Átadták a kastélyt

2024.04.17. 19:25

Átadták a felújított Berényi–Haller–Orczy-kastélyt Gyöngyösön + fotók

A megszépült épületben megnyílt a gyöngyösi galéria. Az első állandó kiállításon a Tilma Alapítvány nemzetközi gyermekrajz gyűjteményének legjava látható.

Szabó István

Szerdán ünnepélyesen átadták Gyöngyösön a felújított Berényi–Haller–Orczy-kastélyt, és egyben az épületben kialakított városi galéria megnyitására is sor került. Köszöntőjében Hiesz György polgármester elmondta, hogy régen volt 2017, amikor a gyöngyösi önkormányzat elhatározta, hogy pályázat révén felújítja a kastélynak a tulajdonában lévő részét. 

Átadták a felújított kastélyt és megnyitották a gyöngyösi galériát
Átadták a felújított kastélyt és megnyitották a gyöngyösi galériát
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– Maga a beruházás egy nagyobb projekt része, hiszen az északnyugati városrész rehabilitációján belül került sor az épület rekonstrukciójára. A teljes projekt a kastéllyal együtt 736 millió forint összegű volt. Ebből maga a kastély épülete 350-360 millióból szépült meg. A felújított épület nemcsak kulturális célokat szolgál. Az épületegyüttesben 8 garzon bérlakást is kialakítottunk, helyet kap benne a nyugdíjas egyesület, és ide költözik a Kékes Turista Egyesület is. Itt lesz látható majd meg a babamúzeum gyöngyösi gyűjtők kollekcióiból, és ma megnyílik a földszinten a galéria is – részletezte Hiesz György.

A felújított kastélyépületet Hiesz György, Kárpáti István és Kévés Tamás alpolgármesterek, valamint dr. Szén Gabriella önkormányzati képviselő, a gyöngyösi önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke avatták fel. 

A galéria megnyitása egyben az első állandó kiállítás bemutatása is volt, hiszen a hatvani székhelyű Tilma a Gyermekművészetért Közhasznú Alapítvány a nemzetközi gyermekrajz gyűjteménye javát Gyöngyösnek adományozta. A tárlatot prof. dr. Prokopp Mária Széchenyi- és Magyar Örökség-díjas művészettörténész nyitotta meg, aki egyben méltatta az ifjú alkotók munkáit. A gyöngyösi születésű Basáné Révész Erzsébet, a Tilma Alapítvány létrehozója és elnöke röviden ismertette az alapítvány életében eddig eltelt 18 év mérföldköveit. Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke, a Tilma Alapítvány főtámogatója is kiemelte a kiállítás jelentőségét.

A megnyitón közreműködött Jaros Panni és Kerekes Hanna, a gyöngyösi Pátzay János Katolikus Zeneiskola magánének szakának két növendéke, valamint a Vidróczki Néptáncegyüttes.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában