Majális

2024.05.01. 15:06

A majális színes retro menete idén is felvonult Felsőtárkányban + fotók, videó

A színes retro forgatag a templomtól a tópartig vonult Felsőtárkányban. Majd ott tovább folytatódtak a hagyományosan vidám majális programjai.

Molnár Helga

Ha május elseje, akkor majális, tudják ezt Felsőtárkányban is. Évről évre megrendezik a településen a Retro Majálist, ez már a hetedik ilyen alkalom volt. A faluban el sem tudják téveszteni e napot, hiszen korán reggel már zenés ébresztővel jelzik, itt a mulatság ideje.

A majális színes retro menete idén is felvonult Felsőtárkányban
A majális színes retro menete idén is felvonult Felsőtárkányban
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Majd miután felébredt mindenki, elkészültek a helyiek, s megérkeztek a vendégek, 11 órakor elindult a retro felvonulás menete a templomtól egészen a tópartig. A színes forgatag, a jelmezesek többször megálltak, a néptáncos fiúk megforgatták a lányokat, szólt a zene, sokan videózták, fotózták a társaságot, vagy beálltak táncolni. Voltak a vonuló menetben olyanok, akik úttörő egyenruhát öltöttek, más pásztornak, vagy éppen betyárnak öltözött, olyan fiatalember is volt, aki jampecként mutatta magát. Nem hiányoztak a forgatagból a gyönyörű tárkányi népviseletet magukra öltő fiatal lányok sem. Így vonult a menet egészen a végcélig. A felvonulásban részt vettek az óvodások, a karatésok, a falubeliek, a turisták, és mögöttük vonult a kidíszített kocsisor májusfák kíséretében, de akadt régi Trabant, Skoda, Lada, és traktorok is. Egy idősebb asszonnyal beszélgettünk, míg vártuk a menetet, azt mondta, nehezebb mozgása miatt nem megy ki már a tóhoz, de a kapuba kiáll, kiül mindig, és a szomszédjával szívesen végignézik a vonulókat, hallgatják a zenét, és integetnek a kocsin táncolóknak. Viccesen megjegyezték, évekkel ezelőtt még bizony a sorban ropták volna. 

Egy család is megállt néhány pillanatra, két kisgyermek kezét fogták, nehogy szétszaladjanak a sorban, ők Egerből látogatták meg a rendezvényt. Mint mondták, a jó idő miatt nem volt kérdés, hogy ezen a napon kimozdulnak, s mivel még nem látták a tárkányi majálist, emellett döntöttek. Mint mondták, jó választás volt, legközelebb sem hagyják ki, hogy itt legyenek.

Majális mindenkinek

Érdemes volt tehát szerdán a település felé venni az irányt és az egész családdal részt venni a fergeteges rendezvényen. A szervezők gondoskodtak attól, hogy bármely korosztály megtalálja az őt érdeklő programot, hiszen a kínálat ebben nem szabott gátat. A gazdag programkínálat részeként felléptek a helyi óvodások, majd bemutatót tartott az Agria Shotokan Karate Egyesület, őket követte a Flexi- Team Sportegyesület, majd a Dance Lit HipHop bemutató és közös tánc. Délután pedig, az eseményhez illően, retro koncerttel kedveskedtek a kilátogatóknak. A rendezvényen 11 és 18 óra között Felsőtárkányban először ReGamEx retro videójáték kiállítás és játszóház is várta az érdeklődőket, a kíváncsiak kipróbálhatták s klasszikus gépeket, játszhattak és átélhették a '70-es, '80-as és '90-es évek klasszikus játékélményét. Mindezek mellett egész nap vásár, vidámpark, pónilovaglás, és természetesen a Pöttyös Büfé, valamint a Tópart Büfé várta a kicsiket és nagyokat a rendezvény ideje alatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában