Karbantartás

2024.04.17. 08:41

Több Heves vármegyei településen segítették a fehér gólyákat

Gólyafészek karbantartási feladatokat végeztek a Mátrai Tájegység területén.

Molnár Helga

A fehér gólya mindenki számára közismert, a lakosság szempontjából igencsak közkedvelt, fokozottan védett, egyedenként 100 ezer forint természetvédelmi értéket képviselő madarunk. Hazai állományuk jelenleg körülbelül 4 ezer - 4 ezer 500 párra tehető. Gallyfészkét településeken belül, rendszerint a kisfeszültségű hálózat tartóoszlopaira, esetenként kéményekre építi.

Több Heves vármegyei településen segítették a fehér gólyákat
Több Heves vármegyei településen segítették a fehér gólyákat
Forrás: bnpi.hu

– Speciális fészkelőhely választása miatt e faj egyedeit fenyegeti leginkább az áramütés és a vezetéknek ütközés veszélye, melyeket igazgatóságunk működési területén az MVM Émász Áramhálózati Kft.-vel karöltve évről-évre igyekszünk megakadályozni – írja a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága honlapján.

Hozzáteszik, hogy a több mint két évtizede fennálló szoros együttműködés eredményeként a természetvédelmi őreik minden év elején felmérik az őrkerületeikben található gólyafészkek állapotát és a gólyákra nézve leginkább veszélyes középfeszültségű hálózat fészkekhez közeli oszlopait, és az aktuális adatokat átadják az MVM szakembereinek.

Az idei évben kilenc településen segítettek a fehér gólyákat a Mátrai és Tarna-Lázbérci Tájegység mátrai részterületén. Adácson fészekalapot helyeztek ki egy már meglévő fészektartóra és egy meglévő fészekhez közeli veszélyes, korábban több gólya pusztulását okozó oszloptranszformátor-állomás fejszerkezetének madárvédelmi burkolása történt meg.

Atkáron fészekkarbantartását végeztek, mert a fészket alkotó gallyak egy része rálógott a vezetékre, emiatt csapadékos időszakban a fészek zárlat- és tűzveszélyessé válhat, emiatt a gólyákat áramütés érheti, a fogyasztókat az üzemzavar miatt kimaradó áramellátás következményei érinthetik. Bodonyban egy meglévő, vezetékekre épült fészek alá fészektartót szereltettek a fészek leszakadásának megelőzése érdekében.

Detken egy gólyaköltésre alkalmas helyen új fészektartót szereltettek egy kisfeszültségű oszlopra, ezzel igyekeznek új költőpárt a településre csalogatni, emellett a remélt új költőhelyhez közeli, korábbi kialakítása miatt a gólyákra potenciálisan veszélyes középfeszültségű oszlopok fejszerkezeteinek madárvédelmi burkolása, biztonságossá alakítása is megtörtént. Gyöngyöshalászon fehér gólyák korábbi pusztulását okozó veszélyes oszlopok részleges átalakítása, fejszerkezet-cseréje valósult meg.

Nagykökényesen egy fészektartót helyeztek ki egy tavaly épült gólyafészek alá. Parádon egy korábbi, félig leszakadt fészket renováltak és helyeztettek alá fészektartót, hogy a későbbiekben hasonló eset ne fordulhasson elő. Szűcsiben egy jelentősen korhadt, költésre alkalmatlan gólyafészket renováltak, aminek egyik része rászakadt a villanyvezetékre. Verpeléten pedig egy új fészektartót szereltettek és rá fészekalapot helyeztek ki, talán ezzel vissza tudják csalogatni a településen korábban már fészkelő madarakat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában