiai-, a Pálinkás- és a Borsika Pincészet, valamint a Porupsánszki Szőlőbirtok nyitott pincékkel várta a borbarátokat. A délután folyamán az Aba Sámuel királyi központban ásatásbemutatóra is sor került. A bor- és a főzőverseny eredményhirdetése az est programja, amelyet retró diszkó követ.



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában