Természetjárás

2024.02.14. 14:39

Tizenötmillió lépés hét év alatt a 81 éves füzesabonyi túrázótól

Hétnapos Kéktúra szakasz teljesítése, az Olümposz hegy és a Mont-Blanc megcsodálása is szerepel dr. Borsiczky István legemlékezetesebb túraútjai között.

Bódi Csaba

Dr. Borsiczky István a Chopokban is járt

Forrás: Facebook

A 81 éves füzesabonyi természetjáró gyalogtúrázói tevékenységének eddig eltelt hét évében 15 millió lépést tett meg.

– A rendszeresen, időjárástól függetlenül bejárt túrautakon összegyűlt kilométerek összege még 2022-ben bőven meghaladta a Kiváló Természetjáró minősítéshez szükséges értéket – írta közösségi oldalán dr. Borsiczky István.

A Magyar Természetjáró Szövetség Minősítési Szakbizottsága átvizsgálta a Füzesabonyi Természetbarát Egyesület és a Bükki Vörös Meteor SE tagjának egyéni túranaplóját, melynek során megállapították, hogy teljesítette a minősítési szabályzat feltételeit. Az ezt bizonyító jelvényt a Heves Megyei Természetbarát Szövetség Bakancsfeszt elnevezésű rendezvényén vehette át. 

– Büszke vagyok a minősítésre, amelynek kiérdemléséért legalább 15 millió lépést kellett megtennem gyalogtúrázói tevékenységem eddig eltelt hét évében. Tavaly mintegy 1600 kilométer gyalogtúráztam, 113 napot töltöttem túrázással –  közölte dr. Borsiczky István.

A kolozsvári születésű sportember emlékezetesebb túraútjai közé sorolta azt a hétnapos Kéktúra szakaszt és a közvetlen utána következő Országos Kéktúra Napot, amely nyolc egymás utáni túranapot jelentett 150 kilométeres szakasszal és bő 4000 méteres emelkedés megtételével. A görögországi Olümposz hegyen a Mítikasz-csúcs felé haladva  8,5 kilométeres szakaszon 1850 méter emelkedőt győzött le öt óra alatt.

Csúcs ez az érzés!
Forrás:  Facebook

– Sajnos, ezt az utat a rendelkezésre álló rövid időkeret miatt, 2400 méteres magasságot elérve abba kellett hagynom, hogy visszaérhessek időben, várakozó autóbuszunkhoz, de elmondhatom, hogy túráztam az Olümposzon – emlékezett dr. Borsiczky István, majd a svájci Alpokra tért ki, ahol feledhetetlennek nevezte a Moiry víztározó 18 kilométeres kerülését 2500 méteres magasságban, állandó rálátással a víztükörre. Ekkor látott élőhelyén először havasi gyopárt. Noha magát nem tartja félős természetűnek, de a meredek hegyoldalon kanyargó túraösvényen előfordult, amikor csak a mellette lévő hegyoldalt merte nézni, mert az ellenkező oldalon nagyon lentinek tűnt a víztározó. 

– Lenyűgöző és maradandó élményt jelentett közelről, 3200 méter, illetve 3842 méter magasságból látni és csodálni a hófedte hegyek birodalmát, valamint megtapasztalni, hogy ilyen magasságban még egy rövid gyaloglás is nehéz. Ilyen volt Svájcban a Matterhorn, Franciaországban a Mont-Blanc nyújtotta látvány.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában