Aggregátorral segítik az elzárt területek lakóit

2017. április 20. 07:05 , Legutóbb frissítve: 2017. április 20. 16:40 heol.hu/MTI
heves megye | A havazás miatt nem fogad betegeket és látogatókat a Mátrai Gyógyintézet. Frissítve

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

7:05

A havazás és erős szél miatt szerdán este is folyamatosan érkeztek a segélyhívások a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére. Tegnap 24 esetben volt szükség a hivatásos tűzoltók beavatkozására tájékoztatta a heol.hu-t Tankóné Antal Erika c. tű. százados megyei katasztrófavédelmi szóvivő. Közölte:  legtöbbször úttestre vagy vezetékekre dőlt fák és letört faágak miatt hívták a tűzoltókat, a legtöbb beavatkozás Parádon, Parádsasváron, Gyöngyös-Mátrafüred térségében volt, de Andornaktályára is riasztottak egységet.

A szél már szerdán is ágakat tört le a Mátrában Fotó: Czímer Tamás A szél már szerdán is ágakat tört le a Mátrában Fotó: Czímer Tamás

Az esti órákban a 2505-ös számú úton elakadt tizenkét gépjármű, melyekben összesen huszonnégy felnőtt és két gyermek utazott. A járművek és az emberek mentését az egri hivatásos tűzoltók végezték, az eset során senki nem sérült meg. A 24-es számú főútról lecsatlakozó erdészeti úton szintén elakadt a két autó hat emberrel. Az elakadt járműveket és embereket a Kékes Kutató Mentő Alapítvány szakemberei mentették ki.

A havazás és az erős szél miatt a közműhálózat is sérült. Mátraszentimrén, Mátraszentlászlón, Mátraszentistvánon, Fallóskúton, Bagolyirtáson, Galyatetőn és Mátraházán jelenleg nincs áram, ez megközelítőleg ezerhatszáz fogyasztási helyet érint. 

Elzárt részek

A rendkívüli időjárás miatt szerdán a rendőrség lezárta a 24-es főutat a 7-es kilométerszelvénytől egészen a galyatetői elágazóig, a 28-as kilométerig. Ezen kívül lezárták a 2408-as utat Mátrakeresztestől a galyatetői elágazóig, valamint a 2505-ös utat Felsőtárkány és Répáshuta között. A pályazárak egész este érvényben voltak. A 24-es számú főút lezárása miatt elzárt településsé vált Mátraszentimre és a közigazgatásilag nem önálló Galyatető, Kékestető, Mátraszentlászló, Mátraszentistván, Mátraháza településrészek. A mentésben résztvevő járművek a rendőrségi útlezárás ellenére, indokolt esetben meg tudják közelíteni az elzárt települést, illetve településrészeket. A hivatásos erőkön túl az éjszaka folyamán a Mátra Mentőcsoport részeként működő Kékes Kutató Mentő Alapítvány önkéntesei kidőlt fák eltávolításában, elakadt járművek mentésében vettek részt.

A tűzoltók és az önkéntesek a reggeli órákban folytatják a károk felszámolását.

Ilyen a Mátra havazás után…áprilisban. Fotó: H. Szabó Sándor Ilyen a Mátra havazás után…áprilisban. Fotó: H. Szabó Sándor

Helyzetkép a rendkívüli időjárás miatt

Heves megyében a rendkívüli időjárás miatt  jelenleg a következő utak járhatatlanok a hó és a letört ágak, illetve vízátfolyás miatt:

a 24-es számú főút Mátrafüred és Parádsasvár között (Heves)
a 2408-as számú út Pásztó felől, a Pásztó-Galyatető-Mátraháza összekötőút (Heves)
a 2408-as közút Pásztónál (Heves)

Viharos szél, hófúvás

A sok csapadék miatt már nem, de a viharos szél és a hófúvás veszélye miatt továbbra is első- és másodfokú figyelmeztetések, riasztások vannak érvényben az országban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggeli, az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írták: a Dunántúlon és a keleti országrészben is viharossá fokozódik szél. A Dunántúl nyugati részén 90-100 kilométer/óra közötti lökések is előfordulhatnak. 

A viharos szél miatt Vas és Zala megyében van érvényben másodfokú figyelmeztetés. Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

A Bakonyban a viharos szél nagyobb területen okozhat hófúvást. Emiatt Vas és Zala megyében másodfokú, Veszprém megyében elsőfokú a figyelmeztetés. Ezeken a területeken továbbra is hótorlaszokat emel a szél.

Csütörtök estétől mérséklődik majd a légmozgás, addig 20 milliméternél kevesebb, vegyes halmazállapotú csapadékra lehet számítani. A Tiszántúlon leginkább eső, másutt eső, havas eső, hó egyaránt valószínű. A magasabban fekvő helyeken főként havazás várható. Síkvidéken a lehulló hó olvad vagy elolvad. A Dunántúli- és az Északi-középhegység vonulatain újabb 5-15 centiméter friss hó valószínű. 

Csütörtökön a nap második felében inkább már csak az Alföld déli részén és a Dunántúl délkeleti megyéiben lehet számottevő mennyiségű vegyes csapadék (a Mecsekben tapadó hó) - írták.

A hőmérséklet délután 3-9 Celsius-fok között valószínű, késő estére 1-4 fok közé hűl le a levegő.

9:45

Megdőlt a hórekord

Bükkszentkereszten 40, Kékestetőn 45 centis havat mért az Országos Meteorológiai Szolgálat, ezzel megdőlt rekord: a feljegyzések kezdete óta nem volt ilyen vastag hótakaró április 20-án az országban.

11:00

A Sípark Mátraszentistván tette közzé közösségi oldalán az alábbi szöveget:
"Elvesztettük a mobil kapcsolatot is a Mátraszentistvánban lévőkkel. Szerda óta nincs áram a mátrai falvakban és járhatatlanok az utak is. Úgy tűnik reggelre a mobil szolgáltatás is megadta magát. Internet sincs. Információink szerint az agregátorokból is kezd kifogyni az üzemanyag a hotelekben. Reméljük mindenki biztonságban van és és jól van!"

11:48

A heol.hu megkérdezte Mátraszentistván polgármesterét, Stuller Andrást, hogyan kezelik a kialakult helyzetet. Ide kattintva olvasható a lapunknak adott beszámolója.

Fotó: Ládi László Fotó: Ládi László

11:55


Még mindig szükség van a tűzoltók munkájára
 
Csütörtökön eddig két esetben volt szükség tűzoltói beavatkozásra a havazás és az erős szél miatt. Jellemzően továbbra is kidőlt fák adtak munkát a tűzoltóknak. A beavatkozások legfrekventáltabb helyszíne Gyöngyös-Mátrafüred. A közműhálózat is megsérült az erős szél miatt, ezért jelenleg szünetel az áramszolgáltatás Mátraszentimrén, Mátraszentlászlón, Mátraszentistvánon, Fallóskúton, Bagolyirtáson, Galyatetőn és Mátraházán, amely megközelítőleg ezerhatszáz fogyasztási helyet érint.

A rendkívüli időjárás miatt továbbra is le van zárva a 24-es főút Mátrafüredtől a parádsasvári elágazóig, valamint a 2408-as út Mátrakeresztestől a galyatetői elágazóig és a 2505-ös út Felsőtárkány és Répáshuta között. A 24-es számú főút lezárása miatt elzárt településsé vált Mátraszentimre és a közigazgatásilag nem önálló Galyatető, Kékestető, Mátraszentlászló, Mátraszentistván, Mátraháza településrészek. A mentésben résztvevő járművek a rendőrségi útlezárás ellenére, indokolt esetben meg tudják közelíteni az elzárt településeket.

A tűzoltók munkáját a Mátra Mentőcsoport részeként is működő Kékes Kutató Mentő Alapítvány önkéntesei és az Egererdő munkatársai is segítik. A közút munkatársai a síkosság mentesítést és a fák eltávolítását folyamatosan végzik az útszakaszokon.

13:05

A havazás miatt nem fogad betegeket és látogatókat a Mátrai Gyógyintézet

A Mátrában lehullott jelentős mennyiségű hó járhatatlanná tette a 24-es számú főutat, ezért a mátraházi Mátra Gyógyintézet főigazgató főorvosa betegfelvételi zárlatot és látogatási tilalmat rendelt el. Mátraszentimrét és településrészeit nem lehet közúton megközelíteni.

A Mátrai Gyógyintézet Fotó: Ládi László A Mátrai Gyógyintézet Fotó: Ládi László

Urbán László főigazgató az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a hóhelyzet miatt az intézet csak speciális járművekkel közelíthető meg, illetve áramszünet is van, ezért betegfelvételi zárlatot és látogatási tilalmat rendelt el csütörtök reggel 8 órától.

A főigazgató főorvos súlyos válsághelyzetnek nevezte a kialakult helyzetet, amelynek időtartamát - mint írta - nem lehet megbecsülni. Jelezte továbbá, hogy a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központtal felvették a kapcsolatot, és minden segítséget megkapnak tőlük.

Tankóné Antal Erika, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek azt mondta, egyelőre nem tudni, mikor lehet feloldani a több Heves megyei útra elrendelt útlezárást. Közlése szerint a havazás és az erős szél miatt a tűzoltóknak mindenekelőtt Gyöngyös-Mátrafüred térségében kellett beavatkozniuk, kidőlt fákat eltávolítaniuk

A közműhálózat is megsérült az erős szél miatt, ezért jelenleg szünetel az áramszolgáltatás Mátraszentimrén, Mátraszentlászlón, Mátraszentistvánon, Fallóskúton, Bagolyirtáson, Galyatetőn és Mátraházán, ez megközelítőleg ezerhatszáz fogyasztási helyet érint. 

A rendkívüli időjárás miatt továbbra is le van zárva a 24-es főút Mátrafüredtől a parádsasvári elágazóig, valamint a Mátrakeresztestől a galyatetői elágazóig vezető út, illetve a Felsőtárkány és Répáshuta közötti út.

13:42

13:50

„Vizet neki és imádkozni!”

– Nagyon nem jellemző, amit most történik – mondta el a heol-nak Rázsi András meteorológus, az Eszterházy Károly Egyetem Földrajz- és Környezettudományi Intézetének tudományos segédmunkatársa. – Hózáporok persze előfordultak, de emberemlékezet óta nem volt olyan, hogy áprilisban a hegyeinkben 40 centiméteres hú hullott volna egy nap alatt. Úgy tudom, Bánkúton például 65 centiméteres a hóréteg. Ráadásul, a viharos szél még kellemetlenebbé teszi az időjárásunkat: jelenleg másodfokú veszélyjelzés van érvényben a Tisza-tavon – tudatta a szakember, aki hozzátette: a Bükkben már milliárdos a kár, ami a fakidőléseket illeti. Répáshuta és a Mátra egyes települései is el vannak zárva a külvilágtól...

S, hogy mi okozza mindezt? Rázsi András elmondta: egy ciklon, ami jelenleg épp' a fejünk fölött kering, és lehúzta a hideg légtömeget, ami annyira hideg volt, hogy a csapadék hó formájában hullt alá.

– Aki teheti, mindenképpen védekezzen a fagy ellen, mivel holnaptól kiderül az ég, és kemény mínuszokra kell készülni az északi megyékben és a Dunántúlon is. Érdemes fagymentesíteni a növényeket, gyümölcsfákat, ha még nem tették! Késlelteti például a fagyást, ha vízzel permetezzük be a növényeket, mivel az látens hőt képez. Tehát vizet neki és imádkozni! A füstöléses módszer most nemigen jön be, mivel a szél erős, és elfújná azt – mondta Rázsi András, aki szerint a következő években számolnunk kell a tavaszi fagyokkal.

– Az idei év eddig elég szélsőséges volt: a január szélsőségesen hideg, a február szélsőségesen enyhe, a március szélsőségesen meleg, és most itt ez az április, amiről azt hiszem mondanom sem kell semmit. Az eddigi enyhe tavasz beindította a vegetációt, 2-3 héttel előrébb járnak fejlődésben a növényeink, ezért kellemetlen most annyira ez az időjárás – magyarázta. Megtudtuk: az előttünk álló hétvégén enyhül az idő, de pár fokkal még így is hűvösebb lesz, mint az ilyenkor megszokott és változékony időre kell készülni. Jövő héten újra 15-20 Celsius fokot is mérhetünk majd.

15:48

Továbbra is több útszakaszon teljes útlezárás van érvényben.
A 24-es számú főút Mátrafüred és Parádsasvár közötti útszakaszát, valamint a 2408-as Pásztó-Galyatető-Mátraháza összekötőutat a rendőrök teljes szélességében lezárták, mivel a lehullott nagy mennyiségű hó miatt kidőlt fák és leszakadt faágak akadályozzák a forgalmat. Az érintett útszakaszon továbbra is forgalomkorlátozásra kell számítani.

Megerősített erővel látnak el szolgálatot a rendőrök a Mátrában Fotó:police.hu Megerősített erővel látnak el szolgálatot a rendőrök a Mátrában Fotó:police.hu


Az Egri Rendőrkapitányság, valamint a Gyöngyösi Rendőrkapitányság munkatársai folyamatosan, megerősített erővel látnak el szolgálatot az érintett területeken.

A hatóság kéri, a járművezetőket, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek, az út- és látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg sebességüket, továbbá a hegyi utakon csak téli gumival felszerelt gépkocsival közlekedjenek!

16:36

Még mindig sok a munkája a Heves megyei tűzoltóknak, a havazás és a viharos szél miatt csütörtökön eddig huszonhatszor riasztották az egységeket - tájékoztatta a heol.hu-t Tankóné Antal Erika megyei katasztrófavédelmi szóvivő. A legtöbb problémát továbbra is a több méteres kidőlt fák, letört faágak okozzák, amelyek úttestre, épületre dőltek. A beavatkozások zöme még mindig Gyöngyös-Mátraháza területén történnek, de kaptak riasztást a tűzoltók Gyöngyössolymosra, Füzesabonyba, Hatvanba, Kömlőre és Egerbe is.

A legtöbb munkája a gyöngyösi hivatásos tűzoltóknak volt, rajtuk kívül a károk felszámolásán az egri, a füzesabonyi és a hatvani tűzoltók is dolgoztak. A folyamatban lévő kárfelszámolási munkálatokat jelenleg is nehezíti a szakadatlan hóesés, amely eddig 50-70 centiméteres hóvastagságot eredményezett.

A közműhálózat is megsérült az erős szél miatt, ezért továbbra is szünetel az áramszolgáltatás Mátraháza, Kékestető, Galyatető, Mátraszentlászló, Mátraszentistván, Mátraszentimre, Fallóskút, Bagolyirtás, Mátrakeresztes településeken. Ez megközelítőleg kétezer fogyasztási helyet érint. Az áramszolgáltató szakemberei aggregátorok segítségével közel száz helyen tudják jelenleg biztosítani ideiglenesen a szolgáltatást, amely létszámot átmenetileg folyamatosan növelik tudják aggregátorok üzembe állításával.

A rendkívüli időjárás miatt továbbra is le van zárva a 24-es főút Mátrafüredtől a parádsasvári elágazóig, valamint a 2408-as út Mátrakeresztestől a galyatetői elágazóig és a 2505-ös út Felsőtárkány és Répáshuta között.

A 24-es számú főút lezárása miatt elzárt településsé vált Mátraszentimre és a közigazgatásilag nem önálló Galyatető, Kékestető, Mátraszentlászló, Mátraszentistván, Mátraháza településrészek. A mentésben résztvevő járművek a rendőrségi útlezárás ellenére, indokolt esetben meg tudják közelíteni az elzárt településeket. A tűzoltók munkáját a Mátra Mentőcsoport részeként is működő Kékes Kutató Mentő Alapítvány önkéntesei és az Egererdő munkatársai is segítik. A közút munkatársai a síkosság mentesítést és a fák eltávolítását folyamatosan végzik az útszakaszokon.

18:01

Galyatetőn jelenleg Kb. 55-60 cm-es a hótakaró és -1 fokot mérnek. A hó még szállingózik, az utakat elkezdték megtisztítani, az áramellátás még sok helyen labilis vagy egyáltalán nincs. A telefonszolgáltatás csak nagyon kevés helyen működik, a tömegközlekedés pedig továbbra is szünetel. 
 
Fotó: Ládi László Fotó: Ládi László

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Aggregátorral segítik az elzárt területek lakóit

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Spontán táncos bulit csaptak a dugó közepén

A kínai Hszian városában várakozás helyett egy busz utasai roptak egyet.

Karácsony helyett már májusban jön a kilencedik Star Wars

2019. május 24-re ne tervezzenek más programot.

Visszatér a legviccesebb szereplő az új Jurassic Worldben

Újra megcsodálhatjuk majd Jeff Goldblum tehetségét.

Mit pakol magának egy kisgyerek ebédre?

Csupa-csupa zöldséget és gyümölcsöt, ugye?

Manchester City–Manchester United: tényleg csütörtököt mondtak

Manchester City–Manchester United: tényleg csütörtököt mondtak

Az első félidőben láthattunk két-két helyzetet, aztán már csak Fellaini vitt színt és izgalmat a városi derbibe.

MLSZ: parkolási problémák miatt 400 ezret fizethet az FTC

Megsértették a hivatalos személyek parkolási feltételeinek biztosításával kapcsolatos szabályzati előírásokat.

U17: magyar vagy norvég válogatottság? Torvund Alexander döntött

A Norvégiában született, de Magyarországon nevelkedett futballista meghozta döntését.

Hoki-vb: „Belefutottunk egy jó formában lévő kapusba”

Hoki-vb: „Belefutottunk egy jó formában lévő kapusba”

„Amit kérnek tőlünk, nem tartjuk be és rendkívül sok a fegyelmezetlenség.”

Hoki-vb: az eddigi éllovasé a torna legsúlyosabb veresége

Az öt gólt vágó Ausztria négy és fél perc alatt eldöntötte a Dél-Korea elleni meccsét.

Barca: Messi egy játékos mezét kérte el karrierje során

„Nem igazán szeretek mezt cserélni az ellenféllel, nekem ez egy furcsa gesztus.”

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér