A faluegyüttes, ahol minden gyermek tud síelni és úszni

2017. március 18. 17:40 Hliva Éva
Mátraszentimre | A helyhatóság, Heves megyében egyedül, maga működteti a teljes orvosi ellátást.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az ország legmagasabban fekvő településegyüttesében jártunk, de amit elsősorban jó és hasznos tudni róla, az mégsem ez: Mátraszentimre ugyanis az a falu, ahol minden gyermek tud síelni és úszni, ahol minden gyerek tanul szlovákul, ahol nincs holtszezon a turizmusban, ahol a helyiek a vendéglátásban dolgoznak és ahová ráadásul mostanában egyre többen akarnak költözni.

A polgármesteri hivatal előterében várakozunk éppen, amikor Stuller András, a településegyüttes vezetője kiszól az irodájából és pár perc türelmet kér. Jelenleg egy házaspár van nála Kecskemétről, ide szeretnének költözni, s eladó ingatlant keresnek – magyarázza sebtében a faluvezető.

A következő pillanatban az aljegyző asszony, dr. Dányi Katalin szólít meg bennünket, s beljebb invitál az irodájába. Mivel több helység közös irányításáról van szó, elsőként azt kérdezem tőle, mennyien élnek a településen?

Dr. Dányi Katalin aljegyző a hivatali kollégákkal intézi a lakosság ügyeit Fotó: Czímer Tamás Dr. Dányi Katalin aljegyző a hivatali kollégákkal intézi a lakosság ügyeit Fotó: Czímer Tamás

– Mátraszentimrén túl még hat település tartozik ide, nevezetesen Fallóskút, Bagolyirtás, Mátraszentistván, Mátraszentlászló, Galyatető és Ágaskút – sorolja az aljegyző. – Ez így tulajdonképpen egy közigazgatási egységet alkot, az állandó lakosok száma pedig jelenleg 509. Gyöngyössolymossal közös az önkormányzati hivatalunk is. Illetve a járási központ, Gyöngyös is 32 kilométerre van innen.

Nem is kell már sokáig várni a polgármesterre. Tőle arról érdeklődöm, vajon gyakori dolog-e, hogy az ország másik végéről itt akarnak letelepedni az emberek?

– Tulajdonképpen mindinkább elöregedő település vagyunk, de egyre gyakoribb az is, hogy az ország távolabbi pontjaiból is ideköltöznek. Mi pedig nagyon örülünk ennek. Itt ugyanis szinte az egész lakosság az idegenforgalomban dolgozik vagy dolgozott. Három nagy szállodánk van, továbbá tizenöt vendégház, illetve panzió van nálunk és ezeken kívül is legalább kéttucatnyi, nem üzleti célú szálláshely, ilyen például a vállalati üdülő, a táborok, vagy éppenséggel a bivakszállás – feleli Stuller András. – Évi 140-150 ezer vendégéjszakát töltenek nálunk a turisták és legalább 1500 szállodai férőhellyel rendelkezik a településegyüttes. És itt, kérem, nincs holtszezon! – teszi még hozzá. – Itt mindig van mit csinálni. Az önkormányzat a költségvetésének harmadát a helységek fejlesztésére fordítja, körülbelül 100 millió forintot évente. Legutóbb az útjainkat raktuk rendbe, közel 55 kilométer hosszú önkormányzati utunk van. Mi vagyunk a község második legnagyobb munkáltatója.

Megtudom a polgármestertől azt is, hogy talán a megyében egyedülállóként a helyhatóság maga üzemelteti a teljes orvosi ellátást is.

Stuller András: Egymás megbecsülése a legfontosabb kell legyen Fotó: Czímer Tamás Stuller András: Egymás megbecsülése a legfontosabb kell legyen Fotó: Czímer Tamás

– Két orvosi rendelőt, ügyeleti lakást és patikát is tartunk fenn – világosít fel Stuller András. – Kétszáz ember ellátására alkalmas konyhát is működtetünk és igény szerint mind a hét településre kiszállítjuk az ebédet is. Két autóbuszunk van emellett, ez leginkább a gyerekek szállításánál igazán nagy segítség. Képzelje, itt minden gyermek tud síelni és úszni! – mondja büszkén a településegyüttes vezetője. – Természetes, hogy a síparkot használhatják a gyerekeink, a galyatetői nagyszállóba pedig úszásoktatásra járhatnak. Ennek köszönhetően az úszáson túl, ott a wellnesskultúrával is korán megismerkedhetnek.

Mennyi gyerek jár iskolába, óvodába? Ezt már Kaszaláné Szabad Judittól kérdezem, a Felső-Mátrai Zakupszky László Általános Iskola és Óvoda pedagógusától. (Az iskola és az önkormányzat bejárata egymás mellett található.)

Kaszaláné Szabad Judit, a felsőmátrai iskola pedagógusa Kaszaláné Szabad Judit, a felsőmátrai iskola pedagógusa

– Harminckét diákunk van a nyolc osztályban összesen – hangzik a válasz. – Az iskolánkat a szlovák nemzetiségi és a helyi önkormányzat tartja fenn. Az óvodába és az iskolába a gyerekeket a helyi iskolabusszal hordják be. Minden tantárgyat szakirányú pedagógus tanít.

Mielőtt rákérdeznék, a tanárnő már említi is, hogy igen, nagyon kis létszámmal működik egy-egy osztály, például a hetedikbe csak egyetlen tanuló jár. A megdöbbenésemen nem lepődik meg, azt mondja, a gyerekek és a szülők is elégedettek. Minden gyerek tanul szlovákul és megfelelően őrzik a hagyományokat is.

– Én egyébként a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is vagyok – árulja el Judit.

Rákérdezek a Kodály-módszerre is, hiszen az köztudott, hogy a híres zeneszerzőnk mindig is második otthonának tekintette ezt a Mátrában megbúvó helyet.

A helyiek megemlékeznek Kodály Zoltánról A helyiek megemlékeznek Kodály Zoltánról

– Az énekórán Kodályról az átlagosnál többet tanulunk, hiszen Kodály Zoltán itt élt köztünk, nagymamáinknak még történeteik is vannak róla. A módszerét azonban már nem tanítjuk – magyarázza a pedagógus.

Ahogy kilépünk az épületből a márciusi kissé borús délelőttön, egy idősebb házaspárt pillantok, majd szólítok meg az úton. Cseh László és felesége Budapestről érkezett ide, nyugdíjasok. Jól ismerik a környéket, s itt szálltak meg pár napra. Többször is voltak már a Mátrában, nagyon szeretnek idejárni, a környék és a nyugalom az, ami miatt ezt a vidéket választják.

Cseh László és felesége a fővárosból jöttek Fotó: Czímer Tamás Cseh László és felesége a fővárosból jöttek Fotó: Czímer Tamás

Az önkormányzati hivatal épületéből egy néni lép ki, megtudom, hogy Erdélyi Erzsébet már 75 esztendeje él Mátraszentimrén. Kissé félénken kezd beszélgetésbe velünk, de azért csak elmondja, hogy ő bizony vendéglátós volt világéletében. Megtudjuk: több évtizeden át dolgozott a községben, mégpedig itt a közelben található egyik szállodában. Mutatja is nekünk az irányt a kezével. Azt meséli, mostanában is meglehetősen sok turista bóklászik erre, de emlékszik rá, régen annyi idegen volt itt, hogy megtelt velük az utca, nagyobb volt az élet.

Érdemes megjegyezni: a négycsillagos Hunguest Grandhotel Galyát, a négy évszak élményszállodáját a közelmúltban a Nemzetgazdasági Minisztérium nemzeti értéknek minősítette, s az építészeti megoldásai, valamint a minőségi szolgáltatásai révén került be – elsők között – a turizmus és vendéglátás ágazati értéktárba.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
A faluegyüttes, ahol minden gyermek tud síelni és úszni

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Mikler: A harmadik helyért is küzdeni kell az Eb-n

Mikler: A harmadik helyért is küzdeni kell az Eb-n

„Ősszel az lesz a legnagyobb feladatunk, hogy alkalmazkodjunk az új kapitány stílusához.”

Vasárnapi sportműsor: F1, Michelisz, Konföderációs Kupa

Újra a medencében a férfi vízilabda-válogatott • Döntő a női kosár Eb-n • HFL.

C. Ronaldo beérte Kocsist, Portugália csoportelső

Portugália félidőnként két gólt szerezve legyőzte Új-Zélandot. CR7 75 góljával beérte Kocsis Sándort.

Haladás: távozik Szombathelyről a kulcsember – hivatalos

Haladás: távozik Szombathelyről a kulcsember – hivatalos

Iszlai Bencének kétéves szerződést ajánlottak, ő azonban nem fogadta el azt.

F1: Erre jelenleg senki sem képes, csak Lewis – Lauda

Alonso: Sajnálom, hogy mindenkit megzavar a végsebességünk, de ez van.

La Liga: exliverpooli duplázó, megvan a harmadik feljutó

A Tenerife hiába érkezett előnnyel a Getafe otthonába, a hazaiak ünnepelhettek.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér