Az idősek nem túl lelkesek a kormány ötletétől

2017. május 18. 15:30 Barta Katalin
heves megye | Az utóbbi napokban bármerre járok, mindenütt a nyugdíjasok tervezett, új foglalkoztatási modelljéről folyik a diskurzus. Egyelőre nagy az értetlenség.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az érintettek azon tanakodnak, miért akarják az időseket szövetkezetekbe léptetni, amikor most is dolgozhatnak, ha akarnak, s ha képesek erre.

A piacon, az orvosi rendelőben ez a slágertéma, hogy szövetkezetekbe tömörítené a kormány a nyugdíjas munkavállalókat. Egyelőre nagy az értetlenség, néhány részlet bizonytalan, azonban az első reakciók tanulságosak lehetnek a döntéshozók számára. Lássunk ezekből néhány példát pro és kontra:

– Negyven év munka után mentem nyugdíjba a Nők plusz 40 program keretében – mondja a hatvanéves Anna. – Őszintén szólva nagyon elfáradtam. Óvónőként dolgoztam, imádtam a munkámat, de egyre fogyott a türelmem az állandó gyerekzsivajban. A gyerekeim fellélegeztek, amikor végre hazajöttem, mivel a két unokára gyakrabban tudok vigyázni, ha betegek. Azt gondoltam, végre többet pihenek, olvasok, kirándulok majd, de nem így lett. Mindennap épp elég tennivalóm van. Hogy visszamennék-e dolgozni, ha fizetnének érte? Százszor is meggondolnám. Esetleg helyettesítést vállalnék időnként, de rendszeres napi munkavégzésről szó sem lehet.

A hatvanöt éves Erzsébet 42 évet húzott le a kereskedelemben, bolti eladóként, pénztárosként, árufeltöltőként, mikor mire volt szükség. Ő azt mondja, nincs az a pénz, amiért még egyszer visszatérne a taposómalomba.

– Elég volt a hajnali ébredésből, a túlórákból, a hétvégi robotolásból. Kevés a nyugdíjam, de próbálom beosztani, ahogy tudom. A férjem sokat betegeskedik, őt is ápolnom kell, nekem is több egészségi problémám van. Eleget dolgoztam életemben. Ha ekkora a munkaerőhiány, hozzák vissza a külföldön dolgozó fiatalokat – fogalmaz az asszony.

A hatvannégy éves Árpád, aki biztonsági őrként ment nyugdíjba, elgondolkozna a lehetőségen, hiszen ereje teljében van, szabadideje is rengeteg, a nyugdíja viszont csekély. Azt mondja, ha elfogadják a tervezetet és minden részlet világossá válik, biztosan megfontolja, hogy éljen-e a lehetőséggel. Egy kis nyugdíj-kiegészítés jól jönne.

Az alábbiakban összeszedtük nagy vonalakban, miről és kiknek szólna a tervezet. Arra a problémára igyekeztek megoldást találni, hogy a nyugdíjaskorúaknak munkavégzés esetén ne kelljen lemondaniuk a nyugdíjukról. A megoldást úgy képzelik el, hogy a nyugdíjasok szociális szövetkezetbe tömörülnének, az ebben szerzett pénz pedig az adótörvény szerint nem minősülne adóköteles jövedelemnek, akárcsak a nyugdíj. Azt is kilátásba helyezték, hogy nemcsak a keresmény, de az esetleg mellé kapott étkezési utalvány is adómentes lenne, így akár Erzsébet-utalványt is kaphatnának a továbbfoglalkoztatottak.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter még februárban beszélt arról, hogy minél több nyugdíjast kell visszahívni a munkába, hogy így is orvosolni tudják a sok ágazatban égető munkaerőhiányt. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy „alacsonyabb terhelést” kell biztosítani a nyugdíjasoknak az adó- és járulékmentes nyugdíjuk mellé.

Csökkentenék a munkaerőhiányt

A szövetkezet 90 százaléka nyugdíjas kell, hogy legyen. A cél „hogy tagjai, illetve a még aktív időskorúak számára foglalkoztatást, munkaerőpiaci reaktivizálást biztosítson annak érdekében, hogy a következő generációk számára a náluk felhalmozódott tudás, szakmai és élettapasztalat átadásra kerüljön, érvényre juttatva ezzel a közérdeket”. A beterjesztők szándéka szerint a nyugdíjasok ilyen módon történő visszavezetése a munkaerőpiacra a munkaerőhiány tekintetében is javulást hozhatna. A jövedelem a szövetkezet közös alapjába kerülne be, amelyet aztán a „szövetkezet tagjának vagy vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozójának a szociális, egészségügyi, oktatási, kulturális jellegű szükségleteinek a kielégítésére lehetne felhasználni”. Minden tagnak vagyoni hozzájárulást kellene fizetnie (hogy mennyit, azt majd az alapszabály határozza meg).

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Az idősek nem túl lelkesek a kormány ötletétől

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Ezeregyszáz macska él együtt egy kaliforniai házban (videó)

Ezeregyszáz macska él együtt egy kaliforniai házban (videó)

A parlieri cicaházhoz/farmhoz hasonlót még nem nagyon láttunk.

Nagy taps fogadta Kristóf György első filmjét Cannes-ban

Az Out június 15-től látható a magyar mozikban.

Vegán hegymászó hódította meg kétszer is a Mount Everestet

A bolgár Atanasz Szkatov először 2014 tavaszán jutott fel a hegyre.

Látott már kertészkedő kismacit? (videó)

Mutatunk egyet Oroszországból.

Akár 960 milliót is elkérhetnek Elvis Presley magángépéért

A piros repülőben piros bársonyülések és szőnyeg is van.

Visszafordult az Everestről Suhajda Szilárd

Visszafordult az Everestről Suhajda Szilárd

Klein Dávid egyedül folytatja.

Pénteki sportműsor: magyar elődöntő a póló BL-ben

Kajak-kenu vk-futam Szegeden • Sorsolnak a Roland Garroson • Micheliszék köröznek.

Vigaszág – Deák Zsigmond jegyzete

NS-VÉLEMÉNY. A resztli marad, meg néhány hibázó nagyágyú.

NS: Bardit a Videoton is vinné; exkluzív interjú McEnroe-val – csütörtök

A Nemzeti Sport csütörtöki számából ajánljuk.

Doll: Tudjuk, mi kell az Újpest legyőzéséhez

Doll: Tudjuk, mi kell az Újpest legyőzéséhez

Gera Zoltán játéka kérdéses, és ott van még Böde Dániel, Botka Endre és Dibusz Dénes kiesése is.

33 pontos győzelemmel jutott nagydöntőbe a Cleveland

Sorozatban harmadszor rendeznek GSW–Cavs finálét az NBA-ben.

Hátsó füves: csajkaellenőrzés, kártyapartik és büntetőszolgálat az őrtoronyban

A mezőtúri katonacsapat emlékei a válogatottból lett újságíró szemével. Keserédes nosztalgia a beteg társnál.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér